Camera Raw

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Нека да отворим "bridge".
В тази папка се намират няколко изображения, които съм подготвил, които са "raw" файлове, както вече споменахме от камера на Сони.
Ще отворя това изображение в "camera raw" с този бутон "open in camera raw".
Интерфейса на "камера рав" е доста опростен и много интуитивен.
И много лесно и бързо се стига до основните настройки и промени, които искаме да въведем.
Освен работното пространство и бързи иструменти, които можем да използваме, от дясната страна в ето тези панели се намират и различните корекции, които можем да въведем.
В "basic" са основните, които можем да направим върху изображението, които са свързани с обща осветеност, контраст, светлини и сенки, черните и белите части в изображението, както и основната наситеност на цветовете "saturation and vibrance" и количеството на детайлите в изображението.
Да въведем някои промени за това изображение.
С този "slider" динамично виждам промените, които тази настройка въвежда, тъй като имам отметка на бутона "preview".
Около този бутон имам малкa особеност, но първо да въведем някои настройки и ще се върнем към него.
Да предположим, че това са настройките, които искам да въведа.
С активиран "checkbox" на бутона "preview" в момента виждам всички настройки, които са въвели обаче в активния табулатор.
Активният табулатор е "basic", всички промени, които съм въвел ще ги виждам тук.
Това значи, че в момента много лесно и много бързо мога да се върна в първоначалния вид на изображението.
И да видя каква е разликата след промените на настройките.
Ако променя обаче нещо в друг табулатор, Да предположим, че в този табулатор, който вече ви е познат " curves" от "adjustment layers" в "Photoshop" Тук, абсолютно същия метод и абсолютно същите параметри се контролират от този параметър така че тук няма нищо ново.
А за да мога да добавя точки обаче, с които да работя с кривата ще отида в следващия таблата "point".
И да предположим, че просто искам леко да затъмня или да изсветля всички тонове.
Ако в момента активирам и деактивирам превюто то ще ни показва само разликата, която съм въвел в този табулатор.
С други думи, помни тези промени и ми показва само разликата в това, което съм въвел тук.
Отново ако искам да махна тази точка кликвам и влача извън това пространство.
Ще се върна в първия табулатор.
В момента съм променил "exposure" на 0,7.
Ако искам да нулирам тази стойност тук съответно мога да го направя с корекция в това текстово поле и просто да въведе нула.
Но другият вариант е да кликна два пъти върху самия слайдер и то автоматично се нулира.
Ще го върна това на 0,7.
Ако искам да нулирам всички настройки, които съм въвел ако задържа бутона "ALT" от клавиатурата вижте тук долу тези бутони, как се променят.
И "cancel" става на "reset".
Със задържат "alt" и ако натисна "reset" всички стойности тук ще бъдат нулирани.
Това не искам да го правя за момента.
По-скоро искам да запазя тези промени в "jpeg" изображение на базата на това "row" изображение, което ще видим как става в следващото видео.

Въпроси и отговори

 • Как да обработваме кадри с камера raw с еднакви настройки?

  Георги:

  Здравейте! Може ли с камера роу да се задават еднакви настройки при обработка на кадри за фотосесия подобно на екшъните? Всъщност кой е най-удачния начин за обработка на кадри когато искаме да постигнем изравняване на фон или сходни имиджи при продуктова фотография?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  сещам се за два варианта, който могат да ти послужат в случая :
  1- селектирай всички raw файлове и ги пусни едновременно в Photoshop. Camera Raw ще се отвори автоматично и всички файлове ще са заредени. Избираш бутона Select All (1) - всички се селектират и промените който правиш с настройките от ляво ще се прилагат едновременно за всички файлове.
  2- предварително запазен preset - зареждаш и обработваш едно изображение.Когато си готов с него запазваш всички промени и настройки в един preset (2) и за следващото изображение само зареждаш preset-a.

  Георги:

  Благодаря, Ивайло! Изчерпателен отговор, мисля, че при втория вариант има по-голям контрол върху отделните снимки и ще пробвам с него.

  Любомир Жипонов:

  Има и 3 вариант: Когато си направил фотосесия например ,но в нея имаш различни места с различна осветеност ,всяко от които с n-брой снимки и искаш на групи да се селектират според exposure-a: първата снимка от дадена група се обработва ,след което със задържан CTRL и избор на снимки или ако са поредна серия снимки със задържан SHIFT (като е важно обработената снимка да е маркирана първа и след това останалите). След маркирането слайдерите например в Basic менюто не съдържат цифри понеже се различават първата с останалите и само с единствен клик на всеки слайдер всички снимки приемат настройката на обработената вече. Това е. После се прави първа снимка от друга група и пак така... Това е удобно ако не искаме да сейваме излишно preset-и.

  Teodora:

  А има и 4-ти вариант - имаш отворени няколко изображения, които искаш да обработваш по еднакъв начин. Правиш необходимите промени върху първото избрано изображение, след това избираш и останалите изображения, и с бутона Synchronize се показва меню, от което задаваш кои промени да се дублират и за останалите изображения.