Работа с листи (Artboard) - Част 1

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как се премества лист, който се намира под друг лист?
Чрез отиване върху него с мишката, натискане на ляв бутон и преплъзване
Натискаме клавиша Alt, активираме листа, отпускаме клавиша Alt и преместваме листа
Натискаме и задържаме клавиша Alt и преместваме 

Въпроси и отговори

 • Svetlana Ivanova:

  2 см е общо размера, който искаме да добавим. Той се добавя в зависимост от точката на отстояние. Тъй като е избрана средата двата сантиметра се разпределят по равно то двете страни по 1 см

  Iva:

  Благодаря!


 • Как да възстановя файла си?

  Vicka Dimov:

  File > Revert (F12) -  връща файла в състоянието на ПОСЛЕДНОТО ЗАПИСВАНЕ, а не на отварянето на файла (малка разлика -  Може да сте отворили файл, да сте работили в него да дадете File > Save, да продължите да работите и да се сетите, че нещо не Ви харесва. File > Revert ще Ви върне до състоянието на последното записване!!!).

  Петко Палов:

  След като минете през менюто File > Save презаписвате оригиналния файл и после няма как да го върнете. Оригиналният файл вече не съществува физически на твърдия диск. За това след като отворите файла и направите промени по него минете през File > Save As... и запишете файла с направените промени под друго име. Така ще имате два файла и ако не Ви харесат направените промени можете да отворите отново оригиналния.

  Владимир:

  Точно така. Това е начинът.

  Mary:

  И според мен това е решението.

 • Как да запазя изображението в/у листа?

  Веселина Грозева:

  Когато започвам да местя листа и натисна бутончето Move/Copy Artwork With Artboard наестеня ну "привличам" съдържанието на др. листа.....НО и съдържанието на листа, който местя също си остава на място вместо да ме мести с него. Опитах са "заключа" съдържанието в/у листа, но въпреки това си остана на място, докато местих листа! Как да запазя изображението в/у листа докато го местя без да "привличам" съдържанието на др. листи? Благодаря!!!

  Мария Балева:

  Здравей, като си натиснала този бутон би трябвало да местиш заедно artboard-а и съдържането му. Пробвай докато си в режима за работа с artboard-ове да включиш бутончето и пробвай отново. Кога си хванала artboard ще видиш отстрани на листа контур, който пи подсказва, че може да го местиш. Дано съм била полезна.

 • Как да направя няколко еднакви листа, без да се налага да ги добавям един по един?

  Йорданка Божкова:

  Искам да направя файл с 20 листа. Има ли как да си въведа още в самото начлото, че искам да ми направи 20 листа с еднакъв размер?

  вяра:

  Когато създаваш файла от настройките : New file - Number of Artboards

 • Как да въведа +2sm?

  Naseto Prodanova:

  Как да въведа +2s.Когато въведа тази стойност и преместя курсора за да променя и другата стойност на височината, получавам някакъв системен предупредителен звуков сигнал и въведената стойност изчезва.Моля ви ако някой има идея да сподели.Благодаря Предварително!

  Габриела:

  Проблемът е, че въвеждаш грешно мерната единица. Сантиметри на латиница се изписва cm, а не sm. След като направиш тази промяна, би следвало да получиш желания резултат. :)

 • Как да създадем лист в другите два листа?

  Georgi:

  Здравейте, искам да попитам как точно създадохме новия лист който е в другите два листа?

  Боряна Велева:

  Здравей, Георги! Правиш новия лист отново с Artboard tool.

  Georgi:

  Точно така го правех и аз, но смяната на листа със задържане на ALT и кликане върху листовете не се получава. Т.е. не се сменят листовете.

  Анита Стефанова:

  И при мен не се получава смяната на листа със задържане на Alt плюс кликване. Може би е от версията, която използвам, но в крайна сметка открих, че се получава чрез кликване върху малкия сив правоъгълник в горния ляв ъгъл на листа, където е изписано името му. Така без проблем преминавам от един лист в друг.

 • Каква може да е причината да не мога да копирам?

  Златина:

  Натискам ALT и преплъзвам така както е в урока. Но при натискане нa ALT не ми се появяват двете стрелкички?

  Алекс:

  Първо маркираме, после Alt и приплъзваме

 • Как можем да копираме страница със цялото съдържание вътре, но на различен Layer? 

  инж. Мейлин Неджиб:

  Ако направим копие на лист със задържан Аlt, той се поставя върху същия Layer. Тогава не става ли проблем при печат? Как можем да копираме страница със цялото съдържание вътре, но на различен Layer?

  Мария Балева:

  Здравей, за да копираш цялото съдържание от листа на нов слой, пробвай да направиш следното нещо.
  Първо направи нов слой.
  Новият слой ще се появи над слоя, който си маркирала от панела "Layers". Ще има поредна номерация и отляво ще има лентичка в различен цвят.
  След това маркирай слоя със съдържанието, което искаш да копираш. За да копираш цялото съдържание от слоя, трябва да кликнеш не само върху името на слоя от панела "Layers", а да кликнеш и върху точката срещу слоя.
  Тя веднага ще се уголеми и ще се появи нещо като втори кръг около нея. Така разбираш, че слоя, заедно със съдържанието му е маркиран.
  След това натискаш CTRL+C, за да копираш всичко от слоя.
  Маркираш новия слой и отново освен името му, трябва да маркираш и точката, така че да стане по-голяма. Тогава натискаш CTRL+V, за да поставиш направенто копие на новия слой.
  Съдържанието ще се копира на новият слой. Веднага ще видиш, че ще бъде оградено с линия със същия цвят, както цвета и на слоя върху, който е поставено.
  Относно въпроса ти за печата и дали ако работиш на един слой ще има проблем, бих те посъветвала да се свържеш с печатницата и да ги попиташ какъв файл искат да им изпратиш. Дали да бъде илюстраторският файл или експорнат .pdf, .jpg или .png.
  Според мен е най-добре да изпратиш .pdf, като преди това си си потготвила раздувките и си обърнала цветове в cmyk. Разбира се, всичко е много специфично и зависи и какво ще печатате и как. За това е най-добре да коментираш с печатницата файла, който ще печаташ и какви изисквания имат него. Успех :)

 • Как да преместя долния лист?

  Красимира Хронева:

  Здравеите,когато натисна Alt и кликна в върху избраният лист,нищо не се променя и не мога да преместя вътрешният лист.Също така не мога да създам лист в листа-натискам Shift,правя с мошката прозорец ,отпускам бутона на мишката и прпзореца изчезва.На видеото в горния десен ъгъл на листа има х,а на моите няма,както и в палета горе нямам опция за височина и ширина на листа.Работя с програма от 2018

  Georgi Atanasov:

  Натисни сивия правоъгълник горе в ляво.

  Georgi Atanasov:

  И мести съответния лист