Зъбни предавки с прави зъби

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Защо когато избера болтово съединение и го позиционирам на избраното място след "ОК" в Браузера се изписва Bolted Connection :1, но болтове не се видоализират на модела?

  инж. С.Цонков:

  Защо когато избера болтово съединение и го позиционирам на избраното място след "ОК" в Браузера се изписва Bolted Connection :1, но болтове не се видоализират на модела?

  Има ли връзка с това и съобщинието което се изписва на екрана "Използвна виртуална памет 81%"?

  Тази виртуална памет( Използвни  81%)  само за този Part File ли се отнася, или за всички мои файлове в Inventor?

  Заб. Подготвих снимка на съсътоянието на модела но не успях да го прикача към въпроса. (Работя са Inventor 2015)

  Весела и Щастлива Нова Година на всички Сътрудници и ползуватели  на АУЛА.


  Еделвайс Черчеланов:

  За съжаление така няма да мога да ви отговоря. Ще трябва да качите снимка за да видя какво не е наред.


  Това което мога да ви предложа да проверите е:
  Виждате ли part файловете на болтовете от болтовото съединение в браузера?
  Ако не ги виждате, значи само сте генерирали изчислителен фичър.
  Ако part файловете са налични в браузера но не се виждат в работното пространство, значи са нанесени настройки за подтискане на видимостта.

  Относно виртуалната памет - тя няма общо с процеса. Виртуалната памет е дял от HDD (твърдия диск на компютъра) която подпомага реалната RAM памет.
  Когато RAM паметта започне да се пълни, на помощ идва виртуалната памет.
  Но трябва да се има предвид, че хард диска работи поне 10 пъти по-бавно от RAM паметта. За прилична работа с Inventor е препоръчително да се работи с поне 8GB RAM. Но това зависи от сложността на модела. 

  Ето от тук можете да видите как да качите снимка във форума:
  https://aula.bg/site/uploadimg
  инж. С.Цонков:

  Благодаря Ви г-н Черчеланов за отговора. Ще се постаря да изпратя онагледяване на въпроса ми. Относно Виртуалната памет - вероятно трябва до смена RAM паметта. За нов компютер сега на мисля.

  поздрави С.цонков

 • Възможно ли е да се построи чрез INVENTOR зъбна предавка с три или повече оси, (например Скоростна кутия на струг или друга машина)?

  инж. С.Цонков:

  Как трябва да се подходи при направа на скоростен превод с повече оси, при който примерно са последователно зацепени зъбни колела? Построяването на зъбната предавка последователно по двойки ли трябва да се прави или има някакъв друг начин?

  Еделвайс Черчеланов:

  Всяка зъбна двойка се изчислява самостоятенлно. Броят на зъбните двойки зависи от сложността на механизма. Няма ограничение за броя на осите и зъбните двойки, които можете да проектирате в една сглобена еденица. Аз съм работил по проект на скоростна кутия с 24 скорости, която беше изцяло проектирана в Инвентор.

  инж. С.Цонков:

  Благодаря за бързия отговор г-н Черчеланов. Вероятно не съм задал въпроса съвсем коректно. Става въпрос за 3 или 4 "Свързани " зъбни колела, които работят постоянно зацепени. Аз правих опит да създам зъбна предавка от две з. колела и паразитно з. колело което ги свързва. Създадох най-напред първата двойка, а след това втората двойка, като при втората двойса водещото зъбно колело (това е паразитното з.колело от предавката) беше водимото зъбно колело от първата двойка. Когато ги обединих в общ механизъм, това з. колело го направих "невидимо". Получи се нещо но не съм сигурен , че е правилно и се съмнявам в получените резултати от изчисленията. Поздрави. С.Цонков

  Еделвайс Черчеланов:

  Ще използвам пример с двустъпален редуктор за да ви отговоря на въпроса. Нека именуваме зъбните колела съответно з1, з2 и з3. Те са зацепени последователно, като з1 е входното за редуктора, а з3 изходно. Това което можете да направите в Инвентор е: 1. Проектирате зъбната предавка з1-з2. 2. След като първата зъбна двойка е изчислена, ползвате изходните данни за входни на следваща зъбна двойка. Тоест, от калкулатора копирате данните за зъбно колело з2, които ще ви трябват на следващата стъпка. 3. Проектирате зъбна двока з2-з3. Като тук за входни данни взимате изходните от проектираната зъбна двойка з1-з2.

  Ясно е че зъбно колело з2 е общо за двете зъбни двойки, затова данните за него трябва да съвпадат в изчислителните прозорци при проектирането на зъбните двойки.

  1. При проектиране на з2-з3 трябва да зададете опция да не се генерира 3д модел на з2. От линка по-долу ще видите как става това. От падащото меню под всяко зъбно колело имате избор между: Component / Feature / No model. Избирайки "No model" съответното зъбно колело няма да се генерира в моделното пространсвто.

  https://forums.autodesk.com/autodesk/attachments/autodesk/78/289890/1/Spur_Gear_object.gif

  инж. С.Цонков:

  Благодаря г-н Черчеланов. Пробвах и се получи, но не можах да ориентирам трите зъбни колела спрямо желана ос.Ще пробвам отново. Поздрави.

 • Как се проектира червячен вал, респективно вал зъбно колело?

  Marin Donchev:

  Как да се вкара червяка (1) във вал-генератора(2) и чрез него да се изгради модела на червячния вал? Настоящият модел е изграден само с extrude. Благодаря за отговора на предишния въпрос.

  Еделвайс Черчеланов:

  Не съм сигурен че разбирам въпроса ви. Изкате червяка и вала да са един детайл? Когато проектирах червячна предавка имах същият въпрос. И ето моето предложение.

  Вече имате генерирана геометрия на червяка. Отделно чрез Shaft Generator можете да си пресметнете вала. Редактирайте генерирания модел на червяка, като изчертаете получения контур за вала и приложите Revolve. Така че имате моделирано вал-зъбно колело, което ще е само един детайл. Така по лесно ще си направите 2D чертежа.

  Marin Donchev:

  Благодаря за отговора. Разирам, че gear- и shaft- генераторите не обменят резултатите си. Колкото до останалото мисля, че интуитивно съм го постигнал. Още веднъж благодаря.

 • Еделвайс Черчеланов:

  Здравейте

  Инвентор предлага удобен калкулатор, чрез който можете да си пресметнете зъбната предавка. След което програмата ще ви моделира цилиндър с "нарязани" в него еволвентни зъби. Ръчната работа е след това. Ще трябва да си премоделирате генерирания (плътен) цилиндър. Което се изразява в моделиране на отвор за вала и обикновено шлицев канал.

  Предлагам ви да изгледате модула за проектиране на машинни елементи, който е предоставен в курса. Там са показани някои техники за създаване на зъбни колела.