Meждинен проект

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
За какво служи клавишната комбинация Ctrl+Tab?
За извикване на Preference panel
За позициониране на работния лист на 100%
За преминаване от документ в документ
За затваряна на няколко документа 

Въпроси и отговори

 • Защо не се получава нов layer при поставянето на линиите?

  Ралица Пенева:

  След това линиите режат фона по формата си  и не позволяват групиране. Благодаря за съдействието! :)

  Toni:

  Здравей, Рали :) Първо наистина ти препоръчвам да си уголемиш прозорците  на слоевете, за да виждаш съдържанието. Точно, когато си стигнала до този момент, отиваш в слоеве и ги отваряш от стрекличката от страни. Ако си увеличила прозорците ще виждаш много слоеве с по едно линия във всеки. Скролваш най-отдолу до момента, в който не видиш правоъгълника, с който  работиш. Задържаш SHift  и кликваш на цветното квадратче отстрани, за да го отмаркираш. След това натискаш Ctrl+G и групираш линиите като създаваш група.  След това отварящ слоя, в който ти е правоъгълника ( отново ще видиш стрелкичката отстани на слоя) и преместваш така направената група от линии в него (точно както е в урока) и ще стане. Ако имаш още някакви въпроси съм насреща :)

  Toni:

  Рали, в предния пост обясних още един начин на работа, по който може да се справиш с този проект и ако искаш може да го  пробваш :)

  Дани:

  И аз имах същия проблем с групирането на линиите:

  Дани:

  Реших го, като си направих линиите в нов документ, групирах ги там и след това с V tool ги дръпнах върху правоъгълника с градиента, "скрих" ги, за да вляза в режима "Draw inside", след това ги активирах и довърших успешно урока :)

  Toni:

  Браво, супер си. Продължавай напред и успех :))

  Дани:

  Благодаря, Тони! :)

  Лъчезар Николов:

  Тони е използвала този урок за да ни покаже как работи опцията draw inside. Но мисля, че тук е мястото да се добави, че draw inside всъщност е clipping mask. Реално това е едно и също. Ако непремено държите да не се виждат линиите извън работното поле можете след завършването на проекта да очертаете правоъгълник със запълващ цвят, независимо какъв, маркирате изрязващият и изрязвания обект и от object>clipping mask>make изрязвате всичко, което не искате да се вижда. А можете просто да оставите всичко така, /това мисля, че го няма в уроците/ и когато експортирате проекта в друг формат или принтирате просто слагате тикче на опцията  "use artboard" и избирате номера на работното поле в export или print - така ще се експортира или принтира само това, което е в рамките на артборда! :)

  Лъчезар Николов:

  Благодаря Дани! Вече си разбрала, че тук проблемите идват от опита да се гупират предмети намиращи се в различни слоеве или групи. Ти интуитивно си открила и свой си начин, а Тони ти е описала точно начина, но аз ще ти предложа  още по-сигурен начин, при който няма да се налага да местиш от слой в слой и няма да имаш проблеми нито с групирането, нито с изрязването на всичко излизащо извън фона...Вече го споменах в един форум но ще го цитирам накратко и тук. След като си готова с фона, не избираш draw inside, a само заключваш правоъгълника с фона. Това ти е единствения слой който виждаш така, че: "no problem." После си очертаваш линиите, групираш ги, правиш зиг заг-а и сега опираме до нещо подобно на това, което ти си открила, само че тук нищо не местим. След като линиите ти са готови, ги изрязваш с Edit>Cut/Ctrl+X/ , отключваш правоъгълника, маркираш го и избираш draw inside. След това Edit>Paste /Ctrl+V/ и си готова!!! И всичко това без никакъв проблем!:)))))))))

  Vicka Dimov:

  Не не нужно да отваряш нов файл и там да правиш лините. Маркирай (всичките) линии в Layer панела и с влачене ги постави върху слоя с преливането. 

  !!! От практиката си препоръчвам да НЕ увеличавате иконките за слоевете си. Ако работите с 5-10 слоя - може, но в противен случай се получава едно "черво" дето има да скролвате докато търсите нещо.
  Кръщавайте адекватно слоевете (според съдържането им) и използвайте Папки. (това важи както за Илюстратор, така и за Фотошоп, ИнДизайн, 3Д МАХ.... всички софтуери, използващи слоеве)

  Vicka Dimov:

  Всъщност, преди да започнете да правите линиите, изберете Create New Sublayer и в новопоявилия се слой създайте линиите. Така ще може да ги групирате без никакъв проблем.

  Vicka Dimov:

  Не знам как да коригирам предишния си отговор и затова качвам отново.

  Всъщност, преди да започнете да правите линиите, изберете Create New Sublayer и в новопоявилия се слой създайте линиите. Така ще може да ги групирате без никакъв проблем.
  В приложеното изображение се вижда кое как трябва да се подреди, за да се получи крайния резултата. Преименовала съм слоевете за по-голяма прегледност и яснота (препоръчвам го!).
  Росица Грънчарова:

  Аз също получавах това съобщение и в един момент установих, че се активира по някакъв различен начин леъра ако се кликне с мишката веднъж или два пъти правоъгълника. Съответно с един път не се получаваше, с два клика - да. С два клика мисля че се изолира леъра? Същото се получава и ако се разгъне леъра и с мишката се кликне кръгчето на оранжевия правоъгълник, така че да стане двойно. Въпросът ми е защо се получава така при положение, че в урока не виждам да се извършват тези допълнителни действия.

 • Защо ми излиза съобщение, че не мога да групирам линиите?

  Десислава:

  Работя на CS5.1 и при натискане на комбинация Ctrl+G не ми позволява да групирам

  Toni:

  Здравей, можеш ли да ми дадеш screenshot точно на съобщението, което ти излиза? И какво точноправиш, когато се появява това съобщение?

  Toni:

  Сега се сещам в какъв случай може да видиш подобно съобщение. То се появя, когато се прави група в група и то едновременно. Единият вариант е да си направиш линиите предварително и да ги групираш. Натискаш Ctrl+X за да ги изтриеш временно, маркираш си правоъгълника и активираш опцията да рисуваш фигура във фигурата, кликваш вътре в самия правоъгълник и натискаш CTRL+F, за да ги върнеш обратно като ги постарят най-отпред. Това е друг подход на работа за този проект. Ако имаш още въпроси само пиши :)

  Десислава:

  Благодаря, Toni! :) Оправих се с групирането (незнайно как, но се надявам в процес на работа да разбера :)). 

  Toni:

  Браво, Деси :) Упоритост и инат, това е силата :) сигурна съм, че скоро няма да имаш никакви проблеми с групирането, много ще го използваме в следващите уроци :)

  Лъчезар Николов:

  Всеки, който се опитва да създаде проекта в следната поредност ще получи съобщение за невъзможност да се създаде група от линиите! Ето погрешната поредност: 1.създавне на правоъгълника с фона, 2.избиране на опцията draw inside, 3.рисуване на линиите с тилда. Сега при опит да ги групирате неизменно ще получавате съобщение за невъзможност за групиране!!! По-нагоре описах алтернативен метод при който няма да имате никакъв проблем, а Тони посочи също начин за да решите проблема. Да, грешката идва от това, че се опитвате да създадете група в група - когато натиснете draw inside илюстратор създава автоматично clipping group и не ви позволява да групирате clipping групата с линиите. Затова ето правилната предност, която съвпада с коментара на Тони - 1.създавате фона 2.рисувате линиите 3.групирате ги и създавате ефекта /внимавайте когато ги групирате да не е маркиран случайно и фона, защото и той ще се гупира с линиите, ако искате да бъдете сигурни, че това няма да стане, тогава преди да започнете да рисувате линиите заключете фона, но тъй като не можете да рисувате върху заключен слой, създавате нов слой за линиите/ 4.след като сте готови с линиите  ги изрязвате с Edit>Cut/Ctrl+X/, отключвате слоя на фона, ако е заключен, маркирате го и включвате draw inside. 5.Избирате Edit>Paste /Ctrl+V/ и сте готови! 5.Връщате се в Normal mode.

  Или казано накратко: НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ГРУПИРАТЕ ПРИ ВКЛЮЧЕН DRAW INSIDE!!!!!
  Мария Димитрова:

  Тони е права, упоритост и инат - това е най-голямата сила!!! Доста време ми отне това групиране и според мен, ето правилната последоватеност за начинаещи само в 3 стъпки:
  1. Създаваме фона и го заключваме
  2. В нов слой създаваме линиите - групираме ги (Ctrl + G) и после ги изрязваме (Ctrl + X)
  3. Отключваме слоя с фона и в него копираме линиите (Ctrl + V)


  Мария Димитрова:

  3*. Отключваме слоя с фона, включваме Draw Inside и в този слой копираме линиите (Ctrl + V)

  Stoqn:

  Как заключваме и отключваме слоя?Благодаря!

 • Как да се постави ябълката точно в листа?

  Mariela Rangelova:

  Здравейте, гледам два пъти видеото и правя нещата, но ябълката не се появява върху направените неща до момента на слагането й

  Mariela Rangelova:

  :( Може ли помощ? Ябълката не може да ми влезне в първото изображение.Изцяло го закрива и то изчезва

  Toni:

  Здравей, Мариела. Пробва ли да преместиш слоя, в който е ябълката най-отгоре?

  Mariela Rangelova:

  Премествам го, но не става, а не знам дали опцията draw inside е валидна при мен, аз съм с портабъл илюстратор. Принципно layer-ите са ми трудни за разбиране и работа

  Toni:

  Здравей, Мариала. Има вероятност тъй като работиш с такава версия опцията найстина да не е валидна. Това може да го разбереш ако маркираш някой обект и видиш в полето с инструменти дали иконата ти е мартикрана. Прикачвам ти снимка да видиш какво имам в предвид.

  Преповъчва си да си свалиш  пълната версия на софтуера, за да нямаш проблеми при работата с него, а също и с правене на упражненията към уроците. 
  Mariela Rangelova:

  Работи, благодаря за помощта, просто проблема ми е с лейърите и от там стават недоразуменията, още веднъж благодаря :)!

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Да и при мен се получава така, просто трябва да се премести слоя с ябълката най-отгоре :)

  Toni:

  Слоевете ще ги разледаме много скоро :) и тогава обещавам няма да имате никави проблеми :) 

 • D_M!la®ov@:

  Shift + D

  Десислава :

  С Shift + D можеш да прехвърляш бутоните Draw Normal, Draw Behind и Draw Inside, но с тази клавишна комбинация за съжаление не можеш да създадеш цял нов бутон Draw Inside който напълно отсъства и все още не е измислен в твоята версия CS4. По надолу съм отговорила по подробно на този въпрос как да постигнеш същия резултат с по старата версия. Но най-добре нови опции се учат с нови версии. :-)

 • Защо има грешка в теста

  Aram:

  Верният отговор е, за преминаване от документ в друг документ!

  Toni:

  Здравейте :) Напълно сте прав за отговора на теста, което показва, че определено следните нещата много концентрирано. Благодаря ви за сигнала, станала в грешка и с колегите ще я поправим :) 

  Поздрави Тони
  Антон Иванов:

  Явно и аз следя нещата много концентрирано... ;-)

  Краси Кръстев:

  Здравейте, проблема е разрешен.

  Моля да ни извините за безпокойствието.
  Сега вече със сигурност ще знаете какво прави комбинацията Ctrl + Tab :)
 • Как да махна бялото поле около ябълката?

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Здравейте, моето меню изглежда различно работя с CS5 и като натисна ignore white, бялото поле не се маха. Какво трябва да направя за да се махне?

  Toni:

  Здравейте. След като сте маркирали ingore white не би трябало да ви дава проблем. Пробвайте да затворите файла и да го отворите наново или направо отворете нов документ и вижте дали ще работи. Често пъти илюстратор дава грешки. Ако отново не се получава пишете и ще намерим решение на въпроса :)

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Привет, пробвах в друг нов документ, но за съжаление пак не става. При мен менюто изглежда доста по различно. Ето какво натискам: при мен image trace се казва  live trace > tracing options на Present избирам color 16  после слагам 10 цвята и натискам ignore white и нищо не става :( 

  Toni:

  Здравей, отново :) След като и в нов документ ти дава същият резултат има вероятност да е от самата версия. Белият фон запазва  ли се, когато му дадеш Trace?

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Привет, да запазва се, аз съм 5-та версия. Това значи ли, че трябва да я сменям с по-горна или има грешка в самата програма? И ако я сменя ще е добре да сменя целия adobe пакет :(

  Toni:

  :( Имам две предположения. Тъй като версиите, които се използват в повечето случай са пирадски и от се получават проблеми и нещата не стават така, както ни се показват. Не се притеснявай ако се наложи да минеш на по-висока версия, защото тя винаги дава повече възможности, а и предимство е , че са поправени проблемите от предишната. Ако искаш разгледай и предишни постове във форума и може да намериш многоооо полезна информация ;) относно нови версии :)

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Привет, добре ще разгледам :) Възможно ли да те попитам нещо относно т.н. неплатените весии за cs6, но на лично съобщение?

  Георги:

  И при мен се получи така,за което използвах Magic Wand tool за да маркирам бялото поле зад ябълката и след това Edit>Cut и готово!

  Gerito:

  Това с Magig Wand Tool се получи и при мен работя с CS3. Но вместо Edit>Cut просто го изтрих с Delete.

 • Може ли да оправите грешката в теста

  Daniela:

  Здравейте :) Скоро ли ще оправите грешката в теста, не ме допуска до следващия урок...Благодаря! :)

  Toni:

  Здравейте, работим по въпроса. Извинявам се още веднъж.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, проблема е решен, верния отговор е коректен.

  Моля извинете за безпокойствието.
  Daniela:

  Благодарим много :)

 • Защо се появяват странни линии след ефекта зиг-заг, вместо тези, показани от теб :)

  Радина:

  Когато отида на ефектите за зиг-заг се получават доста странни триъгълни линни, вместо подобни на тези от твоя урок.
  * Не можах да постна снимката тук - ето лесен линк - http://prikachi.com/images.php?images/462/7850462l.jpg

  Toni:

  Здравей, отново не виждам снимката. За да качиш някакво изобраежение използвай бутона Print Screen и след това с Cntl+V го поставяш. Ще видиш ще ти излиезнат допълнителни опции да направиш корекции на изображението ако искаш. 

  Мария Димитрова:

  Здравей, Тони! И аз не виждам изображението, но в прозореца Zig Zag активира ли да е Smooth, а не Corner?

  Александрина Ангелова-Димитрова:

  Smooth - прави линиите плавно преливащи, заоблени
  Corner - прави линиите с ъгли

 • Как да редактирам и използвам Swatches?

  Антон Иванов:

  Тъй като имам един реален подобен проект, завършен преди да се запиша за курса - етикет за пчелен мед - реших да го "ъпдейтвам" със знанията, които получавам тук. Векторизирам една пчеличка до примерно 10 цвята, но след това в Swatches нямам никакви цветове, само две иконки: None и Registration (без цвят и Registration не я знам за какво е).

  Та конкретният ми въпрос е: как мога да "вкарам" цветовете от векторизираната пчеличка в Swatches, за да ги използвам по-лесно за "доизкусуряване" на пчеличката, а и по-нататък като текуща палитра?

  И по принцип като че ли ми липсва един урок за използване на цветовете - могат да се променят от много места - от контролната лента, лентата с инструменти, панелите Color, Color Guide, Apearance... сигурно има някакъв смисъл да може да се сменя от толкова различни места, какъв е той?

  Антон Иванов:

  На част от въпроса си отговорих сам ;-), но не знам доколко е правилно. Маркирах цялото векторизирано изображение (пчеличката), в Swatches кликнах иконката New Color Group и вече имам палитра с всички използвани цветове.

  Toni:

  Здравей :) Относто първият ти въпрос (за изчезналите цветове), съм го обяснила малко по-надолу във форума, защото е често срещан проблем. Ако не можеш да го намериш ще ти го пратя отново. 


  За запазване на твой собствен swatch може да се направи и ето какви са стъпките : след като си вкарал изображението и си го верторизирам чрез image trace, отиваш в панела със swaches i избираш третата икона New color group, излиза ти диалогов прозорец, от който можеш да избереш от къде да вземеш цветове, от вече съществиваща палитра или от изображение (atrwork), избираш изобрашение и всички цветове ти стават като цветни палитри в панела swatches. Но това е само за версия CS6, ako си с CS5 e по-различно. Още в панела за image trace имаш отметка Output to swatches и така получаваш същия резултат.

  А на последния ти въпрос за многото места, от които могат да се правят промени, най-общо казано е за улеснение и по-бърза работа, но и не точно. Примерно с Golor guide можеш да създаваш цветна хармония на база цвета, който си израл. От панела Аppearance може също да променяш цветове, но той ти позволява и да поставяш много цветве едновременно върху даден обект. С времето човек сам преценя кои са най-съществените настройка за него в дадения софтуер и си ги използва в зависимост от неговата работа. Дано да съм ти отгоровила на всичко :) Поздрави от мен :))
  Антон Иванов:

  Благодаря, Тони! ;-) Хубав и усмихнат ден! ;-)

  Toni:

  Благодаря :) Пробва ли създаването на палитра? Не е ли страхотно :))

  Toni:

  И между другото адаш( ако ми позволиш да се обърна така към теб), ще се вклю

  чиш ли в конкурса? :) 
  Антон Иванов:

  Разбира се, адшче ;-) За обръщението става реч... За конкурса е много вероятно да се включа, зависи кога ще сколасам, че малко се отклонявам от учебното съдържание (наблягам на реалното практическо използване). На олимпийски принцип (курсът за награда вече съм го завършил ;-)). 

 • Защо при използване на клавиша до единицата (забравих му името), опцията за фигура във фигурата не действа?

  Мандарин Гацов:

  Добър вечер, при използване на клавиша до единицата опцията за фигура във фигурата не действа. Кажете ми какво да направа (ако знаете) за да го оправя. Благодаря ви предварително!


  ПС: Правите много лесни за разбиране и приятни уроци. БРАВО за което!
  Лъчезар Николов:

  Здравей! От пунктираната маркировка около правоъгълника ти,  виждам, че функцията draw inside e включена така, че всичко е ОК.., ако искаш прегледай внимателно пак урока когато Тони мести словевете и също прочети обяснението и под твоя въпрос! А сега ще те науча на един трик с помощта на който няма да имаш нито един от проблемите посочени тук в този форум. Ето го: След като направиш правоъгълния фон с градиентите и всичко - отваряш layer panel и заключваш правогълника /все още не включваш draw inside/, след което избираш инструмента линия и с помощта на клавиша тилда /така се казва/ очертаваш фигурата от линии. Докато са още маркирани линиите ги групираш, след което от efect>distort&transform>zig zag правиш ефекта. Когато си готов и ти хареса докато са все още маркирани избираш Еdit>Cut. Линиите са изрязани и изчезават. Сега отключваш правоъгълния фон, маркираш го и вече можеш да избереш draw inside. После избираш Edit>Paste и си готов!!! :))))) Сега вече можеш да се върнеш в draw normal - първия бутон!!! Надявам се, че съм бил полезен!!!:))))

  Лъчезар Николов:

  А иначе тук в твоя случай, ще ти кажа защо не се получава изрязването - ЗАЩОТО ФИГУРИТЕ, КОИТО ИСКАШ ДА ВМЪКНЕШ В ПРАВОЪГЪЛНИКА ЧРЕЗ DRAW INSIDE СА В РАЗЛИЧНИ СЛОЕВЕ ОТ СЛОЯ НА ПРАВОЪГЪЛНИКА, а за да се получи изрязването clipping mask те трябва да бъдат в един и същи слой с правоъгълника, забележи в урока как Тони вмъква слоя на линиите в слоя на правоъгълника. И понеже е задействана опцията draw inside, илюстратор автоматично създава clipping group в която подслоя с линиите минава под този на правоъгълника - това е принципа на clipping mask изрязващият обект да бъде над изрязвания!!! :)))))))

  Мандарин Гацов:

  Благодаря за помощта и бързото отзоваване!

  Sevdalin:

  Здравейте, и при мен  клавиша тилда  спря да работи. Моля помогнете!  Работя  с CS5. Благодаря!

  Лъчезар Николов:

  Уточни си въпроса въобще ли не работи или в дадена ситуация, например при очертаването на патерна върху фон. На празно работно поле включва ли опцията очертаване на серия от пътища, ако да - тогава прочети упътването ми отгоре. Причините могат да бъдат много и най-различни.

  Sevdalin:

  Въобще не работи, дори и на празно работно поле.

  Лъчезар Николов:

  Ок! Хайде да ресетнем настройките на Илюстратора. Първи начин: натискаш едновременно Ctrl+Alt+Shift докато стартираш програмата. В зависимост от операционната ти система най-вероятно ще ти се появи прозорче и ще те попита искаш ли програмата да направи промени в системата. Когато се зареди програмата опитай дали се е оправил тилда шорткъта ти. Ако няма промяна правим втора стъпка: Стартираш Run прозорчето с клавишна комбинация Windows logo+R или ако го имаш в старт менюто си го кликваш. Пишеш в прозореца: %appdata% даваш ОК. Ще ти се отвори папката C:\Users\xxxxxx\AppData\Roaming /xxxx - това е username-a ти на компа/. По подразбиране тази папка е скрита и затова чрез Run командата се влиза най-лесно. В папката Roaming която ти се отваря търсиш папка Adobe Illustrator XX /твоята версия/ settings. В тази папка търсиш файла AlPrefs и го изтриваш. Рестартираш Илюстратор и той ще си създаде нов такъв файл с настройки по подразбиране! Ако си правил някакви допълнителни настройки ще се наложи да ги направиш пак. Това е всичко, ако проблемът е в програмата трябва всичко да се оправи!Ако случайно си с XP обаче нещата с папката са малко по-различни!

  Sevdalin:

  Опитах с първия начин,но не се получи. И да с XP  съм.

  Gergana Gencheva:

  И при мен не работеше tilde бутона, опитах и по двата начина посочени от Лъчезар, после се разрових в гугъл и попаднах на пост, в който казват, че понякога това може да се получи ако е включен Хром или Мозила заедно с Илюстратор. Изключих Хром и нещата се получиха без проблем :)

 • къде да намеря опцията draw inside

  Desi Angelova:

  Използвам illustrator CS4  и под квадратчета за fill и storke не ми излиза бутона, с който му казваме да чертае вътре в правоъгълника. От къде да задам командата draw inside?

  Десислава :

  Здравей, това бутонче за което питаш се намира в Illustrator CS5 и всички по високи от него версии ( CS6 и CC ). Като алтернатива за сега мога да ти предложа да нарисуваш това което искаш върху формата  а после да направиш нарисуваното от контур обект с опцията Object/Expand и да вкараш нарисуваното вътре във формичката с командата Object/Clipping Mask/Мake, или Ctrl+7 . Втората опция работи с двата селектирани обекта и формата задължително под нарисуваното. Може да си изгубиш цвета на основната форма но после с Direct Selection tool селектираш контура на общата форма и на ново си я оцветяваш. Знам че е дълго и сложно но по-стара програма повече мъка за един и същи резултат :-).

  Desi Angelova:

  :) благодаря! 

  Лъчезар Николов:

  Като продължение на обяснението на Десислава искам да добавя нещо. Това е, че просто трябва да разбереш следното - опциитe Draw inside и Clipping mask са едно и също нещо!!! Draw inside е улеснен вариант на Clipping mask където в очертана форма можем да вкараме даден обект, който се ограничава от очертаната форма. С Clipping mask правим същото, само че тук разликата е, че слоят на обекта който ограничава, в който искаме да вкараме нещо трябва да бъде над този на обекта който вмъкваме.Маркират се двата обекта и както Десислава ти го описа с Object>Clipping mask>Make постигаме същият ефект. Старите хора са казали: "Всяко зло за добро" - така пък ще научиш как се прави Clipping mask - опция използвана много от дизайнерите и трябва да ти кажа, че много от тях дори въобще не използват Draw inside, a само clipping mask! :)))

 • Защо текста се изписва от дясно на ляво?

  Десислава Модева:

  Първо си помислих, че е от версията на илюстратор и си инсталирах нова и то най-новата и имам същия проблем.

  Лъчезар Николов:

  Под най-новата разбирам Adobe Illustrator CC 2014 update october..Но както и да е, това няма значение. Това че преинсталираш една програма - дори да бъде с по-нова не значи, че основните настройки ще се променят. Ето защо остават: Когато се деинсталира една програма не се изтриват всички програмни папки на тази програма. Това става така, защото системата решава да запази някои папки в които има основни настройки с цел, ако преинсталираш настройките да ти се запазят. Ето защо, ако искаш да направиш пълна деинсталация трябва ръчно да се изтрият тези папки. Те се намират /Windows 7/8/ в папка C:\Users\xxxx\AppData\Roaming /там има една или две папки на Илюстратор и те са останали от предишната програма/. Хиксчетата са акаунта на компа ти. По подразбиране тази папка е скрита, затова най-бързия начин да се влезе в нея е като се стартира Run прозореца с клавишната комбинация Windows logo+R и се напише %appdata% и после даваш ОК. Описал съм този метод във форума подробно може да го намериш. Тук ще ти напиша само най-бързия начин за ресетване на настройките на Илюстратор за да станат по подразбиране. Докато стартираш програмата натискаш Ctrl+Alt+Shift. Когато се зареди пробваш дали всичко се е оправило! Ако не, намери коментара ми във форума как да изтриеш файла AlPrefs. И пак запомни, ако това писане отдясно наляво е само в Илюстратора проблемът е в програмата. Това е тъй нареченото: "дясно ляво" писане тъй като има езици в които се пише така! Успех, ще чакам резултат!

 • Как да променя цветовете в Swatches ot RGB в CMYK?

  Iva:

  Благодаря предварително :)

  Лъчезар Николов:

  Цветовия модел на проекта се задава още в стартирането на нов документ File>New. В прозореца за нов документ/виж снимките/, ако искаш проекта ти да е в CMYK избираш за профил/profile/ "Print", а ако искаш да е в RGB в профил избираш Web. Като разшириш опцията Advanced по-надолу ще видиш как цветовия модел автоматично се променя. Ако вече си започнала проект в даден цветови модел, например RGB не е фатално, можеш при всяка настройка на цветовете да превключваш в CMYK. А накрая когато експортираш проекта си в даден графичен формат jpg, png.., си избираш в какъв цветови модел да бъде експортиран RGB или CMYK. OK!!! :)))))

  Iva:

  Благодаря! :)

  Десислава :

  Само като продължение мога да кажа, че при вече създаден документ цветовото пространство в Illustrator се сменя от File /Document Color Mode/ CMYK color. Обаче ако са използвани много ярки цветове в RGB режима те ще се променят драстично в CMYK с по приглушени и пастелни защото монитора в този случай имитира какви цветове биха излезли от печат и ако вашият монитор е добре калибриран за предпечат ще придобиете ясна представа че възможностите за множество ярки цветови нюанси при печат са малко по ограничени от възможностите в Web пространството. Това е така защото при CMYK става въпрос за смесване на мастила върху хартия които не могат да пресъздадат толкова много цветови нюанси и яркост колкото при смесването на RGB светлинните точки на монитора. Ако се иска все пак някакъв флуоресциращ ефект или специфичен по ярък цвят, се използват Panton цветове намиращи се при Illustrator в панела Swatches при иконката с опциите най-горе в дясно  Open Swatch Library/ Color Boоks / PANTONE + (възможностите са много -Neon, Metalilc но аз използвам най-често) Solid Coated (Coated - гланцова хартия, Uncoated - матова хартия), като тези цветове трябва задължително да сравнят под номера на който отговарят с физическа хартиена пантонска скала за по-добро преценяване не от позицията на монитора на ефектното мастило. 

  Но за който се занимава професионално с предпечат е ясно че това при офсетовия печат оскъпява проекта и печатниците го броят за отделно мастило различно от стандартните. Така че ако не става въпрос за голяма фирма която държи на фирмения си цвят и по правило ползва определен задължителен Panton, цветовете в Panton се използват сравнително по-рядко от стандартните които се получават при смесване на стандартните CMYK мастила. Ако става въпрос за дигитален печат няма никакъв смисъл от Pantone понеже такива мастила при този вид технология няма. В ситопечата (печат върху сувенири) обаче са широко приложими. :-)
  Александрина Ангелова-Димитрова:

  Благодаря за споделения опит ;)

 • Лъчезар Николов:

  Да уточним: с опциите Copy и Paste in place / Ctrl+C, Ctrl+F/ застъпваме двата обекта и копираният образува нов подслой, а не нов слой! А снимката тук не е от този момент!

  Iva:

  Много благодаря! :)

 • Защо не ми излизат всички линии на един слой?

  Iveta:

  Всяка линия е на отделен layer. По този начин не мога да преместя всички линии и да ги направя изрязани по квадрата. Версията, с която работя е CS6. Предварително благодаря за съдействието! :)


  Мария Балева:
  Здравей, пробвай да групираш линийте - CTL+G  и би трябвало да стане. 
  Iveta:

  Пробвах, не се получава .. не групира само линиите, а и квадрата. 

  Vicka Dimov:

  прочети по-горе


 • Как се подравнява текст върху крива ?

  Георги :

  Здравейте, Упражнението от видеото се получи до някъде, но срещнах трудност с подравняването на текста. Надписа под ябълката започва да се изписва видимо от средата на зададения път (кривата). Мъчих се да го местя с бутона Backspace и със стрелките но не става. Премества се към дясната страна на екрана но към лявата не иска. Пробвах и с бутоните за подравняване. Как да го преместя малко в ляво? Благодаря ви.

  Milena Svetoslavova:

  Когато пишеш текст върху път и след това отидеш на черната стрелка (Selection tool - V), в текстовия блок върху пътя се появяват 3 вертикални линийки - в началото, средата и края на блока - можеш да го местиш върху пътя, като ги издърпваш

  Георги :

  Да получи се. Много ви благодаря за отговора и за отделеното време. Между другото и аз намерих някакво решение за проблема. Не знам колко е правилно но горе долу върши някаква работа. В панела "Paragraph' има опция за отстъп от ляво и отстъп от дясно. Като се променят тези стойности текстът също се мести по зададеният път.

  Milena Svetoslavova:

  да, наистина, получава се и по този начин :) Изобщо не ми е хрумвало да опитам с менюто Paragraph, защото очаквах текста върху път да се интерпретира от Illustrator като Character... явно не е точно така :D

  Йоана Христова:

  Това не е най-правилния метод! Даже е доста грешен, първо ще ви кажа защо! Ако имате Nброя обекти който имат такъв текст равнен централно, ще се наложи да ги изравнявате ръчно, което е предпоставка за изкривяване, а и е цяло мъчение.
  За да подравнявате текст върху крива е необходимо следното:
  1 -Първо писането стартира от там от където започнете писането в/у линията
  2 -Второ да дадете на параграфа да е центриран от панела параграф
  3 -Трето използвайки Селектиращия инструмент или черната стрелка, се появят едни перпендикулярни линиий, маркиращи начало, среда и край на текстовото поле. Тях ги намествате съответно в ляво, център и дясно, или както искате да се завърти текста, ако формата е кръг, може да доближите максимално двете позиции за начало и край и така текста ще се завърти в кръг. Ето едно превю, надявам се стана ясно! Ако имате въпроси, питайте ;)

  Йоана Христова:

  Не мога да качвам изображение, или поне с моя браузър не се вижда да съм качила изображението. Надявам се да се вижда, или поне от обяснението да става ясно!

  Марио:

  И аз не виждам изображение, но мисля, че обяснението е напълно достатъчно  как трябва да се направи. Аз също ползвам точно този метод. :)

  Марио:

  Особено когато ми се налага да правя печати...

  Таня Петрова:

  Здравейте! Когато създавам нова фигура или поставям нов обект не става автоматично нов лейър, а ми ги наслагва едно върху друго и се налага допълнително да ги отделям в различни лейъри. Някаква настройка ли трябва да направя?

 • Защо не се получава слой с линии?

  Бригита:

  Каквото и да правя, не излиза слой за линиите и групира и оранжевия слой? Направих всичко каквото е коментирано към този урок и въпреки всичко...

  Десислава  Малджанова:

  Аз първо бих проверила дали обектите не са ми групирани. Натисни клавишите Ctrl + A (oзначава селектирай всичко - Select All. Работи не само за Illustrator но и за повечето програми които работят под Windows.) После натисни Сtrl+ Shift + G (означава разгрупиране - Ungroup ) или влез в менюто Оbject/Ungroup. Когато се убедиш че всичко ти е разгрупирано и не се мести заедно. фиг. 01 (1) Създай нов слой от иконката долу втора от ляво надясно. (2) този празен слой ще ти излезе автоматично отгоре, (3) трябва да го провлачиш под слоя с обектите. фиг. 02 (1) После разгъни слоя с подобектите му от бялата стрелкичка до иконката с око и (2) скролирай до долу за да достигнеш до подслоя с фона. фиг. 03 (1) кликни върху иконката с кръгче в слоя на фона - така ще ти се селектира самия фон в проекта и ще ти излезе (2) едно малко синьо квадратче в дясно. (3) Провлачи това квадратче в празния слой отдолу.фиг 04 (1) Фона трябва да ти се премести в долния слой и квадратчето което е символа за изместен обект да се промени с цвета на слоя в който е поставено в моя случай в червено. Другия начин е когато си създала вече нов празен слой и си го поставила под първия да селектираш слоя с обектите после и фона с кликване върху него (да изрежеш фона временно(Cut) Ctrl+X и когато селектираш другия празен слой да натиснеш Ctrl+V (Paste). Само че тогава фона няма да ти се появи точно на същото място в страницата. За по-голяма точност ползвай Ctrl+F (Paste in Place) на вместо Ctrl+V (Paste).

  Бригита:

  Благодаря за изчерпателния отговор!

 • Може ли един смешен въпрос?

  Peter:

  Преди 2 месеца бях стигнал до трети модул, спрях, за да изкарам курса по VBA for Excel, сега се върнах в курса и установявам, че всичко съм забравил :) Започнах от начало и още тук - не мога да селектирам в нов файл. На този компютър съм с уиндоус 8.1 и Илюстратор CC, имам друг компютър с уиндоус 7 и илюстратор CS6 - и там същото. От вчера се въртя около този проблем и не мога да продължа. 

  Peter:

  Не зная защо, когато поствам нов въпрос, излиза тук 2 или повече пъти. Моля някой от админите да изтрие втория ми пост.

  Мария Балева:

  Здравей Петър, относно въпроса ти за селекцията.  От снимката виждам, че във файла нямаш обекти, които да селектираш. Опцията за селекция работи когато имаш няколко обекта или artboard-a, който да селектираш. Относно втория въпрос за броя на публикуваните въпроси, избягвай многократното натискане на бутона "изпрати". Понякога е нужно малко време, за да зареди. 
  Надявам се, че съм била полезна и няма смешни въпроси, така че питай смело.

  Peter:

  Благодаря за отговора! В урока се вижда, че Тони създава празен файл и когато кликва върху него, около него се образува рамка и горе полето No selection се променя на path, мисля и тя върху празното поле пуска градиент, полето се оцветява - при мен - не. При мен - чрез няколко инструмента създавам някакви обекти в този файл, кръг, правоъгълник ..., след това избирам някой от selection tool, и веднага - no selection, не мога да селектирам който и да е от обектите, не мога да прилагам градиент, какво ли пък не мога ... :). Както във вица, гледам си паспорта - къде ли не съм бил, в Америка не съм, в Япония не съм ...Смешното ми е, че на два компютъра, с две операционни системи, с две версии на продукта, като са ми инсталирани и 32-битова и 64-битова версия, двата компютъра са инсталирани от различни фирми, на които съм платил, ефектът е, че като че ли нищо не мога да правя с тези продукти. При фотошоп нямах проблеми, той също от тези хора е инсталиран. Мислех си, дали не е това, дето пишеше някъде Лъчо, че трябва да се спре достъпа на .exe файловете до мрежата, при мен това не е направено, т.е. и двете версии са били кракнати и после са били разобличени ... Но пък би трябвало в този случай да излиза някакво съобщение, че работя с not genuine software, а такова няма. Четох някъде по форумите, че при някои хора имало такива проблеми, но за сега не съм видял адекватно обяснение и съответно решение. А за няколкократното повтаряне на постовете, може би, не трябва последното изречение да завършвам с клавиш enter, евентуално това да се възприема като "изпрати" поста. Както и да е, шоуто, в случая курсът трябва да продължи :).

 • Какъв е....

  Веселина Грозева:

  Тони, уроците са чудесни, но ....има нещо, което понякога пропускаш, а за начинаещ като мен, понякога ми отнема повече време и лутане докато разбера какво. Понякога казваш да направим това или онова, но не казваш с кой инструмент и пропускаш някаква малка подробност, която е важна за изпълнението... Например - при отваряне на изобр. с ябълка и превръщането му във вектор не казваш че трябва да се върнем в нормален режим. Отне ми време за да разбера защо не мога да я движа и редактирам. Или когато казваш да променим наклона на линията за банера... не казваш , че това става с инструмента Direct Celection. За лаици, като мен, които тепърва се запознават с програмата понякога ми отнема време, за да открия ОТ КЪДЕ става нещо или ЗАЩО не ми се получава като на теб! Това споделям със съвсем приятелски чувства!!!! Надявам се да не приемеш това като критика!!! Тори и това ми помага да търся и намирам сама нови начини да се справя с ")предизвикателствата"

  Мария Балева:

  Здравей, благодаря ти за мнението. Наистина е изключително важно да споделяш какво те затруднява в курса и какво може да подобрим. Също така се радвам, че въпреки някои изпуснати неща не си отказала, а си потърсила сама отговора на въпроса.

 • Защо имам проблем с Tilde (тилда)?

  Desislava:

  Здравейте, Имам проблем като стигна до частта с линиите. Line tool работи без проблем, но когато натисна тилда, замръзва. Не мога да го движа. Освен това ми излиза и ancor до курсора на мишката - не мога да разбера къде греша?

  Мария Балева:

  Здравейте, възможно ли е да прикачите принт скрийн на проблема, за да видим реално на какво може да се дължи този проблем. Благодаря предварително.

 • Мария Балева:

  Здравейте, възможно ли е да прикачите принт скрийн на проблема, за да видим реално на какво може да се дължи този проблем. Благодаря предварително.

 • Veronika Dimitrova:

  Фатално е,защото се получават пропуски ,които впоследствие ще окажат влияние върху усвояването на по-нататъшни знания.Върни се и гледай урока,докато успееш да го направиш!:)

 • Как се създава правоъгълник с размерите на работния лист?

  Райна Димитрова:

  Здравейте, в началото на проекта 01:20 се създава правоъгълник с размерите на работния лист. Как се прави това? Маркирам листа и при избор на Stroke и Gradient не настъпва никаква промяна. Съжалявам, ако въпросът е прекалено елементарен. Благодаря.

  Екатерина:

  Здравей, Работният лист е едно, а обектът е друго. В случая имаш работен лист с някакъв размер. От менюто tools избираш rectangle tool - тоест правоъгълник, и от горния ляв ъгъл приплъзваш до долния десен ъгъл на работния лист. Тъй като имаш смартгайдове/ако са маркирани/ обектът ти се прилепва към работния лист. След това, вече можеш да зададеш цвят и контур. Надявам се, е разбираемо, успех!

 • Как да инсталирам шрифта Neogrey в Illustrator?

  Ивелина:

  Разархивирах си файла, но не мога да добавя шрифта. С CS6 версия съм. Благодаря за съдействието!

  Георги:

  Копирай го в Control panel Fonts

  Bilyana Milkova:

  Здравейте, по някаква причина не ми позволява да задам отделен въпрос, затова се надявам тук въпросът ми да бъде забелязан - защо би могло при мен някои от линиите да са сини, а други черни въпреки че са в група и не съм променяла никакви настройки?

 • арх. Яни Бъчваров:

  Страхотно се е получило, личи си че бързо усвояваш и разбираш материала. :)

 • Gerito:

  Не, не става реална. Или поне от първият път няма да се получи. Иска доста работа (обработка) на един обект да придобие реален образ и пак не изглежда реално.

 • Как да си оправя мерните единици?

  Диана:

  Здравейте! По някаква причина в units (независимо дали са points или millimeters) в полето ми се добавят 2 допълнителни нули и ако искам конкретно да въведа стойност в Zig Zag Efects се получава твърде голямо число от рода на 23 00 pt за Size. Това е навсякъде, където има някакво число за въвеждане. От къде може да се оправи?

  Мария Балева:

  Здравей, доста странно. Не се сещам защо се получава този проблем. Погледни в Preferences панела дали всичко е наред и ако трябва върни първоначалните настройки на програмата. Може да помогне и един скрийншот на проблема.

  Диана:

  Каквото и да въвеждам (примерно 1) винаги се добавят нули. А с такива стойности нищо не мога да правя :( Имате ли идея как мога да се справя с това? Може би някаква изначална настройка трябва да се направи?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Диана.

  Ако това е CC версия 2015 и windows - a e 64 бит, то този bug се получава т.к. не е инсталиран patch - a CC 20151.1 (19.1.1), може да го потърсиш в Creative cloud - a (снимка 1 позиция 1), да го свалиш и инсталираш съответно, следва това допълнение да ти "fix-не" този bug.

  Снимка_1

  Диана:

  Много ти благодаря!Ще опитам този метод. :) Дано стане.

  Теодор Генчев:

  Ако не успееш просто save и рестартирваш програмата.

 • Може ли помощ? 

  Диана:

  Вече питах, но така и не успях да си реша проблема. Ако някои има представа как да премахна тези нули ще се радвам на някой съвет, защото заради тях не може да се въведе нормална стойност (всички числа веднага стават с по няколко нули) Накратко - невъзможно е за работа. Някой сблъсквал ли се е с нещо от този род?

  Мария Балева:

  Здравей, може ли да направиш принтскрийн на настройките в windows (Windows 7 => Control Panel -> Region and Language -> табулатор Formats, бутон Additional Settings, табулатор Numbers). Проблема може и да идва от там.

  Диана:

  Ето го...

 • Как да използвам Ignore whitе частично ?

  Валерия Eмилова:

  Защо след като файла е png я нямам тази прозрачност ? Как след като съм използвала Ignore white за да е прозрачен фона на картинката мога на места да го направя бял ?

  Николина:

  за прозрачност файла трябва да е psd. при другите разширения се флатва background и затова се вижда бял фон покрай обекта. Може и разширение tiff но с допълнителни включени опции да поддържа прозрачността. При опцията Ignore white в режим outline може да се види маската на обекта и да се избере кой обект искаш да направиш бял или не.

 • Как да променя размера на банера?

  Yulia:

  Когато добавя банера от библиотеката и се опитам да променя размера на банера, не ми се получава. Натискам черната стрелка, но тя само (примерно) увеличава, завърта или премества обекта. Просто ябълката ми е голяма, а банера прекалено тесен за да въведа текста, а искам да го разширя малко.

  Tereza Spasova:

  с помоща на pen tool

  Божидар Кръстев:

  Първо селектираш банера с помоща на Selection tool (черната стрелка), после в Control лентата променяш стойностите където е оранжевата думичка "Stroke". Ако стане прекалено голям може да зададеш твои си стойности.

 • Защо като натисна Image Trace и ми се разбива по този начин изоражението?

  Виктория:

  Здравейте, трябва ли да наглася по някакъв начин настройките, че да не ми се разбива на толкова части изображението? Благодаря предварително! Поздрави :)

  Лъчезар Митев:

  нямям отговор, но ще се радвам да науча

 • Как от един леяр станаха пет?

  Йордан:

  Как в урока като чертаеш линиите имав един леяр (в 04:34 сек) а следващият момент (04:36 сек) вече имаш 5 леяра ???Аз имам само 1 леяр (градиента + линиите са на един) и урока за мен свършва..защото ,не се сещам как да го направя като в клипа

  Йордан:

  Разбрах отговора на въпроса,но как да маркирам линиите без да хващам и квадрата зад тях??? Много неща в урока не се казват,като за начинаещ като мен!

 • Мария Балева:

  Здравей, чудесно е, че споделяш проекта си. Много добре се е получило. Заслужавало си е усилията :)

 • Как се маркира квадрата?

  Naseto Prodanova:

  Как точките ми да станат с плътен цвят

  Steven:

  След като маркираш квадрата с Selection tool в панела с инструментите, на последно място в панела се намират 2-те запълвания Stroke и Fill. На Fill даваш команда None, а на Stroke си избираш цвят и дебелина.

 • Защо ми излиза това съобщение като при Даниела Найденова

  Naseto Prodanova:

  Как , ако съм човек който никога не се е занимавал с програмата,да разбера как се получиха тези четири слоя,които видях на видеото без да е показано как се случва? Защото следвам стъпките, но не получавам резултата.

 • Как да групирам линиите?

  Naseto Prodanova:

  Как да стане като не става

  Daniela:

  Селектираш линиите от меню Object-Group (Ctrl+G)

 • ЗАЩО

  Марин:

  Защо нищо не ставааааааааааааааааааааааааа

  Краси Кръстев:

  Здравей, Марин. Какво се опитваш да направиш и не се получава?

  Марин:

  това с линиите и с тилда не ми се получава. Винаги ми излизат по отделно леарите с всяка отделна линия и все не мога да ги изрежа ,за да бъдат единствено в квадрата.

  Марин:

  Колкото и пъти да се опитвам ефекта е един и същ!

 • Как да инсталирам шрифта в програмата? 

  Диана:

  Как да инсталирам шрифта в програмата?

  Elica:

  След като изтеглиш желания шрифт и го разархивираш, ако е необходимо, натискаш бутона Install и той е част от твоята колекция с шрифтове.

 • Защо линиите излизат извън квадрата?

  Диана:

  Когато избера линиите, излизат извън квадрата, а ако кликна извън него, те изчезват?

  Диана:

  Появяват ми се хиляди слоеве с отделни линии, не знам защо не успях да снимам тази част на екрана, която е със слоевете.

 • Защо не мога да преместя шрифта в папката с шрифтове в контролния панел?

  Диана:

  Като изключим, че съм използва друг шрифт, който не успях да позиционирам достатъчно добре, аз получих това.

  Владимир Кацаров:

  Шрифтове са с разширешия .ttf или .otf. След като ги изтеглиш от интернет трябва да ги разархивираш и с десен бутон да ги инсталираш. След това трябва да рестартираш програмата и ще ги видиш в падащото меню. Надявам се да съм бил полезен!

 • Искам да попитам защото много време се мъча?

  Александър:

  когато трябва да приплъзна линийте към квадрата нищо не става моля кайете ми

  Исмаил:

  Кои линии?

 • Как е станал моят проект?

  Vania Angelova:

  Ето го и моя проект, имах затруднение в началото с групирането на линиите, но след като видях дискусията отдолу го оправих. Не е въпрос.

  Боряна Велева:

  Получило се е добре, харесва ми! :)

 • Петър Първов:

  Слоят с фона се вижда, защото е включен. Той се намира под линиите, както в прозореца със слоевете, така и визуално на екрана. Ако го селектираш заедно с линиите, той ще бъде включен в групата. Групирането се прилага за да скриеш отделните слоеве, генерирани за всяка линия. Можеш да селектираш всичко с Ctrl+A и след това със задържан Shift да кликнеш в прозореца Layers, в полето отдясно на фона за да го деселектираш - трябва да изгасне малкото светещо квадратче. След това с Ctrl+G създаваш общ слой с линиите, като отделните слоеве стават негови подслоеве и могат да се показват и скриват чрез стрелката отляво на иконата (Thumbnail) на слоя.

  Петър Първов:

  Между другото, по нагоре видях, че е описано с картинки... :-)

  Оксана Червинска:

  Благодаря, Петр!

 • Как да се справя с layers

  Elisa:

  Здравейте! Съжалявам, но въпреки всичко описано по-долу във форума, все още не ми се получава. Стигам до момента с маркирането на всички линии и оттам-нататък - мисията е невъзможна. Възможно ли е по-подробно да обясните отначало всичко за layers , тяхното създаване, маркиране и демаркиране, защото мисля, че оттам идват проблемите ми в тази задача? Благодаря предварително!

 • Може ли да споделя?

  Rumen Gotsev:

  Ето един постер от приложеното от урока :)

  Исмаил:

  Страхотно! :)

 • Как от един леер станаха пет?

  Красимира Хронева:

  Здравейте,сега започвам да се уча и имам Илюстратор СС2018.Създадох си квадрата и линиите,но в леерите имам само един.Аз ли трябва да създам нови или се появяват автоматично?Във видеото не става ясно.

  и след начертаване на линиите

  Жанет:

  Здравейте, добре е линиите да са на друг слой за по-лесна работа впоследствие. Трябва Вие да си го създадете, защото Illustrator автоматично ги чертае в текущия слой. След като създадете новия слой "вземате" групираните вече линии и ги поставяте в него.

 • Може ли да попитам?

  Иво:

  След инсталирането на шрифта,той автоматично ли се добавя към софтуера,в менюто със шрифтове?

  Христо:

  Разархивирате папката, копирате шрифта и го инсталирате в Local Disk C/Windows/Fonts, така се добавя към софтуера

 • Защо не ми се получават линиите?

  Stefani:

  Избирам линия, започвам да я правя със задържан бутон (тилда) и нищо не се получава. Ако може някой да ми обясни къде бъркам?

  Stefani:

  След много ровене и четене на информация открих защо не ми работи тилда бутона. Трябва да се смени езика на клавиатурата на EN English (United States). Нещо изключително просто, а ми загуби страшно много време да го разбера.

 • Здравейте, защо след като съм направила всички настройки не ми се променя цвета на листа, а остава бял?

  Красимира:

  Здравейте, защо след като съм направила всички настройки не ми се променя цвета на листа, а остава бял?

 • Защо не намирам Тилда при Mac? 

  Кристиана:

  Хора, къде е тази тилда при Mac? Или, има ли друг начин за направата на тези линии ? Благодаря