Разглеждане на различните рeжими за рисуване

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво е условието да използваме режима за рисуване, с който поставяме обект в обект?
Трябва да го активираме от лентата с инструменти
Няма определени условия
Трябва първо да марткираме обекта, в който искаме да поставим друга фигура
натискаме клавишната комбинация Shift+D

Въпроси и отговори

 • Къде съм сгрешила - в Draw Inside mode един обект е в рамките на маркирания правоъгълник, а линиите не са?

  Kristianak:

  Следвам стъпките от примера в последния урок на модул 1, a линиите излизат от маркирания правоъгълник. Когато рисувам друг обект - напр. звезда, тя се появява коректно. Къде бъркам при рисуването линиите? Работя с AI CS5.1.  Мария Балева:

  Здравей, при мен се получи без проблеми. Не мисля, че проблема е при самото рисуване на линиите, защото реално няма значение какво форма ще вкараш в обекта. Идеята е да направиш някаква форма, в този случаи линиите посредством тилда и после да ги вкараш в друг обект, докато си в режима за рисуване inside mode. От прикачената снимка виждам, че си направила всичко както трябва, но пробвай следното нещо да направиш линиите и да ги групираш, след това копираш линиите и ги пействаш в обекта докато си в съответния режим за рисуване. Ако си направила копието непосредствено върху формата, в която вкарваш линиите ще са наложи да ги преместиш, за да видиш ефекта. Дано съм била полезна.

 • Как се задава градиент на строука?

  Antoniya Dancheva:

  Забелязах, че в упражнението със звездата е зададен градиент на строука. Как става това?

  Екатерина:

  Просто трябва да е активен Stroke в менюто Tools отляво и най-долу, след което кликаш два пъти на иконката Gradient - появяват се опциите и съответно можеш вече да зададеш какъвто искаш градиент. Другия вариант, когато имаш вече направен обект на работния лист, да маркираш новия обект, който искаш да редактираш и да кликнеш на инструмента Пипетка от Tools, маркираш вече направения обект и новия ти обект придобива същите характеристики. Надявам се, съм обяснила разбираемо.

  Rumen Gotsev:

  Гледайте внимателно урока и с бутона на мишката идете върху видео урока и го поставяте на пауза като натиснете левия бутон на мишката.

  http://aula.bg/Illustrator-razglejdane-na-razlichnite-rejimi-za-risuvane

 • Защо не мога да групирам обектите?

  Teddy:

  Защо не мога да групирам нищо, изписва ми Cant make a group of objects that are within different groups, както на този така ина 10ти урок от 1ия модул, където трябваше линиите да влезнат бъдат изрязани, съответно всичко остава извън проекта ми, линиите извън обекта не се махат и не мога да продължа?

  инж. Симеон Михайлов:

  Здравей! Това се получава, защото най-вероятно е избрана още някоя фигура освен това, което искаш да групираш (като например background-a ти, на който работиш), опитай се да размаркираш всичко, което не спада към фигурите, които искаш да групираш, като задържаш клавиша SHIFT и кликаш върху обектите, които искаш да размаркираш.

  Rumen Gotsev:

  Ето Ви три прости стъпки:

  първо, начертайте няколко линии, каквито вие искате. второ, изберете меню Object (обект), след това изберете Group (групиране) или клавишна комбинация CTRL+G - Control+G - това е съкращението на клавиша CTRL. За разгрупиране на обекти натискате клавишна комбинация CTRL+SHIFT+G. трето, за да изрежете линиите начертайте правоъгъкник с размера на работния лист, например 297мм х 210мм. отидете на меню Object>Clipping Mask>Make - Ctrl+7

 • Защо!!!

  Йордан:

  Отново има изрязани части от клипа и нищо ,не е обяснено.. особенно това със звездата ... Аз от този урок нищо не научих защото важни неща не бяха обяснени

  Мария Балева:

  Здравей, както вече писах в преден въпрос, в момента се подготвя подобрение на курса и уроците ще са обяснени по-добре. Ако има нещо, което не си успял да направиш или не разбираш, винаги може да питаш във форума.