Създаване на индивидуална работна среда 

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво ограничение имаме в броя на панелите, които може да използваме?
Нямаме ограничение
Броя на панелите се определят от големината на екрана
В зависимост от това колко панела имаме отворени и колко имаме представени като икони

Въпроси и отговори

 • Toni:

  Здравей, Лъчо. За съжаление няма. Най-лесният начин е да направиш отново промените, които искаш, да го запазиш под ново име и да изтриеш работното поле, от което нямаш нужда.

  Лъчезар Николов:

  Да, за съжалениер! Благодаря! Това не е фатално - никоя програма не е съвършена. Ама чакай, не сме стигнали до темата - това, което понякога ме вбесява в Илюстратора - липсата на History или Undo manager, както е във Фотошоп и Корел, защото рабоя и с тези програми...ама и корел с едно нещо ме вбесява, ха-ха - липсата на временен клавиш за ръчичката...ама да не се отклонявам от темата...Весели празници за сега!

  Toni:

  Здравей, отново Лъчо. Заочвам от зад на ред :) относно ръчичката, предполагам, че знаеш клавиша в илюстратор, но ако не е така, означава, че не си стигнал до този урок и няма да те лишавам от  :)удоволстствието :)) да го слушаш. За History панела наистина няма в илюстратор, но това е така, защото undo опжията запомня много от направените действия и се оказва, че повечето хора нямат нужда от такъв панел ( да си призная и аз никога не използвам хистори панела във фотошоп :)) Ако мога да помагна с нещо и имаш още въроси оставам на разположение :) 

  Лъчезар Николов:

  Благодаря за вниманието, Тони - естествено че зная за spacebar-a, това е едно от големите удобства за мен - не знам къде е споменато, препускам с по 10-тина урока на ден - може в бързината да съм го подминал :D, но аз научих един трик случайно, който може почти да замести History панела/ вярно е че ако го има би представлявал километрична поредица от paths.../ та този трик е невероятно бърз, като просто се изключат последно създадените подслоеве, кликване върху оченцето на първия и провлачване надолу по останалите оченца до последния, който трябва да се премахне..,еее най-добре е да се изтрият, но става малко по-бавно! Наздраве!

  Toni:

  Eто това е... обичам експеримети и shortcut :) това ще се пробва :) айде и от мен наздраве, макар и вече да приключваш :))

  Svetla:

  Промените във вече създадено работно поле могат да се запазят, като се  избере Save Workspace и в прозорчето се напише името на съществуващото вече поле. След ОК се появява съобщение, че името вече се използва, дали да запише върху него. Избираш YES

  Daniela:

  Къде се намира Save Workspace? Благодаря!

  Лъчезар Николов:

  Явно Светла говори за по-стари версии, във версията CC 2014 поне с която работя отдавна няма Save Workspace. След избиране на опцията New Workspace се изисква наименование на новото работно пространство и след натискане на "ОК"  то се сейфва. Не търси Save Workspace, Споко, просто го няма!!! :)))))))))

  Daniela:

  Благодаря за отговора все пак :)

  Svetla:

  Версията е AI CS6. Не е толкова стара.

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Някой може ли да ми каже от къде мога да сваля безплатно Adobe пакета CC 2014? Който да работи..., или Photoshop, Illustrator и Indesign?

  Лъчезар Николов:

  www.torrentreactor.net/torrents/28374523/Adobe-Creative-Cloud-2014-ver-Oct8-2014-dbowen1986   Ето линк - но iso файлът е 27 GB - обаче в него е е пълният пакет на Adobe и си заслужава! И освен това, да те предупредя Петя, че Illustrator-a в него е последният ъпдейт от преди 2-3 месеца и има Curvature tool - инструмент за идеални криви! Трябва ли да казвам също, че е с кракче! :D :)))

  Toni:

  скъпи, приятели, вижте какъв конкурс е обявен :)

  Антон Иванов:

  За Светла, Даниела и други интересуващи се - при CS6 - за запис на работното поле - първо си го оформяш, после /Windows/Workspace/New Workspace. Задаваш име и готово. След това може да го избираш както се избират "вградените" работни полета. Потребителските полета са най-отгоре. Може също и от /Windows/Workspace/Manage Workspaces - отваря се прозорче, в което има иконка за ново работно поле, като я кликнеш - дава ти възможност да му зададеш име. От /Windows/Workspace/Manage Workspaces може и да триеш създадените потребителски работни полета.

  Антон Иванов:

  В духа на написаното по-горе, от /Windows/Workspace/Manage Workspaces могат и да се редактират работните полета - първо се правят промените на съответното потребителско работно поле, после от От /Windows/Workspace/Manage Workspaces се кликва името на полето, в което сме правили промени и ОК. Потребителското поле е запомнено с новите настройки.

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Благодаря много Лъчезар ! :) Относно инсталацията има ли някъде опътване? Видях, че има и от декември месец... 

  Тони не виждам нищо за конкурс?
  Лъчезар Николов:

  Моля, Петя! Няма упътване, първо инсталираш програмата, после ъпдейта и активираш -  активирането става много лесно. Най-важното е обаче след инсталиране за по сигурно да забраниш достъпа на програмите до нета! Колкото до ъпдейта - държах да ти кажа за този прословут ъпдейт от октомври, защото с него поставиха в инструменти и този Curvature tool, който в някои случаи е изключително полезен! :)))

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Аз на Corel изключвам нета докато работя на него и много ме дрази... и тук ли така трябва да правя(да изключвам нета при стартирантео на програмата) или в самите настройки на програмите трябва да изключа достъп? Благодаря предварително! :) Аз на cs5 не го изключвам и няма проблем и затова не съм минала на по висока версия...

  Лъчезар Николов:

  Ехее, то за това си има защитна стена, Петя!:))) Ако си с Windows 7 и нагоре защитните стени си вършат чудесно работата, само трябва да вкараш .exe файловете в опцията за забрана на изходящия трафик и това е! Ако си с антивирусна, която има защитна стена, тогава го забраняваш с нея. Ако си с XP - тогава трябва просто да си инсталираш защитна стена има и безплатни, защото вградената не върши работа! Ако имаш въпроси, пиши! Ще ти дам координати как да се свържеш с мен за да ти обясня точно!:))) Но първо ми пиши каква е операционната ти система, може да ти пратя и скрийншот! Хубава вечер!:)

  Nou8:

  Здравейте, може ли , ако обичате да споделите и с мен как си активирам тези програми ,/ Windows 7 / инсталирах - но никъде не намерих нещо като пач или крак файл / извинявам се за невежеството/.

  Лъчезар Николов:

  Преди да се маунтне .iso файла с пакета на Adobe CC трябва задължително да се изключи антивирусната, защото всяка антивирусна изтрива краковете. Ако след маунтването в папка Content няма Universal Adobe Patcher.exe, който е за всички програми с изключение на Adobe Acrobat XI, за който е крака Adobe Acrobat XI Pro Patch  и Fireworks за който има текстови файл с ключ в същата папка. Ако не виждаш тези пачове в папката, значи са изтрити от антивирусната. За съжаление ще трябва да теглиш торента отново или в краен случай бих могъл да ги изпратя на имейл, някои пощи приемат изпращането на .exe файлове - не знам дали ще мине номера, ако го приеме пощата архивиран и защитен с парола може да стане! А иначе, ако намериш пача, той се копира в инсталационната папка на всяка програма и се краква файлът amtlib.dll.Ако пача не го намери се посочва пътя към него. Няма нищо сложно, ако не си правила подобни активирания - винаги има първи път! Успех!:)

  Nou8:

  :)  Да - много Благодаря! Справих се  - ура!

   И за линка МНОГО БЛАГОДАРЯ! 
  Лъчезар Николов:

  БРАВО!!! Радвам се, а пакета с програмите на Adobe e много ценен - запази го, сигурно ще бъде актуален поне през следващите- години!!! Поне засега никъде не могат да се намерят тези версии отделно - с изключение на Фотошоп може би!!!:)))

  Nou8:

   С Acrobat XI се справих, но не намерих пач за  Dreamweaver -  има, но за други версии - дали пък нещо ми убягва?!  

  Лъчезар Николов:

  Универсалният patcher е за всички програми и Dreamweaver  е вътре и за 32 битовата и за 64 битовата версия! Добре е, че си се справила с Acrobat XI - това е направо революционна програма - да си работиш директно върху пдф-а, без досегашните конвертирания в Word и т.н., може дори видео да се вмъква! Повече от година работя с него! Щом проявяваш интерес към Уеб дизайна инсталирай си задължително и Fireworks защото това е последната версия и вече е спряна разработката му от Adobe, което е жалко, защото с него се правят страхотни бутони и банери за уебсайтовете! :))) Вярно е, че в ова отношение би могъл да го замести Фотошоп, но изработката е малко по-сложна!

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  И аз благодаря, да се похваля, че вече съм с cc 2014 :)

  Лъчезар Николов:

  БРАВО, ПЕТЯ!:))))

  Лъчезар Николов:

  На всички влюбени, на всички любители на виното и на всички именници, честит празник!!! :)))

  Лъчезар Николов:

  Весели мартенски празници, приятели!

  Toni:

  Лъчо,просто нямам думи! За първо за нещата, които правиш и качваш. Но още повече за активността, която проявяваш. За известен период нямах възможност да следя и отговарям във форума, но сега преглеждам всичко и мога само да кажа, че си ми достоен замесник. Помогнал си и си отговорил на толкова много хора. Благодаря ти! Не спирай да го правиш. Всички научаваме по нещо ново от теб!!!

  Лъчезар Николов:

  Oooo, благодаря ти много Тони за хубавите думи! Да ти кажа, малко се раздвоявам между математиката /Еxcel/ и дизайна/Illustrator/. Напоследък малко повече обръщам внимание на Excel, но като го изгледам докрай пак ще се върна към любимия си Илюстратор. Но иначе не спирам да експериментирам в дизайна! За хубавите думи, едно цвете от мен пак в същата мартенска гама!

  Toni:

  :))) Благодаря


  Vicka Dimov:

  До Лъчезар Николов - в CorelDRAW  при натиснат скрол се появява ръчичката или иначе казано - PAN

 • Toni:

  Здравей, с коя версия на илюстратор работиш? Попринцип няма начин да добавиш тази опция и може би е най-добре да смениш версията.

  Тодор Стилиянов:

  С AICS4, ако наистина е от версията, то това не е добре, защото не се намира лесно читава версия.

  Maria Pavlova:

  Здравейте моята е CS5 и също няма Reset Essentials. Коя версия препоръчвате да се инсталира

  Пламен Байрактаров:

  Здравейте, искам да си направя работната среда както е показано в урока но след като натисна бутона Reset Essentials започва много бързо да ми мига мишката и вече не ми е активен абсолютно никакъв бутон. Работя с версия CC2015.

  Пламен Байрактаров:

  иЗВИНЕТЕ МЕ НО НИКОЙ ЛИ НЯМА ДА ВЗЕМЕ ДА ПРОЧЕТЕ МОЕТО ПИТАНЕ?

  Toni:

  Здравейте, Пламен. До сега не съм попадала на случай като вашия. Аз също имах проблеми с версия CC. Просто отказа да работи изцяло и сега отново съм на CS6. Ще се поразровя и ще се опитам да намеря информация за вашия проблем.


 • Какво е меню?

  Elica:

  Къде  е менюто Еssencial в CS3

  Elica:

  Защо не ми отговаряте? Написах въпроса си преди 6 дена!


 • Как да си активирам отново подсказките?

  Йорданка Божкова:

  Здравейте, по някакъв необясним за мен начин съм си изключила подсказките (линиите, които ми помагат за подравняване спрямо друг обект или спрямо листа) От къде бих могла да си ги активирам отново?

  Стефан Рачев:

  С клавишна комбинация ctrl+; Или от менюто View > Guides

 • Как да намеря раздела Layers? 

  Василена:

  Здравейте! На мястото на Layers при мен има Libraries . Къде мога да намеря Layers?

  инж. Симеон Михайлов:

  Здравей! Не знам с каква версия на Illustrator работиш, прилича на CS6 но явно панелите ти са разместени от самата програма, панела Layers ти е точно отдолу под този, който си посочил (Asset Export, Layers, Artboards), ако за напред не можеш да намериш някой от панелите, кликаш на Window и избираш съответния панел (всички са там).

  Василена:

  Много благодаря! Аз работя с продуктите на Autodesk, които са с доста по-различна логика, кратки клавишни комбинации и интерфейс. За месец откакто разучавам Illustrator ми е още много трудно да се ориентирам. Не е така интуитивно за мен.

 • Може ли да запазим уголеменият вариант на Layers( 70 px)?

  Диана:

  При запазване на новата работна среда, запазва ли се уголемения вариант на Layers( 70 px) или всеки път трябва да се променя. При мен другите неща се промениха, но това не, остана с първоначалния размер.

  Габриела:

  Всеки път трябва да се променя.

 • Може ли да махна една от създадениете работни среди?

  Диана:

  По погрешка запаметих два пъти новата работна среда, мога да махна едното?

  Габриела:

  Да. От менюто за работната среда, избираме Manage Workspaces, селектираме тази, която искаме да премахнем и цъкаме на иконата кофичка.

 • Защо не ми работят бързите бутони?

  Simeon:

  Не ми разботят бързите бутони като CTRL + 1 ; CTRL + N. Работя от macbook. Моля за помощ, понеже ми бави в работата.

  Петър Първов:

  Пробвай тук: http://www.howard.edu/technology/docs/mac/Mac%20Keyboard%20Shortcuts.pdf