Работен Пулт чрез Формули

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред
В този урок има два файла за сваляне. Изтеглете първо този, на който пише "начало", за да се упражнявате по време на урока. След като приключите, можете да изтеглите и файла с текст "готово", за да сверите дали сте работили правилно.

Въпроси и отговори

 • Как да

  Димитринка Вълкова:

  Витали, благодаря за интересните уроци. Научавам нови и полезни техники - в Excel винаги има какво още да се научи, а когато се показва, новото става лесно и удобно за приложение. Искам да споделя опита си. Използвам дефинираните таблици в Excel (Insert --> Table), когато работя с Pivot Table, вместо да дефинирам динамични диапазони (Вие ги наричате масиви!). Какво е Вашето мнение кое е по-удобно - дефинирани таблици или динамични масиви? Благодаря предварително за споделеното мнение.

  Витали Бурла:

  Здравейте Димитрина,

  радвам се, че представялват интерес за вас, още повече, че моят опит е съвсем пренебрежим в сравнение с Вашия!

  Относно въпроса Ви: таблиците са доста удобни и в много случаи имат преимущество пред динамичните диапазони. От друга страна, понякога е нужно да се приложни сходна формула със смесица от абсолютни и относителни стойности в няколко колони, което в табличен формат на данните е доста трудно. Затова, когато съм изготвял пивот таблици и графики за мои колеги и ръководители във фирмата, съм разчитал повече на динамичните диапазони - има случаи в които таблиците не се самоактуализират, има други, в които един и същ файл се обновява ежедневно с външни данни, внесени от текстов файл и т.н. В тези ситуации, наличието на таблици би могло да създаде (не)известни проблеми.

  С уважение,

  Витали

  Димитринка Вълкова:

  Витали, благодаря за подробния отговор!

  Kocho:

  "понякога е нужно да се приложни сходна формула със смесица от абсолютни и относителни стойности в няколко колони, което в табличен формат на данните е доста трудно"

  Това не го разбрах. Какъв е проблемът?

 • Защо не ми сработва формулата SUMIFS

  Милена Цанкова:

  Здравейте, въпреки че формулата ми е същата като вашата, формулата ми очевидно не сработва. Можете ли да ми кажете защо? Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравейте, най - често срещата грешка е излишен интервал в някоя от клетките участващи като Критерии във формулата.

  Какво имам предвид:

  На снимка 1 позиция 1 всичко изглежда наред, НО резултата както се вижда е 0.

  Единственото нещо което не е наред, това е че месец Януари накрая има space, така критерия на търсене не е "Януари" ами е "Януари ". Това обаче остава незабелязано и човек започва да се чуди защо резултата е 0.Реално срямо критерия - "Януари " наистина няма стойности и резултата е 0.

  Снимка_1

  Ако махнем интервала следва всичко да си дойде на мястото - снимка 2.

  Снимка_2

  Същия пропуск може да се получи и за други стойности, които участват като критерии.Идеята е стойнстта на клетката да е абсолютно същата както в в диапазона в който търсиш.

  Проверете за такъв тип грешка, наистина е доста често срещана и предполагам че в случая е допусната.

  Красен:

  браво

  Недялка Александрова:

  Благодаря! Това с интервала нямаше да се сетя.