Обработка на RAW файлове с еднакви настройки

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Може ли да се обработят .JPEG файлове с еднакви настройки във филтъра  Camera RAW?

  Георги :

  Здравейте, има ли възможност същия пример който е показан в урока да се приложи и за .JPEG файлове? В Lightroom знам че става, но ми е интересно дали може да се получи и в Photoshop. Благодаря.

  Ивайло Искренов:

  Здравей Георги, може да запазиш присет, и да го зареждаш за всяко изображение когато искаш или другият вариант е след като си направил настройките и си приложил филтъра, по неже е филтър, ще може да приложиш същите настройки на следващ отворен файл с Alt+Ctrl+F (ако не си затварял PS).

  Георги :

  Благодаря за съветите и за отговора. Моята идея беше друга. Когато отворя няколко Raw файла наведнъж, те се отварят направо във Camera Raw и мога да ги коригирам на веднъж всичките. Когато отворя няколко изображения с разширение .JPEG те се отварят в Фотошоп, и ще трябва да се коригират с помощта на филтър. Дали няма начин да се излъже Camera Raw да приеме и JPEG файловете също както Raw файлове.

  Ивайло Искренов:

  Не знам честно казано да има метод да се импортнат така и да се вижда като в Camera Raw, но иначе може да си направиш и ефекта Smart Filter (просто го прилагаш на слоеве, който са Smart Objects) и да си го дублираш на другите изображения.

  Георги :

  Здравейте, искам да се върна за да споделя нещо което открих съвсем случайно и може да свърши някаква работа на някой. В "Редактиране" > "Настройки" > "Настройки на Camera Raw" има опция как да се обработват .JPEG и TIFF файловете. Ако от там променим на "Автоматично да се отварят JPEG файловете" Camera Raw ще може да отваря JPEG файлове също като Raw. Проблемът тука идва, че всяка JPEG картинка която се отваря, най напред ще се отваря в Camera Raw и не винаги е удобно това. Може би опцията е удобна само за корегиране на множество снимки в JPEG формат.

  Светослава Величкова:

  Моите настройки по подразбиране са такива и затуй въпросът ти малко ме изненада. При отваряне на всеки JPEG с Photoshop, той се отваря най-напред в Camera RAW. Това се оказа доста удобно всъщност - мога веднага да изправя изображението, да коригирам кривия хоризонт, а и не на последно място - да направя корекция на баланса на бялото. Което не знам как да направя в самия Photoshop.