Разглеждане на инструмента Арка и Grid tool

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
По какъв начин може да направим огледално копие на обект, като запазим съществуващия обект?
Чрез избиране на т. нар. Reflect tool, задаваме оста на завъртане и натискаме Copy
Чрез избиране на т. нар Reflect tool и задаване на оста на завъртане
Чрез избиране на Rotate tool, задаваме оста на ротиране и натискаме copy

Въпроси и отговори

 • Toni:

  Здравей, Лъчо. влез в долълнителното меню на eyedropper tool, чрез два пъти кликане на иконата на инструмента и с увери, че имаш тикчета, както са на снимката и не би трябвало да имаш проблем :)

  Toni:

  пропуснах да спомена, гледай само лявата колонка, дясната за сега не ти трябва


  Лъчезар Николов:

  Да Тони, отново благодаря за вниманието! Слава Богу веднага успях да се оправя. Просто по невнимание, когато съм разширявал със стрелката опциите за атрибутите, които да копира съм махнал тикчето от appearance затова ми копираше само основните атрибути! :)))

  Toni:

  Ти наистина доста си напреднал с уроците, поздравления :)

  Лъчезар Николов:

  Оооо, благодаря, Тони - трогнат съм от вниманието. Всъщност аз не съм начинаещ, работя с Illustrator сериозно повече от година, а с Фотошоп и Корел от 7-8 години, въпроса е, че всичко досега съм научавал интуитивно, на принципа на пробата и грешката, но така се губи адски много време, въпреки че да ти кажа, несравнимо е удоволствието, когато откриеш нещо сам!!! Специално за Илюстратор изядох с кориците отдавна официалния им учебник на Adobe Systems, но все пак друго си е така визуално с този курс, определено има доста празноти, които попълвам с него! Виждам, че и ти доста сериозно се занимаваш с много неща - поздравления и от мен! Доста интереси, браво - приличаме си в това отношение. Аз освен графичния дизайн, бях и още съм луд по видеомонтажа, Премиера и Афтер Ефект...отдавна съм ги изял с парцалите, да не говорим за офиса.., всъщноста аз съм информатик по професия, така че няма как! Желая успехи и на теб!!!

  Toni:

  Знаех си, че има нещо гнило :) още от първия въпрос разбрах, че със сигурност "поназнайваш" нещо :) Радвам се, че въпреки опита ти успяваш да намериш нова и полезна информация в уроците. Ето, че си намерих помощник за отговаряне на въпроси из форума :) А относно разнообразните ни занимания и интереси, от нас зависи колко искаме да се ограничим или обогатим. ако се занимавамаш с едно две неща винаги е скучно :)

  Лъчезар Николов:

  Ще ти кажа, как точно се чувствам, Тони. Като човек, натрупал твърде много вещи в една стая, но които са в безпорядък и когато ми потрябва някоя от тях, прехвърлям куп ненужни в момента докато намеря точната...А курса ми създава тъй необходимият за мен ред и начин, най-бързо и ефективно да се ориентирам в нещата, точно това от което най-много имам нужда в момента!!! И определено е сто пъти по-добре систематизиран отколкото учебника на Adobe systems...Само, че нещо не мога да се справя явно със системата за задаване на въпроси..,ето тази вечер се опитах да задам един въпрос и така и не видях да отлети по предназначение, само ми се въртя едно кръгче поне десетина минути и прехвърлих на следващия урок! :)))

  Toni:

  За начина, по който се чувстваш Лъчо и това, което описа ми е толков познато. Ще записа, колко курса е нужно само да сложа всичко по местата :) Относно системата, ако смяташ, че не е от връзката ти и има проблем пиши в форума и ще с опитаме да го отстваним. :)

  Лъчезар Николов:

  Честно да ти кажа, Тони - толкова съм вглъбен в творческата си дейност с Илюстратора и куп други програми, че въобще не ми остава време да огледам и проуча организацията на сайта - къде е този форум за да виждам въпроси и отговори и т.н.,колкото до въпроса - стори ми се, че го видях зададен, но не съм сигурен - ставаше въпрос за това, ако направя селекция на няколко обекта, напримерер със same по даден признак и реша после да изключа някой от селекцията без да деселектирам останалите  - е ли е възможно?!

  Toni:

  Ако правилно съм ти разбрала въпроса има начин, задържаш само бутота Shift и маркираш обектите, които искаш да деселектираш. 

  Лъчезар Николов:

  Да, Тони - абсолютно правилно си разбрала въпроса ми. Тъкмо щях да пиша, че съм открил решението на въпроса и видях, че имам отговор. Това е: Shift+click. Благодаря!!!:)

  Toni:

  Бравоо  :)))  до кой модул и урок си?

  Лъчезар Николов:

  Охооо! Ако мислиш, че знам...!!! Ха-ха:))) Момент да погледна...Амиии подкарал съм осмата седмица...Но ако си мислиш, че с това ще реша, че съм приключил се лъжеш!!! След като ги премина ще започна да ги преглеждам всеки ден, отново и отново поне шест месеца, докато започна да ги сънувам..,но вече ще започна отново да отделям много време на практиката - рисуване на сложни композиции, както и сваляне на .eps и .ai файлове от нета, да ги разглобявам и на най-малките частици и да се уча как са създавани...от година и половина Илюстратора е голямата ми страст и съм изоставил всичко останало...Чакай тогава какви въпроси те очакват - ще има да обсъждаме далеч по-сложни неща...Това, което правих през последните 10 дена са само теория и технически умения от които имах нужда да попълня празнотите...Но Илюстратора не е Ексел..."истинското учене" започва с творенето...Стана много, да спирам...но сега се сетих за един въпрос - виждал съм в Аppearance панела думичката: "Path" подчертана..,и си спомням, че не успях да открия причината...?! За сега чао, Тони!

  Toni:

  Да ти кажа и аз какви идеи имам за проекти, но щяха да са доста сложни като за начало и реших да ги запазя за по-нататък :)  Сигурен ли си, че е било path, а не някоя друга дума, защото всичко, което ти е подчерато по този начин крие меню. Акопак си се случи дай един скийн шот :) току-виж имаш по-различен илюстратор :) 

  Лъчезар Николов:

  Да ти кажа това беше единичен случай, може би преди повече от месец, когато разглобявах един .eps от нета за да го проучвам. А за това, че имам различен илюстратор това е вярно - може би си забелязала, че наблягам на това и не напразно! В него - Illustrator CC 2014 update october - са вкарали две-три съществени разлики, особено тази с Pen tool когато е активен след него върви и една черта с цвета на слоя показваща посоката и формата на кривата, която ще се очертае и в началото буквално ме вбесяваше докато не открих как да я дезактивирам - с escape или enter, но пък enter не действа при следващото нововъведение след октомврийският ъпдейт - т.н. Curvature tool с която могат да се очертават перфектни криви с помощта на три точки. Третото е Corner widget,  но те се появиха по-рано, с появата на CC - появяват се при всеки ъгъл и с тях лесно се заоблят ъглите. Та различен е, да - но добре, че вече съм му свикнал. :)))

  Toni:

  Има разика да. Много се чудя дали да си го update-na, но нали знаеш, че отнема малко време да свикнеш с новостите, а и старостите все още вършат чудна работа. По-добра ли е според теб тази версия?

  Лъчезар Николов:

  Ще ти кажа, Тони защо направих този ъпдейт.../всъщност с ъпдейта от 8 октомври 2014 въведоха Curvature tool/  и точно заради него си инсталирах версията, защото създаването на криви с него е просто удоволствие, само тази линия, която се влачи след курсора все още ме дразни, но се замислих, дали в настройките няма опция линията да се изключва по желание и ще ти пиша!  Но определено спестяват време новостите, макар че донякъде ни омързеляват, защото например умението да създаваш перфектни криви с помощта на манипулаторите /дръжките/ се замества с инструмент чрез който само с три клика се получава перфектния кръг...Сега да огледам опциите...Засега - хубава вечер, Тони!

  Лъчезар Николов:

  Здравей отново, Тони - надявам се, че четеш и двете ми писма както това, така и предходното от преди 10 мин.Линията която се движи след pen tool и Curvature tool може да се изключва от Preferences>Selection&Anchor Display - опцията най-отдолу: "Enable Rubber Band for Pen and Curvature tool" се маха отметката и всичко е ОК!!! А т.н. Corner Widgets за заобляне на ъглите, могат да се скриват от View! Ако питаш мен - ъпдейтвай, пак можеш да си работиш по стария си начин, но ще разполагаш с някои нови мощни инструменти...А и скоро ще се появят абонати за курса с тази версия!!! :)))

  Toni:

  Супер, много благодаря за полезната информация. В такъв случай ще потърся  новата версия и ще взема да я сваля и да я разгледам и скоро ще дам мнение :) само дано да не попадна на някоя с много бъгове :)

  Лъчезар Николов:

  Ще ти съобщя две новини - едната хубава: версиите CC на адобе се инсталират независимо от тези на CS6, което значи, че ако имаш инсталирана CS6 не ти искат деинсталация, а се инсталират независимо и така ще имаш и двете версии. Лошата новина е, че в торент тракерите - да кажем - замунда е качен само Фотошоп. Иначе в световните торрент тракери се разпространява .iso файлът на целият пакет, но е около 26 ГБ. Ще ти изпратя линк, но ще получиш една камара предупреждения от браузъра, антивирусни и т.н. докато влезеш, но това е нещо нормално и е практика за световните торрент тракери...Но пък пакета е просто БЕЗЦЕНЕН трябва да ти кажа - в него има абсолютно всичко, което Адобе е създал досега като софтуер CC 2014 + ъпдейта 8 октомври 2014...Наистина е мечта да имаш това нещо...Ако не ти се влиза в тези сайтове - мога просто на имейл да ти пратя торенчето да си го цъкнеш и да теглиш. И третия вариант е да го споделя с теб само Илюстратора в OneDrive /аз съм с Windows 8.1/ и да си го изтеглиш - но трябва да ми кажеш колко битов ти е Windows-a и да ми дадеш имейл. Ще чакам отговора ти. Хубав уикенд, Тони!

  http://www.torrentreactor.net/torrents/28374523/Adobe-Creative-Cloud-2014-ver-Oct8-2014-dbowen1986

  Кликваш върху download torrent! И като го маунтнеш и отвориш, да не забравиш да си изключиш антивирусната!!! :P

  Toni:

  Здравей, Лъчо. Съжелявам за късния отговор, но май наближава края на годината :) Информацията, която споделяш е страхотна. Не бях запозната с това, че можеш да имаш и двете версии. В този случай още сега ще го изтегля и ще го пробвам и ще пиша после :)  Колко пъти мона курса до сега :) надявам се да го оставиш да си почине малко по празниците :) Пожелавам ти много топъл и сплотен семеен празник с много коледно настроение :)

  Лъчезар Николов:

  Благодаря ти за прекрасните пожелания, Тони! И на теб пожелавам весело прекарване на най-хубавите и уютни празници в годината. Аз вече преповтарям уроците, защото има детайли и настройки, които трябва да запомня наизуст, както казват и насън да ме питат да мога да ги кажа. За версиите наистина могат да се инсталира CC без да се деинсталира CS, аз бях с двете версии няколо месеца, но се наложи да преинсталирам компа и си сложих само новата. Същото е и с Фотошоп и с всички останали програми на Адоб. На теб на първо време поне ще ти трябват и двете версии, защото ще се появят и абонати с новата версия..,а и тя ще е актуална поне през следващите три-четири години, затова няма какво да чакаш. Ако изтеглиш целия пакет, наистина ще притежаваш нещо безценно! Чао за сега! А за мен почивки няма - сега рисувам коледни картички за приятели и познати...!!!

  Лъчезар Николов:

  Някой да има идея как е направено това, как са изрязани стълбчетата по формата? Нарочно съм изместил полуокръжността - не е правено с clipping mask.

  Лъчезар Николов:

  Всъщност е било елементарно! Поставям полуокръжността над стълбчетата, после с copy и paste in place правя втора полуокръжност. Скривам я и с pathfinder>crop изрязвам стълбчетата. След което правя видима втората полуокръжност.

 • Как мога да променя цвета на четката?

  Elena Kocheva:

  Може ли да е друг, освен черен?

  Rumyana Naicheva:

  Ако цвета на четката не се променя, когато променяш цвета на stroke, влез в падащото меню с четките, кликни два пъти на иконката на въпросната четка и ще ти излезе един прозорец с настройки. Пробвай различните опции в Colorization и виж какво ще се получи.

 • Защо когато създам нов документ,в Swatches липсват патърните от свалените фаилове от упражненията?

  Красимира Хронева:

  Здравейте,защо когато създам нов документ,в Swatches липсват патърните от свалените фаилове от упражненията както и този който си създадох в междинния проект?От моятдокумент:

  и от файла след упражнението: .Не се ли записват автоматично в илюстратор и да се появяват за всеки документ?

  Georgi Atanasov:

  Да,някой може ли да отговори на този въпрос, как да ги запишем?