Функцията Indirect

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Допълнение:

ФУНКЦИЯТА INDIRECT

=INDIRECT(препр_текст; [a1])     = INDIRECT(ref_text, [a1])

 • Препр_текст / ref_text - Препратка към клетка, която съдържа препратка тип A1( или при допълнителна настройка R1C1 ), име, дефинирано като препратка, или препратка към клетка като текстова поредица.
   
 • а1 - Логическа стойност, която задава какъв тип препратка се съдържа в клетката препр_текст / ref_text.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Формулата Indirect служи, за да:
обърне текст в координати на клетка/масив
ни даде стойност от даден масив при даден пореден номер
 
Формулата Indirect се използва, за да:
се получи адресът на клетка по зададени координати
се получи отстъп от адреса на дадена клетка
се намери поредния номер на определена стойност в даден масив
се разбере текст като адрес на клетка или за да се използва наименован масив

Въпроси и отговори

 • Защо INDIRECT връща грешка #VALUE?

  Елица Попова:

  Текстът в колона "I" е вкаран с VLOOKUP.

  А в съседен sheet са създадени множество наименувани списъци с "create from selection"

  Данните от колона "D" бяха форматирани и като general и като text, но и в двата случая дава грешка #Value. При проверка на формулата (сн. 1) се вижда, че Indirect чете и представя данните като адрес на клетка ($C$7885), игнорирайки "0"-та от записа. Нещо повече, в прозореца на Name Manager се вижда, че списъците са наименувани с долна черта пред името _C07885.

  Какво значи в този случай долната черта? Защо ексел смята, че му задавам адреси на клетки? Има ли значение, че текстът в колона "I" е вкаран с VLOOKUP? Как да се справя?

  В конкретния случай C07885 и подобните са иденификационни номера на фирми. Ако работя директно с имента на фирмите, всичко е ок, стига имената да са от една дума, но тъй като те не са, реших да работя през идентификационните номера, при които условието за една дума е изпълнено.

  Елица Попова:

  Здравейте, имам напредък, някакво решение, но не и разбиране на проблема. След множество опити, установих, че Ексел просто не харесва моите идентификационни номера и намира някакъв конфликт с тях. Ако работя с други, измислени кодове, няма никакъв проблем. Така и постъпих - добавих по една буква в началото на всеки код и voila :)

  Витали Бурла:

  Здравейте :)

  Интересен проблем! Като го прочетох, реших да го оставя малко по-дълго без отговор, за да могат някои от участниците във форума да излезнат със свое предложение за решението на задачата. Случаят наистина обаче е по-сложен.

  Да започнем от долната черта; Ексел се стреми да избегне имена на масиви, които мoгат да бъдат сбъркани с координати на клетка, както би било с C0785. Затова, при генерирането на наименованите масиви се е появила и долната черта отпред. Не съм имал случай да озаглавя масив по този начин, но вярвам, че на това се дължи проблема - имал съм подобни ситуации, където знакът за интервал в името на колоната е бил автоматично заместван с долна черта при създаването на масив (напр.: Име Фамилия > Име_Фамилия).

  Предлагам ви и едно алтернативно решение на проблема в допълнение към това, което сама сте намерила: Можете да ползвате в случая Indirect("_"&C2), така че да се получи точно името на масива, който имате. В случай, че формулата е в таблица, както във вашия пример по-горе, то тогава вместо C2 ще имате името на клетката.

  Опитайте и споделете дали се е получило!

  Поздрави и поздравления за упоритостта и старанието :)

  Витали

 • Защо при мен не се получи?

  Mira:

  Дори от сваления към урока файл, при смяна на предметите не се променя/връща средната стойност на съответния предмет?

  Витали Бурла:

  Здравейте,

  Сложете един скрийншот, за да можем да видим проблема :)

  Благодаря!

  Витали

  Mira:

  Всъщност открих, че след като копирам клетка с формула с провлачване не се преизчислява формулата. Трябва да влеза в редакция на всяка клетка, за да се пресметне правилно формулата. В скрийншота в единия списък съм редактирала всяка клетка с F2 и Enter, а другия е само копиране с провлачване.

  Придполагам, че трябва да направя някаква настрйка.

  Витали Бурла:

  Здравейте,

  гледайки скрийншота виждам, че долу вдясно има Calculate, което ме навежда на мисълта, че може би сте изключили опцията автоматично изчисление. Това би обяснило и защо се е случило това с влаченето.

  За да включите автоматичното изчисляване отидете на Formulas > група Calculations > Calculation Options > Automatic;

  Моля, споделете после дали това е свършило работа.

  Успех :)

  Витали

  Mira:

  Точно това беше проблема. Благодаря сърдечно!

  Вера Стоянова Райчева:

  Здравейте, опитвам се да използвам формулата indirect, за да ми даде стойностите от една таблица в друга / тази в ляво/, смятах да разкопирам формулата там, където трябва, но още в първата клетка нищо не ми се получи. Случаят ми не е пълен аналог с това, което демонстрирате в урока, но вероятно нещо бъркам. Може ли да ми помогнете? Примерно искам в редовете в лявата таблица, където пише само SPH и +число да ми вземе данните от колона М от съседната таблица до +4.00.

  Витали Бурла:

  Здравейте Вера,

  можете ли да прикачите едно изображение за да видим как изглеждат нещата при вас?

  Благодаря!

  Витали

  Витали Бурла:

  Вера, вие сте публикувала същия въпрос и на още едно място, където съм отговорил - вижте отговора там и ако имате допълнително въпроси - пишете..

 • Как да направя, следната връзка между, списък в „Sheet 1“ и клетка в „Sheet 2“?

  Николай Мирчев:

  В Sheet 1 имам списък с имена на клиенти. В “Sheet 2”, е направена таблица за месечен отчет. В колона “B” в “Sheet 2” се попълват имената на клиенти-те от списъка от “Sheet 1” . Как да направя така, че когато съм в клетка от колона “B” на “Sheet 2” и започна да изписвам първите инициали от името на клиент от списъка в “Sheet 1”, клетката да се попълни автоматично или ако има съвпадение на инициали в имената на няколко фирми, да падне меню с техните пълни имена, да отида със стрелката от клавиатурата надолу върху желаното име да натисна “ENTER” и клетката да се попълни?

  Никола Петров:

  Този въпрос не беше ли задаван преди време?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, и от мен.

  Никола се сети правилно, че наскоро се дикутира подобна тема.

  Ако мога да помоля, дискусията да продължи там.

  Как да направя, следната връзка между, списък в „Sheet 1“ и клетка в „Sheet 2“?

 • Защо при изписването на функция INDIRECT веднъж слагаме кавички на ref_text, а друг път не?

  Мая Начева:

  Здравейте, моля обяснете защо в урока при изписване на функцията INDIRECT веднъж слагаме кавички / =INDIRECT("a2")/, а друг път не /=AVERAGE(INDIRECT(B1)/

  Daniela:

  Функцията INDIRECT има две възможности : * да прочете даден текст като координати и да даде какво има в клетката - Тогава се слагат кавички, защото кавичките превръщат съдържанието на а2, дори и цифра да е, в текст за ексел. * да използва наименован списък - Тогава клетката предварително е превърната в наименован масив и затова няма кавички. В първия случай / =INDIRECT("a2")/ функцията INDIRECT прочита текста а2 (затова а2 е в кавички), превръща текста в координати на клетка, намира я и ни дава това , което има в нея. Във втория случай /=AVERAGE(INDIRECT(B1)/ функцията INDIRECT е с втората си възможност - да използва наименован списък. Ексел прочита текста В1 и след това търси дали съществува масив или клетка с това име и ако има ще ни върне до основната формула AVERAGE и ще направи средно аритметично на масива. Ако В1 не е масив, а е една клетка, то няма смисъл от фунцията AVERAGE.

  Мая Начева:

  Благодаря много!