Може ли "патерна" (елементите) да се превърне в обект, който да се третира като такъв /оцветява и мести/?

Графичен дизайн
Векторна графика
Тайните на Illustrator

Здравейте, възможно е ли мрежата(патерна), която сме направили, в последствие елементите, който са в нея да станат на обекти и да се третират като такива? Пробвах с Object>Expand, но не се получава. Искам да избегна ръчното правене на мрежа/шарка. 

Здравей! Можеш да редактираш патерн по следния начин - в панел swatches кликваш два пъти върху патерна, който искаш да редактираш. Излиза прозорец Pattern Options, където имаш различни настройки, а в самото работно поле, можеш да селектираш отделните елементи от патерна и да ги променяш по желания начин :)

Здравей, благодаря ти, но въпроса ми е друг,  не мога да ги селектирам по отделно и да се третират като отделни обекти и питах дали има такъв начин :)

Да - " в самото работно поле, можеш да селектираш отделните елементи от патерна и да ги променяш по желания начин ". Можеш да им променяш цвета, позицията, формата, да махаш и добавяш обекти и т.н. ;) 

Да това го знам :) явно не ме разбираш или аз не съм го написала достатъчно ясно :) мерси все пак

въпросът на Петя е как да превърне "Pattern"a във векторен обект ... И предполагам в последствие да го ползва многократно в различни приложения .

Запълнили сме един правоъгълник с произволен патерн и съотверно не можем да селектираме обектите в него - едно цветенце например.

За да направим това, трябва да влезем до основния модул, от който е направен патерна. Това става от панела swatches като клинем два пъти на иконата на нашия патерн (1) или от панела pattern options като кликнем два пъти на изображението (2). Виждаме, че вече не сме в първоначалния правоъгълник и можем да селектираме основния модул (3).

Ако правим редакции тук, то те ще се отразят в целия патерн.

или пък можем да копираме модула и да го изкараме като отделен от патерна обект и да си ползваме вече както си искаме отделните елементи.

Ако модулът е растерен обект, то първо ще трябва да го векторизирате, за да може да правите редакции по цвета или елементите му.

Точно това ми е въпроса, както А. Маринов е написал, искам да го използвам за много неща и да го третирам като векторен обект. Благодаря Rumyana Naicheva, но това го знам :)

Аз не разбирам, ако знаеш това, какво те спира да го ползваш за много неща и да го третираш като векторен обект?

Може би искаш да запазиш запълнената с патерн форма? Отиди в Object - Expand - Expand Fill, след това Ungroup и Divide (1)

Извинявам се, че намесих в темата! Дано не ви обърквам повече. Доколкото разбирам Петя пита, как да векторизира самия патерн. Абтсрахираме се от контура в който се излива пълнежа... Подобно нещо в A.I. CS3 имашe в "Graphic Styles" (Shift/F5) - елементи, които с влачене на мишката и поставяне върху затворена крива - образуват рамка от векторни обекти. Имаше готови такива, а и може всеки да си обогатява библиотеката със собствени елементи. Но със сигурност те бяха векторни. В превю Otline (Ctrl/Y) това веднага става ясно. В по-новите версии вероятно е същото. Предполагам патернните са изцяло растерни и тук случаят е друг. Не ползвам често Илюстратор и не биваше да се опитвам да внеса яснота по въпроса... Поздрави (シ

А. Маринов, няма за какво да се извинявате, нали всички сме тук, за да си помагаме. На мен ми стана наистина любопитна темата, защото не мога да разбера какъв точно е казуса. Ако аз искам да векторизирам патерн (какъвто се оказва въпроса), бих го направила по показаните начини. Бих се радвала да науча друг метод и ако ПЕТЯ Георгиева е намерила отговор на въпроса, ще съм благодарна да го сподели :) Поздрави!

Привет, не не исках да запълвам форма, а да направя мрежатата векторна, и всеки елемент да е отделен - векторен, за да мога да я маниполирам по лесно за целите, който ще се използва . Тази, която съм я направила е малко сложна, както и да е. Румяна не се бях сетила за pathfinder, благодаря:) По връпроса да си бъдем полезни, мрежата може и да се мащабира. Слектирате патерна и к;ликвате два пъти върху scale tool излиза прозорец, от където можете да премащабирате самата мрежа/патерн, зависи от конкретния случай, на мен ми беше доста полезно. Поздрави!

Мисля, че вече разбрах какво искаш :) Обаче не мисля, че има такъв вариант - самия патерн се образува от безкрайната повторяемост на един и същи модул, а програмата си го изчислява с математически уравнения, дублира до безкрай модула на определени координати. Не можеш да редактираш някой си елемент някъде в патерна, защото за програмата това вече не е патерн. Не знам дали разбра, не мога да го обясня добре :)

Важното за мен е, че получих отговор :) това как ще го използвам ще запазя за себе си ;)

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2020 Учебен център "Аула". Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.