Mини проект_край

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как свързваме отделни линии?
Само и единствено чрез използване на pen tool (pen tool)
Освен с pen tool, може да използваме командата Join или клавишната комбинация Ctrl+J
Aко имаме отделни линии, най-лесният начин е да ги прерисуваме отново

Въпроси и отговори

 • Как да направя пирамида и да приложа дизайн на принципа на шишето и етикета :)

  Daniela:

  Здравейте! Искам да направя 3Д модел на кутия във формата на пирамида-кутия и да приложа мой дизайн. Как да стане това :)

  Toni:

  Здравей :) Това е доста интересно предизвикателство за илюстратор и за съжанение май няма да успее да се справи по начина, по който ни се иска :) Но има алтернативи, както винаги :)  Единият вариант е да си направиш пирамидата в някоя 3Д програма, да си я  поставиш под ъгъла, който искаш и да вкараш изображението в илюстратор или фотошоп, където да сложиш етиката. За фотошоп можеш да използваш опцията transform, с която лесно можеш да модифишираш даден обект под различен ъгъл или дори да го направиш да изглежда в перспектива. Ако решиш да го правиш в илюстратор може да се използва инстрмента за перспектива и чрез него да поставиш етикета.

   Пирамида можеш лесно да си направиш и в илюстратор, използвайки 2 или три триъгълника, тъй като откъдето и да се погледне почти винаги се виждат само две от страните й.
  Надявам се поне да съм  ти дала някоя друга идея как да се справиш с това предизвикателство. Много ще се радвам да видя резултата, когато си готова :) Успех
  ПЕТЯ Георгиева                             :

  В 3d max, може да направиш всичко и формата и да приложиш дизайна си (етикета).

  Лъчезар Николов:

  Здравей! С Илюстратор може да се направят 3D изглеждащи обекти не по-зле от 3DsMax!!! Ето илюстрация - червената пирамида съм създадал с Илюстратор /с два триъгълника, както Тони каза/, лилавата - с 3Ds Max. Виждащ, че са напълно идентични. Патерна може да се смъкне от нета и вмъкне във всеки един триъгълник чрез Draw inside, а след това за да се запази 3d ефекта - от Edit>Edit colors>Adjust color balance да се регулират светлосенките, за да се спази правилото на 3D обектите според местоположението на светлината, страната която е в сянка да е по-тъмна и да й се постави малък процент черно. А ако използваш собствен патерн го прилагаш директно върху всеки от двата триъгълника! И накрая за да се подсили 3D ефекта се използва ефекта Drop shadow.:)))

  Toni:

  Здравейте :) Ето това имах в предвид като споменах инструмента за перспектива в илюстратор и става доста бързо, като е достатъчно само да си нагласиш ъгъла на мрежата за преспектива и след това с пен тук си правиш страните.За слатане на етикет подкрапям предложението на Лъчо или чрез clipping mask или опнцията transperancy, но всички те се разглеждат е следвващите модули. Ще е страхотно след като си готова с проекта си да го качиш и да споделиш своя метод на работа :) Поздрави и до скоро

  Daniela:

  Много благодаря на всички! Ще споделя резултата с вас! Гледах,че освен drop shadow се слагат и разни прозрачности,за да се подсили усещането за дълбочина и триизмерност.

  Лъчезар Николов:

  Както вече казах, Даниела - триизмерността се постига като всяка плоскост от даден обект е с различни цветови нюанси, ако уеднаквиш цветовете ефекта веднага изчезва! А хвърлянето на сянка особено осезателно задълбочава този ефект!

  Toni:

  Кой ще се престраши да участва в конкурса?


  Лъчезар Николов:

  Отдавна съм се престрашил, Тони - но все още не съм разбрал къде трябва да го кача?!!:)))))

  Toni:

  Еййй става все по-хубаво!!!! Работиш по конкурса да го направим известен за всички и това малко ни забави,  за което съжелявам, но в момета, в който сме готови няма как да го пропуснете :)))

  Toni:

  Само едно нещо ме смущава в картинката, това горе мандарини ли са? 

  Лъчезар Николов:

  Ябълки са Тони, но понеже приложих доста контрастен филтър се промениха малко цветовете. Ще променя филтъра и ще се оправят!:)))

  Антон Иванов:

  Да се подсладим с малко мед ;-)

 • Къде да намеря?

  Тодор Стилиянов:

  Къде да намеря прикачен файл към модула?

  Краси Кръстев:

  Здравей, почти под всеки един урок има файлове които може да изтеглиш на снимка 1 съм посочил къде точно се намират ( в случая е посочено точно мястото на файловете за урок под който си задал въпроса.

  Надявам се това да е бил въпроса ти. 
  Тодор Стилиянов:

  Да,благодаря!

 • Как по-точно с Pen Tool?

  Тодор Стилиянов:

  Коя по-точно функция използваме, за да направим правоъгълник, който да е равен? Използвам Pen tool, но не мога да се справя с очертаването на геометрична форма. Може ли по просто да ми покажете начина :) явно не правя нещо добре!

  Лъчезар Николов:

  Здравей! Pen tool ти е необходим само да очертаеш гърлото и капачката на бутилката и освен това, тъй като тук използваме revolve ефекта при който се завърта създаденият път и се получава цялата форма на бутилката е достатъчно да очертаеш само дясната страна! С малко техника ще се справиш! А за долната част на бутилката се използва заоблен правоъгълник, режеш с ножичката излишните части, свързваш създаденият път с join, правиш го дори и да не виждаш на пръв поглед разстояния между пътищата, след рязането се получават и може да има някъде микроскопични разстояния! Да не забравиш също, че създаденият път не трябва да има контур, а само запълване, прилагаш цвят на запълване и тогава следва revolve ефекта. Ако си спазил всичко както трябва ще получиш формата на бутилката! :)

  Лъчезар Николов:

  Който иска да потренира очертаването на гърлото на бутилката може да използва този шаблон. Сваляте снимката в компютъра си и я отваряте с Илюстратор. Започвате да кликвате върху сините номерирани точки.Ето стъпките: 1.Кликвате върху точка едно. 2.Кликвате върху точка две, задържате Alt и придървате pen tool в посока на оранжевата точка за да създадете дръжка за ъгъл /най-тясната част на гърлото/ посоката й сочи накъде продължаваме да рисуваме пътя. 3.Кликвате върху точка три и придърпвате pen tool в посока на червената точка за да очертаете капачката /не е задължително да стигате до точката, само държите посоката и следите очертаването/. 4.Кликвате върху точка четири, задържате Shift и дърпате в посока на червената точка за да завършите очертаването на половината част от капачката. Това е! Дано да съм бил полезен! :)

  Toni:

  Браво, Лъчо за теплейта :) В модул 5 има още няколко такива упражнения и съм сигурна, че след тях наистина всеки ще е Мастър Пен :)

  Тодор Стилиянов:

  Привет Лъчезар, благодаря за помощта! Не е добре, че prt.sc. при мен не работи за да покажа какво е положението, но след като реша да join-a линиите ми изписва следното: to join you must select two open endpoints. If they are not in the same path, they can't be on text paths nor inside graphs and if both of them are grouped, they must be in the same group. От там на сетне след като използвам revolve оцветява само капачката, а бутилката не. Не мога да разбера, защо не мога join-a! :)

  Toni:

  Здравей, често се появява тази грешка, когато илюстратор приема,че една от точките не е крайна. Предполагам вече  си проверил дали не са ти в различни групи . Бих ти предложила да направиш още един разрез или върху зелената капачка или върху черното тяло,, да изтриеш участъка, които се получава и да пробваш отново. По този начин ще се вигурен, че имаш две крайни точки. 

  Тодор Стилиянов:

  Да си призная, получи се :)! Ще го опражня още няколко пъти за да разбера какво съм направил точно. Благодаря!

  Лъчезар Николов:

  Здравей Тодор! Не зная какъв е проблема при теб с print screen, но първо да напомня, че ако случайно ги правиш на лаптоп трябва да натискаш Fn+PrtSc! Ако наистина не работи, можеш чрез copy и paste да копираш скрийншота направен с която и да е програма. Можеш да си инсталираш например Snagit 12 - чудесна програма за скрийншоти и запис на видео от десктопа. Можеш да ползваш опцията за скрийншот на Word /за 2010 и 2013 съм сигурен, че я има, за 2007 не помня вече/ от Insert>Screenshot - отваряш стрелката за падащо меню, ако имаш повече отворени прозорци, кой точно да снимаш. После копираш скрийншота от Word-a и го пастваш в прозорчето за въпроси и отговори! А иначе, радвам се, че си се оправил! :))))

  Лъчезар Николов:

  Моля, Тони - нали сме затова тук във форума, за да си помагаме взаимно! :)))))


  Тодор Стилиянов:

  Еййй Лъчо, благодаря ти отново!!:)) Специално за теб показвам моя проект!

  Лъчезар Николов:

  Няма нищо, Тошо - радвам се, че си се справил! Сега ще го прегледам внимателно! :))))))

  Лъчезар Николов:

  Еййй, страхотен е!!! Браво Тошо!:))) Страхотни цветове си избрал за бутилката и капачката и бекграунда е супер!:))))))

  Toni:

  Момчета вие видяхте ли, че пуснах една тема във форума всеки да си публикура проектите и да ги разгледаме, но май се е измиестила по-надолу :(

  Лъчезар Николов:

  Аз съм от лудите дизайнери, Тони! Падам си по изчанчените работи! Сори!!! Създадох собствен патерн, който приложих на етикета и капачката! Клипирах едно ябълково дърво в елипсата в центъра, нарисувах ябълка от елипса и revolve ефект, мапирах я със скин на ябълка, нарисувах листото и дръжката и накрая банера и текста! Пък с трасираната ябълка и патерна с балончетата създадох една дивотия, ама може утре да я кача! Хубав ден!:)))

  Лъчезар Николов:

  Мисля, че сега е по-добре! Оставям го така за сега! Хубава вечер на всички!:)))))

  Toni:

  Имаме обявен конкурс, търсим най-много харасвания и най-добрите публикации :))) 


  Toni:

  Лъчо, много инересен дизайн, много ми харесва фона на първото предложение и начина, по който си интегрирал "новия вкус" на втория вариант, но това не се счита като харесване в обявения конкурс ако решиш да учистваш :))) и все пак изискана визия!

  Лъчезар Николов:

  Благодаря от сърце, Тони!:)))))))) Права си за фона на първия дизайн, че е по-добре -имам тъмнозелен слой върху фона - просто експериментирах с различни бленди на opacity. Колкото до конкурса - не зная обявен ли е някъде с повече подробности и къде точно трябва да качвам проекта си! :))) 

  Toni:

  Скролни надолу във форума и би трябвало да го видиш. Конкурса е обявен от мен.

  Тодор Стилиянов:

  Браво Лъчо!!! Добър си :)

  Лъчезар Николов:

  С пожелание за една хубава седмица на виното и любовта!:)

  Toni:

  Стахотно!!!!!


  Лъчезар Николов:

  Благодаря, Тони!:))) Бонбоните бяха единственият проблем, защото са с gradient mesh, a той винаги ми е бил слабо място. Между другото има ли начин да се взема цвят с пипетка от обект с градиент меш! Ползвах за модел такъв обект, опитах всякакви начини да взема цветовете от него, но не успях. Превърнах го в растер и пак не става. Наложи се да го пратя във Фотошоп за да определя цветовете и после ги правих в Илюстратора?! :)))

  Десислава :

  Здравей, ако все още нямаш решение на последният въпрос. Да има начин но с пипетка можеш да уцелиш само някой междинен цвят между преливащите се основни цветове зададени в мрежата но ако използваш Direct Selection Tool като бърз клавиш (A) и с него селектираш една от точките в мрежата в Color панела веднага ще ти се появят стойностите на този цвят който е зададен в селектираната точка, тогава можеш да си отвориш и Swatches панела и там да натиснеш иконката за новата цветова мостра която е в долната част втората от дясно на ляво и този цвят ще ти се появи в панела Swatches. Когато повториш това действие няколко пъти и събереш достатъчно цветове можеш да задържиш Ctrl и да селектираш всички новопоявили се цветове в панела Swatches и да натиснеш иконката за папка третата от дясно на ляво в същият панел за да групираш всички цветова за един обект. Хубавото на цветовите мостри в Swatches e че ако промениш цвета на някоя от тях което става като я посочиш с двоен клик и зададеш други стойности на цвета, ще се променят и всички цветове в зададения проект където е била използвана тази цветова мостра. Получава се доста бърза цветова корекция на всички обекти с един и същи цвят от Swatches без да се налага  да бъдат променяни един по един.

  Лъчезар Николов:

  Да ви е честита настъпващата пролет, приятели! :)))

  Лъчезар Николов:

  С пожелание за повече слънце и любов през пролетта! :)))

  Лъчезар Николов:

  Честита Цветница, приятели!:))))))))

  Лъчезар Николов:

  И честито на всички именници!

  Лъчезар Николов:

  Христос Воскресе на всички членове на Аула и на всички курсисти! За всичко, което научих тук, благодаря!

 • Защо според Вас не мога да сложа?

  Тодор Стилиянов:

  Защо според Вас не мога да налложа с Map ert етикета в/у бутилката? Етикета се намира в simbol, но не се показва в/у дизайна.

  Тодор Стилиянов:

  И понеже се вдъхнових, ето един бърз проект и наздраве :)

  Toni:

  Здравей, Тошо. Сигурен ли си, че си избрал правилното лице, на което да поставяш етикета. В примера, който ти пращам имам 12 лица и само на лице номер 12 мога да видя символа. Ако променя лицете трябва да поставя картинката наново. Също подсигури се, че нутона invisible geometry e aктивирам :))

  Антон Иванов:

  Тоше, при мен етикетът се скрива, ако увелича дебелината на контура повече от 1 pt. Не знам защо. Това го разбрах, когато се опитах да имитирам по-дебело стъкло на бурканчето с мед от проекта по-горе. 

  Антон Иванов:

  Горе-долу - това е относително. Явно мястото на въпросите във форума се променя динамично, зависи кой въпрос е коментиран най-скоро ;-). 

 • Как се постига този стъклен ефект от чашата?

  Теодора Антонова:

  Как се постига този стъклен ефект от чашата + виното вътре?

  Лъчезар Николов:

  Първото условие е задължително фона да е бял. Правиш ротация като елемента на чашата трябва да бъде с градиент от светлосиво до бяло /прозрачната част/, а за виното си избираш градиентния цвят сама, какъвто цвят искаш да бъде самото вино.

  Лъчезар Николов:

  С Revolve не се използва градиент, стъкленият градиентен ефект за който говоря се получава, като контура около който въртиш и и този, който се върти трябва да са с различен цвят - сътоветно външния със светлосив цвят, а този около, който се върти с бял цвят, за да ги разделиш се използва ножичката. Но това може да се постигне и с градиент, без въртене ето както в този проект, но тук се поставят допълнителни елементи...

  Лъчезар Николов:

  Някои хора се опитват да постигнат прозрачен стъклен ефект, като намаляват прозрачността - неее, не така...прозрачния стъклен ефект е илюзия, просто цвета на стъклото и на фона е един  същ и създава този ефект на прозрачност, но за да може все пак да се открои контура на стъклото, той трябва да бъде с леко сив цвят, като например в този проект съм добавил контурни елементи със сивеещ градиентен цвят, които очертават контура. Забележете, че там където съм ги направил почти бели, стъкления елемент се изгубва - погледнете края на отвора на чайника!!!:)

  Лъчезар Николов:

  Упражнение за ентусиасти, които искат да направят подобна чаша!:))))

  Лъчезар Николов:

  Упражнение за ентусиасти!
  Всички, които са работили с Фотошоп знаят за възможностите на Фотошоп да се изготвят красиви релефни текстове. Той разполага с готови опции за това. Но при Илюстратор за съжаление нещата не са точно така! Естествено има опция за създаване на bevel  ефект, но за да се открои, е необходимо текстът да е с много голям размер. Много приятели и познати, които започват да работят с Илюстратор са ми задавали въпроси как това може да се постигне с тази програма, а не да прехвърлят проектите си на Фотошоп за да правят такива текстове. Затова тук предлагам един лесен вариант - как можете да го постигнете с Илюстратора. За демонстрацията съм си избрал фон махагон, свален от нета:
  1.Изписвате текста с цвета по подразбиране - естествено това е черния цвят! Сега трябва да превърнем текста в обект за да можем да му прилагаме всички атрибути - Type>Create outline, после Object>Expand.
  2.Изирате Gradient - правите го радиален, като първият цвят е бял, а вторият златисто жълт, по-светъл - по ваше желание.
  3.Избирате Edit>Copy, после Edit>Paste in place или клавишните комбинации Ctrl+C, Ctrl+F като по този начин копираният текст се налага върху първия.
  4.Сега да направим ефекта - отваряте панела със слоевете и маркирате първия текст, този който остана отдолу и правите златисто жълтия цвят по тъмен /използвайте CMYK mode, просто предвижете плъзгача на черния цвят К малко по надясно./
  5.Както е маркиран долния текст избирате Efect>Distort&Transform>Transform и правите изместване хоризонтално и вертикално надясно с толкова пиксели или в каквито единици работите за да се получи ефекта. И сте готови!
  Който иска да използва този шрифт, с който съм работил ето линк за да си го свалите:
  http://www.dafont.com/phraell.font

  Elena Grigorova:

  При мен се получи перфектно-сърдечно благодаря за урока.

 • Какво мислите за моята проба?

  Daniela:

  Ето и моята проба за урока :)

  Лилия Ласкова:

  Чудесно представяне, Даниела. Продължавай в същия дух! :)

 • Как по-точно да взема наклон на даден обект?

  Daniela:

  Как по-точно да взема наклона с пипетката? При мен се случва така, че взема само цветът, но не и наклона на обекта. 

  Лъчезар Николов:

  Наклонът не е атрибут, който може да се копира - трябва да си го направиш сама, а за това, как да поставиш два обекта под еднакъв ъгъл вече съм обяснил подробно във форума.

 • Лъчезар Николов:

  Какво значи- не се получава?! Дай снимка! Има значение коя страна завърташ! В прозореца 3D revolve options има опция from left edge или from right edge.

 • Как един текст в да е с различни размери?

  Георги :

  Здравейте, Може ли един текст да се трансформира по някакъв начин, така че в началото на ред да е с един размер а в края с друг? Благодаря.

  Milena Svetoslavova:

  Пишеш текста и отиваш на Effect - Warp - избираш си примерно Arc и на Distortion местиш плъзгача Horizontal наляво (най-добре с включена отметка на Preview, за да виждаш и резултата). Не знам това дали върши работа, защото текста вече се деформира спрямо базовата линия (baseline), не само отгоре да се скосява.
  Друг начин, за който се сещам: пишеш текста, Object - Envelope distort - Make with mesh, в изскачащия прозорец избираш Rows - 1, Columns - 1, и после избираш бялата стрелка (direct selection tool), за да свалиш надолу горния десен ъгъл на мрежата. Текстът се скосява надолу и следва базовата линия.

 • Какви са минималните технически изисквания?

  Антон Делев:

  Бихте ли ми казали ориентировъчно какви са минималните технически изисквания към РС -то като рам и процесор за гладко рендване на 3D ефектите,понеже при мен не се получава и изписва (недостатъчна RAM памет) !!! С 4 GB съм.

  Антон Делев:

  Благодаря на всички отзовали се:) Наложи се сам да открия топлата вода.

  Та случи се следното: след като бързо купих и добавих още 8GB та стана общо 12GB паметта ефекта беше същият. Оказа се обаче, че по някаква причина съм работил с много големи обекти, нещо от порядъка на височина на обекта 800 мм и от там силно се забавя 3D рендера. Когато намалих обекта на 4 мм. височина всичко става "светкавично" и така може да се обработи до нужният ефект и после да се увеличи до желаният размер без проблем. Надявам се това да помогне на някой лайк като мен :) 
  Даниела:

  И аз имам същия проблем.

  Nadia.jordanova:

  На мен ми изписва същoто, а уж ми е бърз лаптопа и е с SSD.

  Дейви Савова:

  и аз имам същия проблем може ли отговор

 • Защо не се променя размера на етикета при намаляване на 3D бутилка ?

  Клавдия:

  Здравейте! Защо не се променя етикета, когато променям размера на бутилката? На друг компютър стана без да правя допълнителни настройки. Нямам предишен опит с Ai CC 2015 Какво пропускам да направя? :) 31,01,2016

  Мария Балева:

  Здравей, за съжаление от изпратените снимки не може да се разбере какво си избрала от обектите, може проблема да се дължи на неуспешно групиране или др. Написала си, че на друг компютър е станало, не е изключен варианта и в самия Illustrator да има направени допълнителни настройки, за които да не знаеш. Ако искаш прикачи отново изображение, но да видим леърите. Благодаря предварително.

 • Може ли да бъде променен цвета на вече създаден Pattern?

  Vanya:

  Как да променя цвета на вече създаден патерн?

  Лъчезар Николов:

  Така, както се променя цвета на всеки комплексен обект - маркираш целия патерн и от Edit>Edit colors можеш да промениш както всеки отделен цвят от който се състои, както и целия обект, ако заключиш /Link/ всички цветове и едновременно промениш цвета на всички елементи от които се състои!

  Vanya:

  Много благодаря!

 • Защо Eyedropper Tool & Gradient Toll?

  арх. Илиана Игнатиева:
  1. Защо при използването на пипетката, когато трябва да променим капачката, при мен се взима само цвета от бутилката, но не и ефекта риволвинг.
  2. Защо при радиалния градиент за фона, не ми излиза скалата върху правоъгълника така както и кръга, с който моделираме ефекта градиент, който използваме за фон и съответно не мога и да направя ефекта на елипсата. Това някакви допълнителни настройки ли са на Илюстратора? Благодаря ви предварително за помощта ;-)
  Мария Балева:

  Здравей, ще се опитам да помогна с двата проблема :) По въпрос №1 Възможно е да не са включени всички опции за "взимане" на пипетката. Като кликнеш два пъти върху иконката на инструмента ще се отвори допълнително меню и списък с неща, които да се "взимат" с пипетката. Маркирай всичките, включително и отметката на Appearance.

  За въпрос №2 Във урока е включен Gradient Annotator- той помага да редактираме градиента. За да го включиш отиваш в менюто View - Show Gradient Annotator. После, като добавиш radial-ния градиент ще се появи окръжността и скалата, с която ще контролираш градиента.

 • Как да маркирам и отрежа лявата част на бутилката?

  Elena Kocheva:

  Когато тръгна да маркирам и да изтрия самата снимка започва да се мести. А когато натисна върху линия то се маркира целия правоъгълник и не мога да изтрия само лявата страна на бутилката.

  Rumyana Naicheva:

  За да не се мести картинката, отдели я в отделен слой, който стои най-отдолу и го заключи. Работи върху точките с бялата стрелка, а не с черната - тя селектира целия обект.

 • Rumyana Naicheva:

  Доколкото виждам, най-долната селектирана точка, не е крайната за цялата форма. Явно са се получили две отделни линии - едната ти е селектирана, а другата е тази най-долу хоризонталната, която по една или друга причина се е отделила. Трябва да ги свържеш с Join и да зададеш Revolve отново.

 • Мария Балева:

  Здравей, преди да добавиш етикета в панела symbols, растеризира ли го с по-висока резолюция 1500 px ?

  Йорданка Божкова:

  да, точно както е описано в урока, и пак става така

  Мария Балева:

  Здравей, виж този линк най-вероятно си дала отметка превюто в илюстратор да е GPU и от там да има лошо качество на изображението.

 • Защо се появиха линии?

  Vesela :

  Долу-горе се получи, но след като поставих етикета, върху него се появиха две линии и въпреки че многократно се връщах назад и повтарях не успях да открия защо се случва това. Ако някой има идея и може да помогне?

  Мария Балева:

  Здравей, а после като запазиш изображението все още ли се виждат ? Да не би да се виждат, защото си дала отметка превюто в илюстратор да е GPU. Виж този линк, може да е полезен.

  Vesela :

  Да, останаха си линиите и след записа и не успях да открия защо се появяват, но благодаря за линка - научих от него неща, които не знаех :-)

 • Как да направя етикетът растерен?  

  Моника Иванова:

  Здравейте, когато се опитам да превърна етикета в растерно изображение, ми излиза следното съобщение: "The combination of artwork size and resolution exceeds the maximum that can be rasterized." Не мога разбера къде е проблема. Хелп плийййс

  Александрина Терзийска:

  Същото се получава и при мен ...

 • инж. Симеон Михайлов:

  Здравей! Когато си направила обект с 3D ефект, той не може да бъде завъртян с Rotate Tool, затова трябва да отидеш на панел Apperance и да кликленш върху 3D Revolve на съответната фигура. Тъй като Preview ще бъде изключено автоматично, просто го кликни, за да проследиш ефекта който, искаш да постигнеш, и след тов използвай 3D куба, за да наместиш фигурата както искаш. Радвам се ако съм помогнал!

 • Защо етикетът не си променя размера при трансформация на бутилката?

  Yulia:

  Защо когато сменя размера на втората бутилка, самият етикет върху нея не се променя?

  Валентин:

  Имам проблем с ефекта за дутилката. Светлосенките не са коректни и стават някакви бели участъци... Това на какво може да се дължи?

  Yulia:

  Можеш ли да качиш снимка, за да видя?

  Yulia:

  Не ми се е получавало такова нещо. Да не е заради формата на бутилката? Най-вероятно нещо по настройките трябва да се оправи.

 • Защо илюстратор не ми отваря снимката с бутилката?

  Teddy:

  Защо програмата отказва да отвори снимката jpeg която е в дадените файлове, и дори и целия проект в формат ai , кликвам на open избирам ги но не се отваря нищо и съответно няма от къде да взема формата на бутилката.. не ми дава грешка просто не се случва нищо..

  Боян Бонев:

  Най-вероятно има проблем с твоят Illustrator. Възможно е да не отваря ai файл, ако ai файлът е записан на по-нова версия на Illustrator. Ще ти изведе съобщение за това и ще ти отвори празен файл с бял фон. Но щом не отваря дори jpg файл, значи проблема е друг. Някакъв Printscreen на ситуацията можеш ли да качиш?

 • Какво е: problems with high resolution resterize in illustrator?

  инж. Симеон Михайлов:

  Здравейте! Излиза ми това съобщение когато опитам функцията Resterize, случайно да Ви е познато, защото аз за първи път го виждам? И искам да попитам, мога ли да прикачвам мои проекти в коментарите, за да мога да видя Вашето и мнението на хората? Благодаря!

  Nadia Tzoneva:

  Този проблем се появява, когато размера на векторния обект, който искате да растеризирате е много голям като размер (в см) и има приложени върху него много ефекти. Просто програмата не може да направи растеризирнето. Първи вариант: намалете обекта и опитайте отново да растеризирате. Втори вариант: пробвайте да растеризирате на по-ниска резолюция. Би трябвало да проработи

 • Величка Добрева:

  Можеш да изрежеш лявата половина. Този прозорец ти казва че с ножицата не можеш да режеш ако си накрая на дадена точка. Където ти изписва anchor, там можеш да захванеш дадената отсечка и да я отрежеш.

 • Rumen Gotsev:

  възможно е Вашият компютър да има ниска виртуална памет или да е слаб за извършване на триизмерна визуализация. Ако имате 4 ГБ рам памет, е много слаб. трябва да имате от 16 до 32 ГБ рам памет и много добра видеокарта за триизмерни визуализации наречени рендериране или рендеринг на триизмерни обекти.

 • Защо след поставяне на етикета копираме с Alt?

  Красимира Хронева:

  Защо след поставяне на етикета копираме с Alt?При мен не се получава нищо.Работя с Илюстратор от 2018

  Rumen Gotsev:

  задръжте ляв клавиш Alt и с левия бутон на мишката издърпвате копирания обект. Това замества copy/paste.

 • Rumen Gotsev:

  рестартирайте програмата. Ако сте под Windows 10, задръжте ляв windows бутон и натиснете латинската буква i. там ще видите каква е операционната ви система: дали е 32 битова или 64 битова. друго много важно нещо е да видите вашата видеокарта, защото и тяв може да създава проблемите.

 • Как да се справя с  3D ефекта ?

  Жанет:

  Здравейте, и аз имам затруднение с 3D ефекта. Ако може някой да помогне ще бъда благодарна.

  Nadia Tzoneva:

  Здравейте, имате допълнителни точки, които не са част от обекта. На прима виста - в горната част над обекта със сигурност имате поне една такава, която виждам. Опитайте на изтриете точките, които са излишни и трябва да се получи

 • Мария Хаджистойчева:

  Значи обектът не е пълен.Направи га отново

 • Защо?

  Ива Маджарова:

  Защо тези неща не се обясняват? От къде бих могла да разбера как да направя линията и правоъгълник ,все пак сме тук за да се учим ,а не защото знаем как . В първият проект беше същото . Задава се проект без преди това да са обяснени функциите и пътят ,по който се стига до тях,както и начина им на използване!

  Nadia Tzoneva:

  Правоъгълник се рисува с Rectangle Tool (може да го изберете и с натискането на М от клавиатурата), а линията - с Line Segment Tool (може и с натискането на \ (обратно наклонена черта)). Ако докато рисувате линия задържите Shift линията ще стане абсолютна права, а ако рисувате правоъгълник и задържите Shift, то ще се получи квадрат

 • Nadia Tzoneva:

  Здравейте, имате допълнителни точки, които не са част от обекта. На прима виста - в горната част над обекта със сигурност имате поне една такава, която виждам. Опитайте на изтриете точките, които са излишни и трябва да се получи

 • Защо етикета не се намали?

  Stefani:

  Защо като намалих бутилката, етикета си остана със същата големина като на голямата бутилка?

  Росица Грънчарова:

  Вероятно не е селектиран или прикачен към нея.