Навигация в Илюстратор

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
За какво служи клавишната комбинация Ctrl+Alt+0?
За приближаване на обект
За показване на всички работни листи на цял екран
За показване на работния лист на 100%
За активиране на лупата (zoom tool)

Въпроси и отговори

 • Как да избера иструмента четка и да я използвам върху документа "Background"?

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Здравейте, работя на версия cs5. Отворила съм документа с логото на аула Backgroud, както е в урока. На 2:47 трябва да нарисувам нещо с четката, но ми дава забрана и не мога нищо да нарисувам. Когато отворя нов документ нямам този проблем. Въпроса ми е от къде може да идва този проблем? 

  Също така нямам опция за reset на работната среда от менюто горе , мисля че при самото стартиране на програмата се натискаше клавишна комбинация, която служеше за reset, но вече не си я спомням?
  Имам и още един въпрос когато съм на документа с логото background в менюто swatches не ми излизат цветовете, а когато отворя нов документ ги виждам. От къде може да идва проблема, дали не е от това че файла е правен на cs6 версия? И как може да покажа цветовете по подразбиране?
  Toni:

              Здравейте :) Има вероятност да работите в заключен или скрит слой или група. Ако не е това проблема дайте ми цялостен скрийншот на екрана, когато се опитвате да работите, а не инструмента четка ви е заклювен, за да видим дали не е активирано нещо друго, което ви възпрепядства.

              За съжаление версията CS5 наистина няма reset опция, но имам алтернативи. Може да изберете опцията Essencials или да изберете Like Photoshop и двете ви връщат в първоначалния изглед на програмта. 
               Нa последния въпрос, не е от версията. Това често се случа, но и лесно може да се коригира. Отиваш в Swatch library color, което е иконата долу в дясно  избираш Default swatch > Print. Можеш да хванеш новия панел и да си го преплъзнеш до панела Swatches, но тогава ще имаш два отделни панела. Ако искаш всичко да е на едно място, копирай всички цветове от панела Print чрез кликане на първия и Shift + кликане на последни и след това само ги преплъзваш в панела Swatch. Бялата маркировка показва, че цветовете са селектирани , кликни някъде вътре в панела swatch i всичко ще се оправи :) Надявам се това да отговаря на всичките ти въпроси, ако има нещо друго не се колебай да питаш :)
  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Разбрах от къде идва проблема, не е правилният инструмент :) 

  Ангел:

  Петя Георгиева-важно е за форума да стане ясно на всички какъв е бил проблема и как е решен! Не може само да се пита за собствен интерес и да се заключва отговора-нали така се учим всички от въпросите и отговорите и решенията им. Това е висотата на форума-полза за всички!

 • Как да рисувам с четка, продължава да ми дава забрана?

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Благодаря за отговорите! :) Проблема с четката продължава. И преди ми се е случвало, когато използвам табет. Когато натисна prntscr курсура на мишката не се вижда, а при мен излиза кръкче със забрана вместо курсур или четка.

  Toni:

  Много интересно, наистина не би трябвало да има проблем. Има някои неща, които ми хрумват. първо може да е от това, че документа е създаден на друга врсия. Второ има някои инструменти, които не работят ако някои от клавшите на клавиатурата са активирани като caplock  например. Пробвай да активираш и деактивираш caplock, Tab, numlock, printscreen, ako ако има function бутон също,  като всеки път когато настискаш някой клавиш пробвай да рисуваш. Ако пак има проблем ще го мислим наново :) 

 • Как да копирам ардборд?

  Георги :

  Здравейте, Когато във видеото копирате ардборда, всеки следващ се получава с бял цвят. Тази тъмно зелената заливка която е върху страницата изчезва. При копиране така ли трябва да се получава? Аз пробвах да копирам, обаче каквато е началната страница, такива се получават и копията, не знам дали не греша някъде. Благодаря.

  Vicka Dimov:

  Каквото е съдържанието на копираният (размножаваният) Artboard, такова ще е съдържанието и на копието. Това важи дори в случаите, когато имате обекти, които не попадат изцяло в рамките на Artboard-а, който копирате (размножавате).

  Rumyana Naicheva:

  Освен, ако има заключени обекти или слоеве - те не се копират.

 • Може ли да внеса няколко корекции?

  Vicka Dimov:
  Artboard = страница, а не не лист (всеки лист има две страници!); Fill = запълване (запълването може да бъде плътно, преливка/градиент, шаблонно)

  Мария Балева:

  Здравейте, благодаря ви за уточнението и пояснението за видовете запълвания в Illustrator.

 • Защо не ми се показва слайдера на навигатора?

  Цветислава Лавчиева:

  Здравейте, знаете ли защо ми липсва слайдера на навигатора и как би могъл да се покаже? :)

  Венета Желева:

  Здравейте, в последните версии се забелязва, че плъзгачът липсва, но за сметка на това има стрелка за разгъване на падащ списък със стойности, които може да сменяте последователно също и чрез бутоните от двете страни.

  Цветислава Лавчиева:

  Здравейте, и благодаря! :)