Разглеждане на геометрични фигури - част 2 

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво се случва, когато задържим Space бутона?
Променяме размера на фигурата, с която работим
Извикваме "лупичката" (zoom tool)
Започваме да местим фигурата 
Започваме да местим фигурата като променяме и размера й

Въпроси и отговори

 • Може ли да се регулира съотношението между размерите на елементите на шарката и размерите на фигурата, която запълват?

  Антон Иванов:

  Ако фигурките на шарката са много големи и не се виждат като шарка във фигурата, която запълват, а там се виждат само отделни части от единичен елемент на шарката, може ли да се направи така, че да се намали този единичен елемент на шарката и да се виждат много от тях във фигурата, която запълват? Имам предвид без да се прави нова шарка с малък такъв единичен елемент.

  Антон Иванов:

  Като кликнах "изпрати" се сетих, че трябваше да кликна първо някаква иконка за запис... следващия път ще съм по-внимателен. А няма ли начин да се изтриват въпроси и коментари?

 • Може ли "патерна" (елементите) да се превърне в обект, който да се третира като такъв /оцветява и мести/?

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Здравейте, възможно е ли мрежата(патерна), която сме направили, в последствие елементите, който са в нея да станат на обекти и да се третират като такива? Пробвах с Object>Expand, но не се получава. Искам да избегна ръчното правене на мрежа/шарка. 

  Rumyana Naicheva:

  Здравей! Можеш да редактираш патерн по следния начин - в панел swatches кликваш два пъти върху патерна, който искаш да редактираш. Излиза прозорец Pattern Options, където имаш различни настройки, а в самото работно поле, можеш да селектираш отделните елементи от патерна и да ги променяш по желания начин :)

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Здравей, благодаря ти, но въпроса ми е друг,  не мога да ги селектирам по отделно и да се третират като отделни обекти и питах дали има такъв начин :)

  Rumyana Naicheva:

  Да - " в самото работно поле, можеш да селектираш отделните елементи от патерна и да ги променяш по желания начин ". Можеш да им променяш цвета, позицията, формата, да махаш и добавяш обекти и т.н. ;) 

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Да това го знам :) явно не ме разбираш или аз не съм го написала достатъчно ясно :) мерси все пак

  Ангел Маринов:

  въпросът на Петя е как да превърне "Pattern"a във векторен обект ... И предполагам в последствие да го ползва многократно в различни приложения .

  Rumyana Naicheva:

  Запълнили сме един правоъгълник с произволен патерн и съотверно не можем да селектираме обектите в него - едно цветенце например.

  За да направим това, трябва да влезем до основния модул, от който е направен патерна. Това става от панела swatches като клинем два пъти на иконата на нашия патерн (1) или от панела pattern options като кликнем два пъти на изображението (2). Виждаме, че вече не сме в първоначалния правоъгълник и можем да селектираме основния модул (3).

  Ако правим редакции тук, то те ще се отразят в целия патерн.

  или пък можем да копираме модула и да го изкараме като отделен от патерна обект и да си ползваме вече както си искаме отделните елементи.

  Rumyana Naicheva:

  Ако модулът е растерен обект, то първо ще трябва да го векторизирате, за да може да правите редакции по цвета или елементите му.

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Точно това ми е въпроса, както А. Маринов е написал, искам да го използвам за много неща и да го третирам като векторен обект. Благодаря Rumyana Naicheva, но това го знам :)

  Rumyana Naicheva:

  Аз не разбирам, ако знаеш това, какво те спира да го ползваш за много неща и да го третираш като векторен обект?

  Rumyana Naicheva:

  Може би искаш да запазиш запълнената с патерн форма? Отиди в Object - Expand - Expand Fill, след това Ungroup и Divide (1)

  А. Маринов:

  Извинявам се, че намесих в темата! Дано не ви обърквам повече. Доколкото разбирам Петя пита, как да векторизира самия патерн. Абтсрахираме се от контура в който се излива пълнежа... Подобно нещо в A.I. CS3 имашe в "Graphic Styles" (Shift/F5) - елементи, които с влачене на мишката и поставяне върху затворена крива - образуват рамка от векторни обекти. Имаше готови такива, а и може всеки да си обогатява библиотеката със собствени елементи. Но със сигурност те бяха векторни. В превю Otline (Ctrl/Y) това веднага става ясно. В по-новите версии вероятно е същото. Предполагам патернните са изцяло растерни и тук случаят е друг. Не ползвам често Илюстратор и не биваше да се опитвам да внеса яснота по въпроса... Поздрави (シ

  Rumyana Naicheva:

  А. Маринов, няма за какво да се извинявате, нали всички сме тук, за да си помагаме. На мен ми стана наистина любопитна темата, защото не мога да разбера какъв точно е казуса. Ако аз искам да векторизирам патерн (какъвто се оказва въпроса), бих го направила по показаните начини. Бих се радвала да науча друг метод и ако ПЕТЯ Георгиева е намерила отговор на въпроса, ще съм благодарна да го сподели :) Поздрави!

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Привет, не не исках да запълвам форма, а да направя мрежатата векторна, и всеки елемент да е отделен - векторен, за да мога да я маниполирам по лесно за целите, който ще се използва . Тази, която съм я направила е малко сложна, както и да е. Румяна не се бях сетила за pathfinder, благодаря:) По връпроса да си бъдем полезни, мрежата може и да се мащабира. Слектирате патерна и к;ликвате два пъти върху scale tool излиза прозорец, от където можете да премащабирате самата мрежа/патерн, зависи от конкретния случай, на мен ми беше доста полезно. Поздрави!

  Rumyana Naicheva:

  Мисля, че вече разбрах какво искаш :) Обаче не мисля, че има такъв вариант - самия патерн се образува от безкрайната повторяемост на един и същи модул, а програмата си го изчислява с математически уравнения, дублира до безкрай модула на определени координати. Не можеш да редактираш някой си елемент някъде в патерна, защото за програмата това вече не е патерн. Не знам дали разбра, не мога да го обясня добре :)

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Важното за мен е, че получих отговор :) това как ще го използвам ще запазя за себе си ;)

 • Какъв е проблема с Rotate?

  Жанет:

  Здравейте, имам проблем при използването на Rotate. Когато си задам център на въртене, който е различен от центъра на фигурата, при натискане на Enter центъра се връща обратно в този на фигурата. Ще бъда благодарна, ако някой помогне.

  Emil:

  Здравейте, използвайте бутона Alt и кликнете на точката която сте избрала така няма да се промени центъра на въртене.Дано съм обяснил правилно! Успех от мен!