Междинен проект -  начало

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

 

Забележка

Във видеото има допусната техническа грешка. На 05:25 мин. се казва, че се слага контур 40 pt, а във видеото се вижда 14 pt. Вярната стойност е 14pt.

 

Във видеото има допусната техническа грешка. На 00:25 мин. съ създава нов документ с параметри 720*370, а във видеото се сазва 730.

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
За какво използваме клавишната комбинация Ctrl+F?
За преминаване от един режим на рисуване в друг
За копиране на обект, който ще го поставим най-отпред
Няма такава комбинация, но може да зададен, от preference panel
Няма такава комбинация, но може да зададем от keyboard shortcuts

Въпроси и отговори

 • Как да приложа gradient върху stroke?

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Здравейте, при мен нещо не се получава, когато настина gradient отдолу "средното жълто квадратче", автоматично се прилага на fill, а не на stroke?

  Toni:

  Здравейте, ако проблема продължава пробвайте, след като вече градиента се е поставил на fill-a от стрелкичката да ги смените. Този проблем често се получава, ако квадратчето на fill-a  се намира пред квадратчено на strole-ka, когато слагаме градиент или някакъв плътен цвят.

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Не се получава, явно нещо е от програмата. А и когато искам да приплъзна мехурчетата в менюто swatches  не става :( или е от весрсиата или от самата програма....

  Toni:

  Разбира се, всъщност можеш да го направиш и няма да позволя да се види от останалите участници във форума. Настройката е готова и сега ти на ход с въпросчето :)


  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Здравей, относно програмата, ако не е платена съм чувала, че версия CS6 нагоре ги хващали по интернет и спира да работи. Както е със Corew Draw. Знаеш ли дали е вярно?  В  БГ повечето часни лица, а и не само ползват пиратски програми...В момента нямам възможностда плащам лицензирана версия и се чудя дали, ако си сложа по-нова от CS5 няма да работи. Даже вече има и по-нова версия...

  Toni:

  Здравей, Петя. Няма да имаш проблеми. Повечето ми познати, да не кажа всички 

  са с пирадски версии и няма проблеми. Но със сигурност ти препоръчвам да си намериш поне CS6 иначе ще ти е по-трудно да следваш курса, а също и новите версии са с повече възможности и нещата стават много по-лесно :))
  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Добре, Благодаря ти! Да и мойте също :)  Надявам се, че няма да има проблем, защото ще гледам да сменя целия adobe пакет. 

  Katerina:

  Здравейте,как да запазя крайния резултат и като "jpg" освен като  ".AI"

  Katerina:

  Справих се много добре иначе :)

  Лъчезар Николов:

  Петя, никоя програма веднъж инсталирана и активирана след като и се забрани достъпа до нета със защитната стена не може да бъде прихваната като нелегална, но за пълна сигурност се забранява достъпа на всички .exe файлове. И никога не трябва да се ъпдейтва!!!

  Лъчезар Николов:

  В графичните 2D и 3D програми, както и в Илюстратор има две опции - Save As и Export/Render/. Със Save As проекта се запазва като редактируем - Ai, Eps, Svg, Pdf /но ако е отбелязана опцията за запазване на възможността за редакция/.., а с Export се сейфва във различни формати като краен продукт: ipg, png, tiff, photoshop ps.../тук има запазени някои опции за редакция/.

 • Как да направя тези сините линии?

  Теодора Антонова:

  Работя с CS6  не ми позволява да направя тези сините линии, показва ми се едно моливче със задраскано кръгче, явно нещо не съм направила както трябва, а при копирането на формата ми се копираха само  stroke, и балончетата без Fill .

  инж. Румяна Иванова Ананиева:

  Сините линии са водачи и те се поставят чрез издърпване от рулерите

  Лъчезар Николов:

  Теодора, моливчето със кръгъл забранителен знак означава, че се опитваш да работиш върху заключен слой! Когато даден слой е заключен не можещ да правиш нищо в него, включително не можеш да пуснеш и водещите / сините/ линии. Затова трябва да създадеш нов слой и тогава можеш да си пуснеш линиите и да рисуваш!

  Лъчезар Николов:

  Колкото до копирането, не се копира това, което не си маркирала - явно fill-a ти не е маркиран. Оттам където искаш да копираш първо скриваш или заключваш това, което не искаш да ти се селектира и съответно копира, селектираш с провлачване целият обект или от Select избираш All on active artboard после Edit>Copy /Ctrl+C/ и на новия лист го пействаш Edit>Paste /Ctrl+V/. надявам се, че съм бил полезен! :))))

  Лъчезар Николов:

  Етикета се състои от два подслоя, ти си селектирала само този с мехурчетата и затова ти се копира само той. Ето защо трябва да селектираш и двата подслоя!

  Теодора Антонова:

  Благодря за отговора и аз стигнах до тези изводи след макло мислене :)

  Бригита:

  Благодаря за отговорите и подробните обяснения, защото от видеото не става много ясно какво се прави!

  Бригита:

  Ако е възможно да покажеш как се пускат сините водачи

  Стефка Иванова:

  Ctrl+R отваря рулерите с мерните единици. Отиваш с мишката върху рулера и кликваш с ляв бутон, задържаш и издърпваш - появява се водач, който поставяш където е нужно. Същото се прави и със страничния рулер. Така се появяват сини линии, цветът може да се сменя, когато се налага, които са полезни за организиране на проекта и после се махат. Те са и непечатаеми.

  Petia:

  При мен всичко е групирано и не мога да го отгрупирам, за да копирам само фона.

  Александрина Терзийска:

  Имам същия проблем, като Petia :)

  Лора Колева:

  Доста неща не са обяснени как се случват, а ми се струва, че все пак курса е за начинаещи.

  Fifokifo:

  И на мен не ми стават ясно доста неща :(

  Росица Грънчарова:

  Да, уроците за леъри (слоеве) са доста по-натам в курса и би трябвало в тези уроци да се обяснява по-подробно. От видеото изглежда че водачите се изтеглят при заключен леър, което е невъзможно. Същите неясноти имаше с clipping mask и групиране в предната задача.

  Eliana Raytcheva:

  Аз съм назад с материала. Но - там, където има смислово еднозначна българска думичка, чуждицата следва да бъде подменена. “ Лаерси“ всъщност са “ слоеве“. Разбира се, само дългата практика показва кой точно термин може да бъде подменен с българската съответка. В много случаи това не е възможно, или пък не е подходящо. Но за “ РИБОН“ съм категорична - това е лента и нищо друго. “ Лаерси“ е разговорен компютърен сленг. Поради своето неблагозвучие, той би могъл да се подмени със “ слой“.

 • Как да сложа градиент на строука?

  Antoniya Dancheva:

  Работя с CS5, но програмата не ми позволява да задам градиент на строука. Има ли някакви по-специални настройки, които трябва да се направят за това?

  Георги:

  В CS5 маркираш строука със Selection tool (V) и от меню Object избираш Expand след което излиза прозорец в който трябва да имаш отметка само на Stroke и даваш ОК.Сега можеш да поставиш градиента.

  Rumyana Naicheva:

  Ако му дадеш Expand, то вече не е строук, а отделна форма, която запълваш със fill и не можеш да го манипулираш като строук повече. Маркирай си обекта, отиди в прозореца за градиента, увери се, че прозорчето за строук е пред това за фил и при това условие, би трябвало да можеш да му сложиш градиент.

 • Daniela:

  От това, което е показано на картинката подозирам, че не сте избрали самия обект в слоя. За тази цел маркирайте кръгчето, което стои най-дясно от Layer2, ще светне едно червено квадратче, което индикира, че сте избрали обекта в слоя.

  Теодора Симова:

  Благодаря :)

 • Защо имаразминаване между видео и обяснение

  Велизар Гордеев:

  05:23 видеото се казва , че контура се одебелява на 40pt, а реално сe показва 14pt, което е вярното....няколко пъти засичам такива разминавания между видеото и обяснението. Просто е малко объркващо, защото повечето време аз например слушам и го правя успоредно с това и някой път се получава разминаване в крайният резултат. В началото на видеото при правенето на новия документ също имаше разминаване в задаваните размери.

  Мария Балева:

  Здравей, благодаря ти, че ни информираш за тези грешки. Прав си, че са объркващи и понякога те връщат някалко стъпки назад. Стремим се да преглеждаме всички уроци преди да се качат в сайта и да изчистваме подобни технически грешки, но не винаги успяваме. Ако забележиш и други подобни грешки, пиши направо на имейла maria@infosense.bg. Сега ще сложим забележка под видеото, че има разминаване в урока.

 • Защо опцията Soft light не мога да я приложа?

  Велизар Гордеев:

  Здравейте

  Правя всичко както е показано, но ефекта на балончено не може да стане. Стои си бяло петно, макар, че всички окръжности ги маркирам. Къде греша?

  Мария Балева:

  Здравей, за да стане ефекта, трябва да копираш окръжностите една над друга - CTRL + C и след това CTR+F. Така копието се "качва" най-отгоре и после, като добавиш blending mode има преливка. Поне аз не се сещам за друг пробле ...дано съм помогнала :)

 • Защо!!!???

  Йордан:

  В клипа има много други грешки: При правенето нов прозорец казва вирина 720pt при височина 730pt,а в клипа е 370pt !? кое е вярно??? 00:24

  Мария Балева:

  Здравей, очевидно е допусната техническа грешка. Има забележка под урока, в която е описано, че е допусната грешка. Вместо 720370 се казва 720730.

 • защо?

  Йордан:

  Защо това момиче във всеки клип изрязва част от клипа където е важна за начинаещите??? и трябва да се задават въпроси ,как става???

  Мария Балева:

  Здравейте, благодаря за обратната връзка относно курса. Подготвяме изцяло нов курс, който ще бъде доста по подробен и ще е насочен към начинаещи потребители.

 • Може ли да се променя текста в записан файл?

  Добромир Стефанов:

  Здравейте, Как мога да променя текста във вече записан файл в ai. и eps. формат?

  NY-one Way:

  здравейте, Добромир Стефанов след като маркирате с черната стрелка текста отидете в Object, от там изберете Expand. Ще се отвори прозорец, кликвате ОК и текста ще се трансформира във вектор. С бялата стрелка можете да трасформирате всяка буква както искате.

  Друг вариант е от Type после кликате върху Create Outlines. Дано съм разбрала правилно въпроса ви и съм успяла да ви помогна поне малко.

  İsmailov İsmail:

  Благодарности на всички за полезните коментари!

 • Как да заобля ъглите?

  Женя:

  Здравейте, при мен това заобляне на ъглите не се получава - чертая правоъгълник и преди да съм пуснала левия бутон натискам стрелките надолу или нагоре. Къде бъркам ?

  Никола Петров:

  Женя, вижте това, ако може да помогне: Лек ден и успехи!

  Женя:

  Благодаря Ви :)

 • Как да настроя стойностите на цветовете?

  Габриела:

  Здравейте. Проблемът при мен е следният, след като променя стойностите за цвета, програмата автоматично ги променя до близки стойности, но не тези които съм задала. Как и от къде мога да направя настройки за да приема точно зададените стойности? Работя с Illustrator CC 2018

  Kama Bisolnakova:

  от менюто Preference Ctr.+K

 • Как да конвертираме от вектор в растер?

  инж. Мейлин Неджиб:

  Трябва ли преди печат да обработим по някакъв начин градиентите и прозрачните елементи и как? Имам 6 страници, които искам да бъдат конвертирани поотделно в JPEG файл. Направих го, чрез Export, но и 6-те ми страници бяха в един файл, но не това ми е целта. Трябва ли всички елементи в един Layer да бъдат Merge-нати и ако не са, това фатално ли е при печат? Когато Merge-na черния фон, с елемент, който е с прозрачност, фонът ми става сив.

  Красимир Хайдарлиев:

  Маркирате обекта който искате да растеризирате. Отивате в горното меню към менюто "Object" и избирате в под менюто "Rasterize....". Ще ви изкочи прозорче за да изберете качеството и типа на растерното изображение. След натискане на бутона "ОК" програмата почва да реендва. Изображението ви е вече растерно и може да го запазите.

 • Как да махна линиите в патерна?

  Росица Грънчарова:

  Някой знае ли защо се получават тези тънки линии в патерна и от къде да ги махна?

  Rumen Gotsev:

  задыржате ляв клавиш Ctrl и с мишката ще ги намерите, и после ги изтрийте.

  Росица Грънчарова:

  Не се получи по този начин

  Rumen Gotsev:

  Натиснете Ctrl+Y за да видите очертанията на патерна и тънките линии. Преди да създавате патерни, превърнете всички контури или линии в запълване като отидете на меню Object>Expand. - ще ви се появи диалогов прозорец с Object, Stroke, Fill. Поставете отметка само на Stroke. Натискате бутона ОК. И всичките ви контури или линии са се превърнали от Stroke на Fill.