Таблици и масиви

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Като източник на данни за Pivot таблица, по-динамичен е:
масивът, защото не е ограничен
таблицата, защото при опресняване на пивот таблицата, Excel добавя новите редове/колони
няма разлика
 
От гледна точка на Excel, таблицата е:
визуално обособени редове и колони 
динамична, автоматично присъединява към себе си съседни колони и нови редове
обект със свое име, при който формулите се добавят автоматично с всеки следващ ред
всички отговори са верни

Въпроси и отговори

 • Защо във форматирана таблица не всички формули от колноните се копират на нов ред?

  Елица Попова:

  Здравейте, Имам данни форматирани като таблица. В седем от колоните имам формули (vlookup, indirect, падащи менюта и т.н.) При преминаване на нов ред, таблицата реагира и си го припознава - копира форматирането и само 6 от 7те формули. Един Vlookup, който търси дата в съседен шийт, не се копира. Мога да го копирам само ръчно. И тогава няма никакъв проблем. Това въпрос на някаква лиспваща настройка ли е? Или има някакви лимити, кои формули се копират автоматично и кои не? Направих скрийншот с визуализираните формули. Формулата в колона С е тази, която не се копира при въвеждане на следващ ред.

  Ще съм благодарна да разбера, какъв е проблемът и какво може да е решението.

  Daniela:

  По принцип Vlookup дава грешки, когато не е отворен файла към който формулата препраща. Обаче, това е другия шиит. Ако в другия шиит има някаква референция от друго място..... Опитай да затвориш файла и да го отвориш наново.

  Елица Попова:

  Здравейте, Даниела! В другия шийт има само прости данни, без никакви препратки. Рестартирането на файла също не помогна. Но направих допълнителна, помощна колона с абсолютно същия vlookup и тя работеше. Изкопирах наново формулите от помощната колона върху оригиналаната и май с това надлъгване успях.

  Daniela:

  Здравей Елица, Много добре си каправила. По принцип, когато нещо не работи, и аз го копирам на ново място. Колоната се е повредила може би. Или пък вмъквам колона, която работи и е с настройки, които ми вършат работа.

  инж. Валентин Крумов:

  От доста време работя с EXCEL, но да си призная, не съм си давал сметка за предимствата на същинските екселски таблици, в сравнение с това, което в този урок нарекохме масиви. Сигурно, защото не е имало, кой да ми го обясни по такъв разбираем начин, както го направи Витали Бурла в настоящия урок. Искрено му благодаря, за това. На колегите, които като мен са си мислели, че задаването на таблица с инструментите на EXCEL, е просто едно форматиране в различни цветове, ще кажа: разликата между таблиците и масивите наистина е огромна. Наистина и те си имат своите особености, но в момента, в който човек ги усвои, таблиците облегчават труда многократно.

 • Методи Атанасов:

  Във версия 2010 на Excel замениха "[#This Row]" със символа "@".

  Мария Русекова:

  Здравейте, Някои от видеата - както при конкретния урок - са с много слаб звук. Speaker-а ми е на 100%, опитах и с Mozilla, и с Google Chrome, но е същото...

  Мая Георгиева:

  при мен е същото

 • Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Може да го направите, посредством избор на коя да е клетка в масива и след това клавишна комбинация Ctrl + Shift + Space.Като изгледах видето, най - вероятно лектора използва именно тази клавишна комбинация.

  Другия вариант е когато сте в най - горната лява клетка на масива, да изберете клавишата компинация Ctrl + Shift + стрелка надолу + стрелка надясно.

  Идеята за втората клавишна комбинация идва от :

  Ctrl + Shift + стрелка надолу - би маркирала колоната от масива с данни, надолу от селектираната клетка.

  Ctrl + Shift + стрелка надясно - би маркила реда от масива с данни, надясно от селектираната клетка.

  Витали Бурла:

  Здравейте,

  Също така - Ctrl + A, в произволна клетка от масива маркира целият масив. Ако дадете същата комбинация още един път пък ще маркирате цялата страница.

  Методи Атанасов:

  Благодаря и на двамата за отговорите)

  Никола Петров:

  Като използваме формулата за масив, да направим Таблицата за умножение. Написали сме числата от 1 до 10 (или до което трябва) в ред и колона , както е показано.Маркираме диапазона, в случая B3:K12 и пишем формулата =B2:K2*A3:A12 и натискаме комбинацията Ctrl+Shift+Enter и получаваме това

  Лек ден и успехи!

  Райна:

  И още нещо за маркирането: ако двукратно кликнем на една от 4-те гранични линии на избрана клетка или област - курсорът се премества в последната клетка/област откъм избраната гранична линия; ако при двукратното кликване сме натиснали Shift, то се маркират.

 • Как се преглежда урок на бързи обороти?

  Todor Dapev:

  Здравейте, Въпросът не е свързан с конкретния урок. Когато преговарям уроците много полезна е възможността преглеждане на бързи обороти, но понякога тази функционалност не излиза. Засега си решавам проблема като задам Алтернативен видео плеър и след това още един път задам Алтернативен видео плеър, но това губи време.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Това е някакъв БЪГ, който се получава, когато преминаваш в следващ урок и преди това обаче си преминала през тест, следва да НЕ ти се появи възможността за преминаване във бърз режим на видеото.

  Най-лесния начин за това е рефреш на страницата в която тръгва видеото с бутона F5.

 • Как става автоматичното добавяне на колона в таблица?

  Каролина Христова:

  Как успяхте в началото на видеото да добавите автоматично колона към таблицата? При мен не се получава когато в съседната колона най-отгоре въведа заглавие. С версия 2016 съм.

  Димитринка Вълкова:

  Автоматичното добавяне на колони или редове се получава само за дефинираните таблици, т.е. таблици определени с командата Insert --> Table. Достатъчно е да започнете да въвеждате в новата колона или съответно в последния ред.

  Никола Петров:

  Може и с клавишната комбинация Ctrl+T, След като сте дефинирала таблицата като таблица, както е посочила г-жа Вълкова, в долния десен ъгъл на таблицата ще видите малко триъгълниче, чрез което може да добавяте(премахнете) ред(колона) като изтеглите с курсора триъгълничето в желаната посока за добавяне(премахване) на ред(колона). Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Комбинацията Ctrl+L отваря същия прозорец Create Table. Нататък е описано какво да се прави. Лек ден и успехи!