Болтови съединения

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Може ли програмата да изчисли колко мощност ще е необходима за машинка плуваща под водата, като след себе си изтегля въже заедно с кабела по който ползва електричество и се управлява?

  Петър Вълкачовски:

  Здравейте, Нов съм с тази програма и сега я изучавам. Изгледах с интерес уроците и бих искал да попитам за някой общи въпроси за програмата. За построяването на устройство от нулата, без да има възможност да се модифицира съществуващ проект. Може ли програмата да изчисли колко мощност ще е необходима за машинка плуваща под водата, като след себе си изтегля въже заедно с кабела по който ползва електричество и се управлява? За да може да се намерят размерите на машинката и колко мощен електромотор трябва да се монтира. Могат ли да се изчисляват съпротивления на телата във водата и под нея/налягане? И въобще още много други зависимости как ще се намират за да може да се конструира нещо? Нали трябва да се започне с нещо, но преди това трябва да се сметнат необходимите му размери чрез съчетаване на много зависимости?

  Благодаря предварително!

  Еделвайс Черчеланов:

  За да изчислите челното съпротивление на вече готов дизайн ви трябва CFD софтуер. Аутодеск имат CFD, но трябва да имате опит за да можете да направите коректен анализ. Инвентор няма такива възможности. При моделиран пропелер може да се изчисли тягата която той генерира също чрез CFD. Но за задачата която сте си поставил препоръчвам да работите на ръка. Вземете един учебник за Водни турбини и един за Механика на флуидите. Все пак дори да правите симулации със софтуер то трябва да сте запознат с теоретичната част.

  Петър Вълкачовски:

  Благодаря за отговора! Прави ми впечатление, че говорите за изчисленията върху готовия модел. Аз се интересувах, дали може, като се знае какво трябва да прави да му се определи мощността? Защото така както го обяснявате, разбирам че като се направи някакъв дизайн тогава се смята дали той става. Ако не става трябва се променя и смята наново. Например като се знае тежестта на въжето което е необходимо и полезния товар който трябва да пренася в себе си, да се намери каква мощност е необходима. И вече от тук ще се знае според необходимата мощност обема на мотора и устройството което трябва да го побере. И после, какво съпротивление ще е налично и съответната мощност да се добави към мощността на двигателя. И така вече ще има основа върху която да се работи и да се направи дизайн. То и програмата би трябвало да предложи оптимален дизайн за най-ниско съпротивление. Иначе ми се струва на опит и грешка, което ми се струва за безсмислено. Нали това е идеята на тия софтуери, да видиш нещо предварително в симулация в най-близки условия до реалните, демек идеята ти работеща преди да е създадена. Нали за това тая програма се казва Inventor? Мерси за вниманието!