Въвеждане на натоварвания

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
В каква мерна единица се въвеждат сили?
В килограми (kg)
В нютони (N)
И двата варианта са възможни

Въпроси и отговори

 • Може ли силата да е концентрирана в една точка?

  Николай:

  Когато изберем сила и я поставим върху равнината, то тя концентрирана ли е в точката на поставяне или е равномерно разпределен товар? От друга страна ако налягането е равномерно разпределен товар, защо ни се дава възможност само за мъмеждане на Pa, а не и на N? Има ли начин да се постави сила в една точка? Има ли начин да се постави разпределена сила с различно разпределение на товара - например триъгълно?

  Еделвайс Черчеланов:

  1.Когато изберем сила и я поставим върху равнината, то тя концентрирана ли е в точката на поставяне или е равномерно разпределен товар?

  Силата ще бъде концентрирана в точката в която е изобразена на екрана. Ако селиектирате равнина върху която да поставите силата, Инвентор изчислява центъра на тежест на равнината и концентрира силата в тази точка.

  1. От друга страна ако налягането е равномерно разпределен товар, защо ни се дава възможност само за въвеждане на Pa, а не и на N?

  Налягането е разпределянето на сила F(N) върху площ A(m^2). Затова и съответната мерна еденица е N / (m^2) = Pa

  1. Има ли начин да се постави сила в една точка?

  Да, има начин. Използвайте опцията Remote Force. Повече информация за това тук:

  https://knowledge.autodesk.com/support/inventor-products/learn-explore/caas/CloudHelp/cloudhelp/2014/ENU/Inventor/files/GUID-49C81CCB-3939-47FA-B4E5-412443408063-htm.html

  1. Има ли начин да се постави разпределена сила с различно разпределение на товара - например триъгълно?

  Равномерно разпределен товар обикновено се използва при анализи на греди и колони. Затова и съответната опция е налична само в модула Frame Analysis.

  Николай:

  Благодаря за отговорите. По точка 2 само искам да добавя нещо. Питането ми беше във връзка с натоварване върху метален шлюз на язовир. При това положение налягането ще бъде неравномерно по височина на водния стълб и затова следва да се зададе неравномерно разпределен товар. Разбирам, че това е по-сложна материя от заложената в Inventor методика на крайните елементи.

  Еделвайс Черчеланов:

  Да, това е специфична задача, която може да се реши с разделянето на модела на секции по височина. Като на всяка секция се зададе съответно константно налягане. След бърза справка във форума на Autodesk намерих ето този линк който смятам, че ще ти бъде болезен (погледни изображението от втория коментар):

  https://forums.autodesk.com/t5/inventor-forum/fea-question-hydrostatic-pressure/td-p/3334675