Сортиране на Pivot таблици

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Наш собствен списък може да създадем чрез:
меню Home, група Editing, Sort & Filter
меню Data, група Sort & Filter, Advanced
от File > Options > Advanced > Custom Lists
 
Можем да сортираме:
само ръчно
само използвайки заложените списъци, и възходящо/низходящо по стойности
само използвайки създадени от нас списъци
всички отговори са верни
 
Expand/Collapse служи, за да:
сортираме по азбучен ред елементите в пивот таблицата
сортираме по възходящ/низходящ ред данните
разгънем/свием категория в пивот таблицата

Въпроси и отговори

 • Как да направя теста след урока, като на един въпрос няма верен отговор?

  Николай Чакъров:

  Явно има грешка в програмата.

  Лилия Ласкова:

  Здравей, Николай. Извиняваме се за техническата грешка. Вече има добавени отговори на въпросите. Можеш да ги решиш и да продължиш напред. :)

 • Може ли редакция на предефинираните списъци?

  Елица Попова:

  Работя с версия 2007. При мен има предефинирани списъци с месеците на български в 2 варианта - имената, съкратени до 3 букви и пълното име. И при двата варианта, са изписани с малки букви. Исках да добавя списък на месеците, но с първа главна буква, но не ми позволява (очевидно вече го има). Исках да редактирам, но има съобщение, че предефинираните списъци не подлежат на изтриване или редакция. Някакви идеи?

  Дарина Иванова:

  От офис бутона (Options), ако не се лъжа излиза подобен прозорец. Това редактиране на списъци не позволява реално редактиране, но позволява да си създадем собствен списък с избор на зона с данните от листа.

  Витали Бурла:

  Здравейте,

  Дарина е показала съвсем точно стъпките за списъците!

  Поздрави,

  Витали

  Елица Попова:

  Здравейте Дарина, Витали, Точно там е проблемът. Предефинираните списъци с месеците на бълг. са с малка буква и нито ми позволява да ги редектирам, нито ми позволява да създам нови списъци със същите наименувания. (а поради някаква съвършенно неизвестна причина не мога да кача изображение, за да демонстрация) поздрави

  Daniela:

  Ако при теб не става така по описания по горе начин, може да използваш Data validation. Написваш си отделно вдясно и встрани от данните, които обработваш, месеците както ти харесва, подредени един под друг. След това в колонката, където ще ги нанасяш, прилагаш Data validation.

  Елица Попова:

  Благодаря за идеята, Даниела! Категорично е вариант ;-)

  Дарина Иванова:

  След като създадем в таблицата списъка, който ни е необходим, следваме стъпките от меню File/Options /Advanced и както е отбелязано на снимката.

  Елица Попова:

  Здравейте Дарина, при същите стъпки, зададеният списък не се импортира в "list entries"

  Предполагам, защото има вече такъв списък, при това със същата последователност.... във вашия пример, дните започват от Понеделник, а старият, предефиниран списък ви е от Неделя;

  И при мен, ако последователността е друга или списъкът е друг, става!

  И затова беше изначалният въпрос - може ли да има редакция на вече дефениран списък или да бъде изтрит и създаден отново?

  Дарина Иванова:

  Всъщност когато знапиша първия месец например с главна буква, при размножаване другите месеци се появяват също с главна буква. По същия начн се случват нещата и в противоположния случай.

  Когато в списъка има поне 1 различна буква се добавя.

  Добавяне на произволен списък директно в празното списъчно поле:

  Когато в Custom LIst изберем NEW LIST в празното поле отдясно можем да въведем списък по наш избор. След това избираме бутон Add. При мен се появява ноеия списък. Ако пишейки списъка, следващата дума не се появява на нов ред може да опитаме с комбинация Shift + Enter. При мен се получи и само с Enter.

  Елица Попова:

  Благодаря, Дарина! Абсолютно си се получава, ако запиша първия месец с главна буква, респективно, ако всички букви са главни.:) Само това не бях пробвала, а то е толкова логично и елементарно :(

 • Как да е активна опцията "Edit Custom List"  ?  Excel 2016

  Филиз Велиева:

  Когато избера"Edit Custom List " ми излиза отново този прозорец, т.е не ме допуска да правя промени. Пробвала съм тези трите варианта: 1.Home/ Editing /Sort&Filter /Custom Sort /Custom List 2.START BUTON/ Programs/ Programs and Features/ Microsoft office 2016/ Change/ Repair/ OK. 3. Бях с Ексел 2010 и си инсатлирах 2016, но отново не даде резултат. Моля за някакво решение. :)

  Филиз Велиева:

  Много благодаря, от един месец ме мъчеше този въпрос :) Намерих решение на проблема като смених в REGION AND LANGUAGE от България и на български на ENGLISH(USA) и всичко се оправи.

  Краси Кръстев:

  Филиз, супер е че нещата при теб работят както трябва.

  Моля! :)

 • Как да намеря бутонът "Edit Custom Lines" при версия 2013?

  Люба Аврамова:

  Привет. Благодаря за интересната тема, поднесена разбираемо и последователно. Ползвам Excel 2013. В него бутонът "Edit Custom Lines" не се намира на мястото, показано във видеото. Дали имате идея къде да го намеря?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Люба.

  Мисля че това което показваш на снимката е Excel 2007, т.к. не виждам бутон File в горния ляв ъгъл на прозореца на Excel,a Wivdam Microsoft бутон, което ме навява на мисълта че ползваш 2007 версия и мисля че Edit Custom List е в раздела Popular най-горният в списъка в Excel Option прозореца.

  Снимка_1

  Люба Аврамова:

  Много Благодаря Краси. Предположението е съвсем вярно. Именно там намерих "Edit Custom Lists ..."

  Краси Кръстев:

  Моля, Люба.

  Супер е че всичко е наред и вече може да си направиш настройките :)