Работа с бялата стрелка и различията с черната

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как най-бързо може да селектираме обект, който се намира в група?
Чрез селектиране на цялата група и използване на клавишната комбинация Ctrl+Shift+G
Чрез използване на бялата стрелка и кликане върху обекта
Чрез използване на бялата стрелка с плюс до нея и кликане върху плътния цвят на обекта
Чрез използване на бялата стрелка с плюс до нея и кликане върху контура на обекта

Въпроси и отговори

 • Как да се активира  груповото  избиране с бялата стрелка?

  Hristina:

  Здравейте!


  Имам проблем с избирането на бялата стрелка, която трябва да се активира за групово избиране. Не ми се получава така при мен. Просто не ми дава възможност да я избера, както е показано в урока. Как да активирам груповото избиране , за да ми се получи бялата стрелка с плюс? Предварително благодаря за обяснението!
  Мария Балева:

  Здравей, за да избереш бялата стрелка е нужно да избереш бялата стрелка и след това да задържиш малкото триъгълниче в долния десен ъгъл. Отваря се допълнителното меню и избираш стрелката с плюс. Дано съм била полезна.

 • Може ли да допълня нещо?

  Юлия Иванова:

  На английски точките се наричат Vetrex. Дръжките управляват т.нар. Криви на Безие, за които може да прочетете тук: https://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9zier_curve

  Мария Балева:

  Супер, благодаря за полезната информация. Ако мога само да допълня нещо (не е свързано с кривите :)) Когато слагаш линк във форума, ще изглежда по-добре, ако използваш този вид форматиране [в тези скоби слагаш текста, които искаш да ти се появява и да баде линк](http://в тези скоби слагаш самият линк.com) Ето пример Криви

 • Как да рестартирам бялата стрелка?

  Ванеса:

  Здравейте, когато избера direct selection tool и искам да променя само една точка от даден обект и я маркирам, започва да се мести цялата фигура. Опитах с view->show edges (cntl+H) но нищо не се променя. Има ли някаквъв начин да се ресетне самият инструмент?

  инж. Симеон Михайлов:

  Здравей!

  Ако те разбирам правилно, искаш да промениш ъгъла на точно определена точка. За тази цел избери Direct Selection Tool и кликни два пъти върху желаната точка, така ще кажеш на Illustrator, че искаш да правиш промени точно по тази точка. Ще се радвам ако съм ти помогнал!