Визитна картичка

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Как да завъртим визитката, така че заоблената част да дойде отляво?

  Даниела Найденова:

  Пробвах с Image - Image Rotation - Flip Canvas Horizontal, но така обръща целия документ, не само селекцията. Копирах в нов документ и там си го завъртях, но трябва да има и по-цивилизован начин да го направим :)

  Ивайло Искренов:

  Здравей, може да завъртиш избраният слой с инструмента Free Transform Tool от менюто Edit (Ctrl+T), а ако искаш огледален вид на слоя, може със същият инструмент, правиш го активен, задържаш Alt и кликваш и влачиш някоя от крайните линии от ляво на дясно. Към приложеното изображение ще видиш, че допълнително съм добавил и линии от Ruler-a, за да мода да направя огледалното копие на визитката същият размер.

  Даниела Найденова:

  Това не го знаех, трябва да го добавиш в триковете, със сигурност ще е полезно за много хора! Поздрави за отлично структурирания курс и всички тези мънички хитринки за по-лесна и бърза работа! :)

  Ивелина:

  Здравейте! Срам ме е да си призная, но не разбрах кога използваме само Ctrl+T и кога Ctrl+T+Shift?

  Даниела Найденова:

  Здравей, Ивелина! Няма срамно да питаш, нали затова я има тази опция :) Ctrl+T е пряк път до командата за трансформиране, а Ctrl+Shift+T повтаря последно направената трансформация - ако имаш правоъгълник и си го увеличила от едната страна с 1 см, но искаш да го увеличиш с още 1 см, с Ctrl+Shift+T това става директно, а не го правиш отначало :) Тук има списък с още полезни шорткът-и за Фотошоп: https://www.nobledesktop.com/shortcuts/photoshopcs6/pc

  Ивелина:

  Много благодаря!

  Ивелина Пенева:

  А как да се покажат страничните/вертикални линии? При мен от меню View-Rulers се покават само хоризонталните.

  Ивелина Пенева:

  И в този ред на мисли как се изтриват тези линии, когато вече не ни трябват?

  Даниела Найденова:

  Здравейте, Ивелина! Вертикалните линии са активни във вашия случай, просто лентата с инструменти отляво е "плаваща" и ги скрива. Вариант 1. да я дръпнете плътно вляво, докато се покаже синя линия, и тогава да я пуснете, за да не е "плаваща". Вариант 2. да разгънете лентата с инструменти от двете стрелкички, така че да станат в 2 колони, и тогава ще видите рулера отдолу. Относно изтриването - можете да маркирате единична линия и да я изтриете с Delete, или да изчистите всички линии-водачи от менюто View - Clear Guides.

  Ивелина Пенева:

  Благодаря, получи се.

 • Ивайло Искренов:

  Здравей, провери дали слоя който съдържа сянката е с Blending Mode Normal. Може би е сменен на Dissolve в момента.

 • Защо като изкам да дръпна градиента нагоре ми се мести самата визитка нагоре?

  Йордан:

  Защо като изкам да дръпна градиента нагоре ми се мести самата визитка нагоре?

  Йордан:

  Аз маркирам както е показано на клипа,но като цъкна да влача градиента ...маркитовката ми се изключва автоматично и почва визитката да се мести.Така става и като местя и маската преди да ги отключа леяра от маската!!!

  Йордан:

  Същото става и когато копирам и пейстна обект в папката и тръгна да го местя се изключва и почва да се мести не иконката за тел и имейла а цялата визитка...иконите седят неподвижни.

  Ивайло Искренов:

  Може да провериш дали този бутон е включен при активна команда Move =>

  Йордан:

  Бяха е група :) след като смених на леярс .. всичко се оправи :)Благодаря!

 • Как да увелича размера на редовете на визитната картичка?

  Зорница Тошева:

  Струва ми се че моите са по-малки от тези на видеото когато използвам гредиента ?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, за тези елементи може да използваш много методи, за да ги получиш - например със стандартен Shape, или направо селекция с новите размери на линиите (върху нов слой) и след това запълваш селекцията с цвят.

 • Ивайло Искренов:

  Здравей, когато се опитваш да промениш шрифта, текста в полето селектиран ли е?

  Adrian:

  Да

  Ивайло Искренов:

  Странно, при мен го сменя без проблеми - пробвах го на два различни Photoshop-a ... при някой от шрифтовете, текста не са кирилизира и става на символи, но все пак го променя. Може да пробваш да свалиш и инсталираш някакъв допълнителен шрифт на кирилица и да видим дали с него ще сработи.

  Adrian:

  Сега променя много малко шрифтове.

 • Може ли да направя визитна картичка във Фотошоп и да я векторизирам в Илюстратор 

  Svetla:

  или е необходимо в Илюстратор да я направя, в уроците тук има такъв урок, което значи, че във Фотошоп може да се направи, но какво е необходимо за да бъде в професионален векторен формат?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, може да направиш визитната картичка в Photoshop и след това в Illustartor има инструменти за векторизиране на растерни изображения. По принцип Photoshop се занимава с растерни изображения, а ако искаш да направиш нещо много точно с вектори и да не разчиташ на трейсване на растерни изображения в Illustrator, те съветвам да го направиш направо в Illustrator.

  Svetla:

  Благодаря!

 • Защо не ми се обръща визитката?

  Красимира Хронева:

  Здравейте,работя на версия СС 2018 и като се опитам да обърна визитката с описания в коментарите нячин,тя не се обръща ,а се завърта.

  Ивайло Искренов:

  Здравей, използваш ли Free Transform Tool за да направиш огледално изображение с линииите от Ruler?

  Красимира Хронева:

  Да,избирам Free Transform Tool, задържам Alt и кликвам и влача някоя от крайните линии от ляво на дясно.Визитката се завърта,а не се обръща.

  Максимилиан Георгиев:

  Здравей, по-удобно и точно ще е при активиран Free Transform Tool - десен бутон на мишката и след това Flip Horizontal.

  Калина:

  Здравейте, Лесен и удобен начин е: 1. Селектирате Layer, който искате да завъртите хоризонтално. 2. След това отивате в менюто Edit -> Transform -> Flip Horizontal/Flip Vertical

 • Защо формата на визитката не е създадем с Rounded Rectangle Tool и след това да се приложи Peen Tool?

  Гергана Николова:

  Така формата ще ни е по-добра и точна. Може по-лесно да се запази правата форма по страните. За начинаеща ръка е доста трудно това с рисуването на точки.

  Ивo:

  Здравей, варианта който предлагаш също може да сработи, дори в конкретният случаи съм съгласен, че е по-добре, и по-точно отколкото да го правим на ръка. Ако го правим за реален печа със сигурност ще искаме да е по-точно, но в нашият случй ще свърши работа и ръчно добавяне и манипулиране на точки, дори и като упражнение за Pen Tool - въпрос на избор и приложение.

 • Защо при преформатиране част от информацията се губи?

  Светослава Величкова:

  При преформатиране от формат PSD във фотошопски PDF част от надписите върху визитката изчезнаха. На какво се дължи тази загуба на информация? При други файлове не се получи така. И изобщо - в какъв формат би трябвало да запаметим създадената визитка, за да не се стигне до нежелани резултати при отпечатването ѝ? Благодаря!

  Ивайло Искренов:

  Здравей, вероятно не намира използваните шрифтове при запазването на pdf-a. Може да пробваш с някакъв стандартен а видим дали ще има същият проблем. Може да видиш тази кратка статия, дали ще ти помогне. Иначе за файловият формат и цветовете за печат, обикновено печатниците си имат собствени изисквания, но pdf би трябвало да е Ок.

 • Как да подготвим файла с визитката за печат?

  Светослава Величкова:

  Здравей, Ивайло! А как да подготвим готовата вече визитка за печат? Има ли начин да я мултиплицираме върху работния лист чрез Photoshop като в CorelDraw? При импортиране в CorelDraw качеството рязко пада, а аз бих искала да мога да ги отпечатвам директно от фотошопски файл, без конвертиране и прехвърляне в друга програма. Благодаря!

  Николета:

  Здравей Светослава. Може директно да подготвиш файл за печат от Фотошоп, но трябва да внимаваш за няколко неща. 1. Стандартен размер за визитки е 90х50 мм (винаги като казваш размер, особено на печатница, първо казваш хоризонталата колко е. Ако в този случай примерно кажеш 50х90 мм, ще сметнат ще говориш за вертикален, а не за хоризонтален формат). 2. Трябва да се добавиш така наречените "раздувки". По стандарт са 3-5 мм, като при визитки и малки печатни материали, напълно достатъчни са по 3 мм от всяка страна. Следователно файла, който отваряш във Фотошоп ще е 96х56 мм. 3.Файла трябва да е CMYK и 300 dpi. (Това си го настройваш още при отварянето на нов файл) 4. Задължително всички шрифтове си ги растеризираш. Даже още по-добре ще е ако си направиш копие на този файл и мърджнеш всичко и стане на един леър. Евентуално ако се наложи корекция си отваряш предишния файл с леърите, коригираш и пак мърджваш. Така и файла, който пращаш за печат, ще е значително по-малък, но качеството ще е същото. 5. Запаметяваш в PDF и си готова :)

  Успех!

  Светослава Величкова:

  Благодаря, Николета, за изчерпателния отговор! Обаче. Моят въпрос е как да подготвя файла така, че на един лист формат А4 /примерно/ да побера n на брой визитки - т.е. аз говоря за финалния етап от предпечатната подготовка. С други думи: как готовата вече визитка да я мултиплицирам върху работния лист? Особен случай е също, ако визитката е двустранна. Изобщо дава ли Photoshop тази възможност? Това за шрифта е много важно. Също - ако има изображения, мисля, че трябва да бъдат конвертирани в Smart Object. Не греша, нали?

  Георги :

  Здравейте, като идея защо не пробвате да нанесете вашата визитка като патерн. Създавате я в отделен документ, от меню Edit я запазвате като патерн: след което си създавате новия лист. Важно е, визитката и листа на който ще я печатате да са с едно и също DPI. От там създавате нов слой с патерн и избирате запазения.

  Проблемът тук е с преместването на визитките, тъй като са в края на листа и може би крайните визитки няма да се отпечатат добре. Единствения начин който аз се сещам да се отместят точно е с бутона Shift+ стрелките (10 пиксела едновременно) Не съм сигурен и за размера на самата визитка дали трябва да е точен (9х5 см.) или да се увеличи малко за изрязване печат или нещо подобно. Друго дето може да се пробва е да се създадат точни направляващи и така визитката ще се копира сравнително лесно и точно. Създават се брой колонки и брой редове с отстъпи между тях както таблица и отстъпи на самия лист. След което копирате и подравнявате по направляващите. Надявам се, да помогне някое от решенията.

  Светослава Величкова:

  Еха! Никога, никога не би ми хрумнала подобна идея. Звучи гениално! Веднага ще пробвам.:) Сърдечно благодаря, Георги!

  Светослава Величкова:

  А, момент! Как да сейвна визитката като патерн, след като е в PSD формат, а за целта тя трябва да е във формат .pat?

  Георги :

  Не, Създаваш си документ във Фотошоп със размер на визитката (9х5см) .Правиш си визитката във него докуменет и отиваш във меню EDIT >DEFINNE PATERN и готово Това е съхраняването. после правиш нов документ А4 със същото DPI и както съм ти писал по - горе

  Светослава Величкова:

  Вече си отговорих сама. Още веднъж благодаря!

  Георги :

  В последствие този патерн може да го изтриеш ако не ти трябва

  Светослава Величкова:

  Георги, не мога да Ви опиша колко съм Ви благодарна. От месеци си блъскам главата. :)) ...Може ли да попитам и още нещо, което може и да прозвучи глупаво: доколкото ми е известно, Фотошоп не работи със страници, както Корел или Илюстратор. Как тогава би следвал да се разпечата документа, след като се получават два отделни файла? Благодаря!

  Георги :

  Здравейте, аз лично не работя в областта на печата или предпечата и много неща не са ми ясни в тази област, но как си ги представям нещата. Ако файла ви е в Корел или в Илюстратор правете си подготовката за печат там. Ако ви е по лесно в фотошоп и двете програми имат експорт към Фотошоп. Експортвате в PSD формат и не би трябвало да има проблеми. От там нататък продължаватя във Фотошоп. Имайте в предвид и цветовите пространства за печат. Мисля че Корелския и Илюстраторския файл няма да са ви необходими за нищо. От фотошоп изпращатате Tiff или каквото се разберете със студиото за печат. За Илюстратор

  За Корел

  експортва се като PSD и после в фотошоп Надявам се че правилно съм ви разбрал въпроса.

  Светослава Величкова:

  Първо искам да Ви благодаря за отделеното време! Безценни съвети споделяте... Как всъщност стоят нещата: за мен лично е много по-лесно да създам каквото и да било във Фотошоп. Проблемът е, че в копирното ателие не разполагат с Фотошоп, а само с Корел. Съответно, за да го отпечатат, документът трябва да е в подходящ формат. Честно казано, не съм много наясно какъв формат файлове мога да прехвърля от Фотошоп в Корел , без това да се отрази на качеството. При PDF- те качеството определено пада. Пробвах TIFF - същата работа. EPS пък го изряза до неузнаваемост. Ама то и самият файл си беше доста тежичък - не беше визитка.

  Светослава Величкова:

  А въпросът ми беше: когато визитката е двустранна, в Корел няма проблем - имаме примерно страница 1 и страница 2. Задават се съответните настройки на копирната машина, при което от два отделни листа се получава един. Във Фотошоп страници няма. Или поне на мен не ми е известно. Тоест тук имаме два отделни файла - Front и съответно Back на визитката. Дали би имало проблем да получим същия резултат, както ако работехме с корелски или илюстраторски файл - при последния май също имаше страници /Page/.

  Георги :

  Във Фотошоп има документи. Създавате нов документ Ctrl+N Формат а4 за предната част и създавате нов документ Ctrl+N Формат а4 за задната част на визитката. Проблемът според мен е напасването на Front-а и Back-а. Ако съхраните фотошопските файлове като PSD и Корел и Илюстратор ще ги отворят. При Tiff качеството не трябва да пада. Нещо някъде не правите както трябва. Вижте цветовите профили дали са в CMYK.

  Светослава Величкова:

  Да, и аз така постъпих. Вече ги разпечатахме - перфектни са...с Ваша помощ. :)) Със сигурност има още неща аз напасване. Благодаря от сърце за отделеното време!