Работа с листи (Artboard) - Част 2

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как най-бързо оразмеряваме лист спрямо неговото съдържание?
Кликваме с ляв бутон на мишката два пъти върху съдържанието на листа
Преминаваме в режим за работа с листи и използваме контролните точки
Като предварително зададем размери на листа

Въпроси и отговори

 • Защо...?

  Daniela:

  Защо независимо дали са вкл. или изкл. Rulers, Global Rulers така или иначе са ми изкл. и са неактивни? Не се активират и с клавишната комбинация. Маркирам различни листи и рулерите не се променят спрямо дадения лист.

  Daniela:

  Аз разбрах какво съм направила и си отговорих :) Не видях опция да си изтрия въпроса.

  Toni:

  Здравей :) Неволята е най-добрият учител и помощник. радвам се, че си се справила сама. Успех със следващите уроци :)

  Антон Иванов:

  Даниела, а какво всъщност беше направила? На мен са ми активни, но да знам, ако някой път ми "посивеят"... ;-)

  Svetlana Ivanova:

  И моите не бяха активни. За да станат активни трябваше да изляза от режим Artboard. Тогава промяната е без проблем.

 • Може ли да се "кропва" по рамката на работния лист?

  Антон Иванов:

  Има ли възможност в AI, когато съдържанието на някакво изображение излиза извън работния лист, и тази излизаща навън част не ни е необходима, изображението да се изреже по рамките (или раздуванията) на работния лист? Нещо като "crop". 


  Ако е някакво просто изображение с един контур, не е проблем да му редактираме възлите/контура и да си "влезе" в работния лист. Ако е растерно изображение, ще го кропнем във фотошоп и ще го върнем. Но ако е сложно векторно или смесено изображение с много подобектни, редактирането на възлите няма да е ефективно. 

  Въпросът може да се разшири (но излиза извън уроците за работните листи) - възможно ли е "кропване" на векторно/смесено изображение по принцип, дори е да е в рамките на работния лист?
  Антон Иванов:

  И пак в същия дух - нещо подобно очевидно може да се направи с гумичката. Само че не се сещам как може да стане точно по рамката на работния лист, тъй като няма как да маркираме само съдържанието в нея - за да изрежем сложен векторен обект, той трябва да е маркиран целия и трепването на ръката, колкото и да се изглади после, няма да отговаря 1/1 на рамката на работното поле.

  Лъчезар Николов:

  Антон, вече писах по тази тема във форума, но ще го цитирам и тук. За "кропване" в илюстратор се използва опцията clipping mask - очертаваш правоъгълник с цвят  запълване /fill/ няма значение какъв по контура на артборда, маркираш всичко, което се съдържа в работното поле и правоъгълника като изтеглиш маркер. От object>clipping mask>make се изрязва всичко, което е извън очертаният клипиращ правоъгълник. II-ри начин - модифициран от мен, но който за разлика от clipping mask позволява лесно да се коригира размера на кропнатия обект след кропването - отваряш артборд панела, маркираш артборда, който искаш да изрежеш, кликваш върху иконата - create new artboard - създава се копие на този артборд. Очертаваш по контурите, на това работно поле един правоъгълник, за предпочитане без запълване, но всъщност това няма значение, избираш опцията draw inside, селектираш всичко в артборда, който искаш да изрежеш - после, copy>paste и съдържанието на артборда се копира в новия артборд, но вече изрязано. И последно, можеш просто да го оставиш неизрязан, но когато сейфваш, експортираш или, принтваш избираш опцията "use artboards" , маркираш "range" и избираш или изписваш номера на артборда. Тогава след експортирането, сейфването или принтирането всичко извън артборда ще бъде изрязано!  

  Лъчезар Николов:

  Можеш също променяйки размера на артбоарда с artboard tool така, както искаш да изрежеш проекта и после с експорт или save as >use artboards" > range - номера на арборда и в експортираният обект всичко извън рамките на работното поле ще бъде изрязано! :)

  Лъчезар Николов:

  А ето кропване и вътре в работното поле!

  Антон Иванов:

  Благодаря, Лъчо!

  Лъчезар Николов:

  За нищо Антон - тук сме да се учим заедно и да си помагаме! И на мен в началото ми липсваще функцията "crop" от Photoshop. Но тук clipping mask върши същата работа и то чудесно!!!:)

  Stoyan Milkov Stoyanov:

  Има и по лесен начин. View -> Trim view и толкоз :)

  Росица Грънчарова:

  Trim View обаче е нова врътка на Illustrator 2019 :)

 • Как може!!!

  Йордан:

  Как може да правите урок за начинаещи и да няма файлове за сваляне за да се копира и учи това което показвате??? Начинаещ като мен в момен, не може да прави този урок защото не знае как да направи подобни файлове и да повтаря вашите стъпки където показвате......!

  Мария Балева:

  Файловете, които се виждат във видеото са примерни и те съдържат логото на сайта и за това не са добавени, като допълнения към урока. В урока се показва как може да направите собствена работна среда, за да упражните показаното не ви е необходим работен файл, а просто трябва да стартирате програмата и да следвате стъпките от видеото. Ако все пак искате да имате отворен файл, може да използвате всеки един работен файл от предните уроци или да си създадете сами.

 • Как да скалирам на артборда и съдържанието му едновременно, а не последователно?

  Мария Цакова:

  Здравейте, много ми трябва да знам как да "рисайзна" артборда със все съдържанието му едновременно. (Например привлачвайки ъглите на артборда докато го увеличавам, едновременно да нараства и съдържанието му) Доста е неудобно да се правят като последователни действия, а не може да няма начин за това.

  Александър:

  Натискам инструмента лупа и кликван на артборда

  Александър:

  Заедно с клавиша Alt и издърпваме арт борда.

  Венета Желева:

  Освен при преместване и копиране на листите не ми е известно да има начин за заключване на друга зависимост между тях и обектите върху тях.

  Алтернативен вариант е под обектите да се начертае правоъгълник с размера на листа (при включени Smart Guides става най-лесно), скалират се заедно и от Object> Artboard> Fit to Selected Art листът автоматично се преоразмерява до размера на селектираните обекти и правоъгълника под тях. За удобство може еднократно да се настрои бърз клавиш за командата, за да се спести разхождане по менютата при наличие на повече от един artboard или често преоразмеряване на листа по този начин.