Запознаване с интерфейса-Част1-Лента с основни менюта

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Най-лесният начин да се върнем към работната среда, която е зададена от илюстратор е:
да отворим нов документ
от Essentials, което ще го намерим в менюто File
от Reset Essentials, което ще го намерим в менюто Essentials, намиращо се в лентата с основните менюта
от Essentials, което ще го намерим в контролната лента

Въпроси и отговори

 • Как да отворя подменюто?

  Тодор Стилиянов:

  Използвам AI4. Всеки инструмент в левия таб има подменю, но не се отваря.

  Toni:

  Здравей :) Не би трябвало да има проблем дори ако работиш на по-стари версии. Пробвай да изкараш инструментите като плаващ прозорен на работното поле и кликни два пъти върху иконата на инструмента, чието меню искаш да видиш или маркирай инструмента и натисни enter. Ако продължаваш да имаш проблем пиши и ще измислим нещо :)

  Тодор Стилиянов:

  Иееееее, оказа се, че като задържа натиснат бутона и останалите опции се показват! Благодаря все пак, Тони :)

  Toni:

  Ами това е :) Колко и да искаме и чакаме помощ от другаде, неволята си остава най-верният другар :) браво 

  Snejana:

  откъде да сваля софтуера за Illustrator

  Svetlana Ivanova:

  Аз работя с CS5.  И при мен не се отварят подменютата на инструментите само с кликване както е във видео урока. За да се покажат трябва да кликна и да влача мишката . Така се показват инструментите скрити отдолу.

  Лъчезар Николов:

  Има и друг начин за отваряне на скритите инструменти - натиска се и се задържа Alt и се клика върху иконите на инструментите!:)

  Vicka Dimov:

  Клик с ДЕСЕН бутон на мишката отваря групата от инструменти.

  Даниела Найденова:

  Аз ги отварям като кликна и задържа 1 секунда върху иконата на групата, само кликване избира последно използвания инструмент от групата (напр. Т - с кликване избирам Type tool, с кликване и задържане ми отваря всички Т-инструменти).

 • Какво означава Топография?

  Юлия Иванова:

  Здравейте,

  Минахте много бързо през менюто за изгледа на интерфейса - аз например никога няма да натисна някой от изгледите - например Топография - защото не знам какво означава, а може да се окаже, че именно този изглед е най-подходящ за това, което искам да направя. Та - какво означава Топография и какво означават другите изгледи? Благодаря!

  Мария Балева:

  Здравей, целта на урока е по-скоро да се направи бързо представяне на различните изгледи в програмата. В следващите уроци се разглеждат още менюта и опции, а в 6-ти урок се показва как да си направим индивидуална работна среда. Точно това е идеята на тези изгледи, да подредят така инструментите и панелите в програмата, за да ни е по-удобно.
  Да кажем говорим за изгледа - Typography(Типография). Когато го избереш, illustrator по подразбиране ще извади тези панели и инструменти, които са свързани със създаване и редактиране на текст.
  Ако избереш изгледа Painting ще се появи панела с четките.
  Тоест това са по подразбиране изгледи за работа с най-често използваните инструменти свързани с конкретните операции-рисуване, уеб, текст и др.
  Не е задължително да използваш всеки път панела Typography, когато работиш с текст или да се притесяваш, че изгледа ще ти попречи да изпълниш някоя операция.
  Дори да работиш само в изгледа Essentials ще може да изпълниш различни операции от редакция на текст до рисуване. Всеки един панел с инструменти и опции се намира в менюто window и от там може да извадиш всичко, което ти е необходимо за работата ти и да го подредиш, както на теб ти е удобно.
  Също така, каквито и промени да правиш по "външния вид" на програмата те се запазват и при следващото стартиране пак ще имаш същият изглед, който си създала. Ето малко по-ясно обяснение за работата с workspace :)

  Rumen Gotsev:

  Топография е наука за топогравските карти на отделни места или местнисти в един град или село. От гръцки топос - място. Може би имате предвид типография. Типография е наука как да използваме шрифта по предназначение. Типография: изграждане на текст във вестници, списания и други периодични издания. от гръцките думи: типос - вид и графо - пиша.

  Ето кратко видео:

  https://www.youtube.com/watch?v=aFTziTMNStw

 • Какво е Bridge и за какво се използва?

  Юлия Иванова:

  Здравейте,

  Някой ми беше казал в някакъв момент, че, ако искам да озаглавя много файлове накуп, трябва да си инсталирам Бридж. Но изобщо какво представлява Бридж и за какво се използва? Казвате, че е библиотека, но програма ли е и какви неща се правят с нея?

  Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Ето кратко интро в сайта на Adobe, по отношение на това какво представлява и каква е функциоалността му.

  Bridge Adobe CC

  Мисля че ще ти свърши работа за продобиване на обща представа за функциоалността му.

 • Може ли да добавя нещо важно?

  Юлия Иванова:

  Здравейте,

  На таба, който индикира отворения от мен файл в Илюстратор имаше една звездичка - това означава, че не съм запаметила последните промени по него.

  Мария Балева:

  Здравей, супер е, че споделяш полезна информация. Ще спести доста чудене дали файла е запазен :)

  Светлана Михалкова:

  Ако е в десния край на таба, това е иконката, чрез която се затваря документа.

 • Как да върна иконките от контролната лента?

  Кристиян:

  Здравейте, пробвах да преместя контролната лента, както показвате в клипа, но ми изчезнаха иконките от нея. Как бих могла да ги върна?

  Кристиян:

  Оправиха се :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, Кристиян.

  Интересно е как успя да решиш проблема.Ако мога да те помоля да споделиш решението. Аз, а съм сигурен, че и други ще имат подобен казус и ще им помогнеш ако споделиш репението.

  Екатерина Милева:

  С натискане на бутона Tab еднократно изчезват всички менюта и с последващо натискане се появяват ... Възможно е при Кристиян да е така ...

 • Лентата под file/edit/object... я няма. Как мога да я отворя?

  Nr2001:

  Здравейте, в предишните пъти, в които съм отваряла програмата, лентатаа си беше там, но днес я няма и не знам как да я отворя.

  Мария Балева:

  Здравей, може да пробваш следните неща, за да тестваш дали ще се върне лентата с някои от тези опции: 1. Натисни клавиша Tab 2. Натисни клавиша F, за да преминеш през различните изгледи 3. Или ако нищо от изброените неща не помогне върни първоначалната работна среда. Това става от меню Windows-Workspace-Reset Essentials Надявам се да разрешиш проблема.

  Anita Stefanova:

  Здравейте, аз забелязах, че тази лента се появява само когато има отворен документ в програмата. При първоначалното стартиране я няма.

 • как да

  Мадлен:

  Как да си оправя лентата горе?

  Буряна Пенкова:

  Опитахте ли да възстановите началните настройки - от лентата горе вдясно - Essentials > Reset Essentials?

  Мадлен:

  благодаря

  Milena:

  Аз съм с Illustrator CC 2020, при мен също лентата не се виждаше на Essentials, но при мен има и Essentials Classic, и когато го избрах лентата се появи.