Gradient Tool

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
"Gradient tool" това е иструмента за правене на цветови преливки.
Той е доста простичък за употреба, но с него могат да се правят някои доста добри ефекти, които ще ви покажа върху това изображение.
Преди това в едно ново изображение ще обясним набързо как работи.
"Gradient tool" е точно под "eraser tool".
Той е в група с "paint bucket tool".
"Paint bucket" това, което прави е да запълва избрания цвят с "foreground color".
CTRL и Z, връщам се на "gradient tool".
За избора на градиент отново ще използваме Properties лентата за градиента.
Това са видовете градиенти, които можем да постигнем.
Tова е от един цвят към друг, от един цвят към прозрачност и така всички различни видове.
Да направим набързо този - "Foreground to background".
Kликвам два пъти.
Това е типа на градиента, който съм избрал - линеен.
С кликване върху иконката на градиента се отваря това допълнително меню.
Ако тук искам да променям нещо.
Това са слайдери, които показват от какъв цвят до какъв ще се променя.
От тук мога да го променя.
Нека да бъде по-забележим, по-светъл.
Така прехода между двата цвята е плавен.
Кликвам и влача, за да определя линията и така ето го градиента.
С тези цветове, не става много ясно, затова ще ги променя малко.
Кликвам и влача, за да определя линията на градиента.
Тя може да е абсолютно произволна.
С CTRL и Z връщам операциите, Това е линейния градиент, другите видове са радиален, ъглов, градиент, който симулира рефлекция и последният вид е "diamond gradient".
Върху този градиент мога да направя друг, като автоматично да се променя и остава последният докато не избера, че това е последен вариант.
Да се върнем в изображението, което имаме - "ctrl и нула".
Ще кликна два пъти, за да го направя нормален слой.
Ще направя нов слой, който с кликване и влачене ще го преместя под този слой, който имаме с изображението.
Ще го скрия, така че да не се обърквам, какво точно виждам.
Върху този нов слой ще направя нов градиент, който да бъде линеен.
Да бъде между 3 цвята, искам тук да бъде някакво зелено, тук да остане жълто.
Тук по-скоро ще бъде червено.
Тук, някъде по средата, където и да кликна ще се появи нов "picker", на който ще променя цвета на жълто.
На 50% - искам да е точно по средата.
Kогато, вече съм избрал цветовете давам ОК и определям линията на градиента.
CTRL и Z, искам да бъде линеен.
Сега, когато погледна другото изображение, тук в момента нищо не може да се случи, тъй като то е абсолютно непрозрачно.
То е черно-бяло.
Това което ще направя с него е, към него да добавя филтър.
Ще говорим за тези филтри и ще ги използваме отново, тук ще използвам само един.
Вие междувременно може да експериментирате и с други Аз ще използвам Graphic pen.
С тези стойности по подразбиране, давам ОК.
Така ще променя типа на смесване на двата слоя на "linear light".
Tук също може да експериментирате с други типове на смесване.
Сега, когато разглеждам различните начини на смесване, може би ще избера "multiply" или "linear burn".
Като краен вариант ще го оставя "linear burn".
Видяхте, как "gradient tool" може да се окаже много лесен и много ефективен инструмент във фотошоп.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво е Gradient Tool?
Инструмент за „почистване на дребни дефекти“
Инструмент, с който можем да направим плавен преход между два цвята
Селектира само цветовете, който преобладават в снимката
Тип филтър

Въпроси и отговори

 • Ивайло Искренов:

  Здравей Николета,

  когато избереш Gradient Tool, кликни горе в дясно на цвета на градиента, за да се отвори Gradient Ediotor-a. В него когато кликнеш някъде между двата цвята (color stop), ще можеш да добавиш нов и да го променяш след това.
  Николета:

  :) Опитах отново, но не се получава. Който и цвят да избера не се изобразява. А когато гледах и се упражнявах се получи. Идеи?  


  Айнур:

  Здравейте! Аз също следвам Вашите съвети. При мен въобще неможе да се дърпа линията, не се появява. Кликвам на произволна точка и с влачене на мишката се опитвам, но няма резултат, никаква линия не се вижда. Какво пропускам според Вас? С цветовете се оправям между другото.

  Айнур:

  Кликвам в/у всички видове градиенти, но линията не се появява също и цветовете.


  Пламен Кузманов:

  При избора на Layer-а, за който искате да приложите градиента, и при избора от менюто на Gradient Tool трябва да се покаже един +, с който да укажете линията на градиента.

  Svetla:

  Вероятна причина за градиент в сиви тонове е Color Mode на документа. При отварянето на нов документ, трябва да се избере Color Mode RGB или CMYK. При вече отворен документ Color Mode може да се смени от лентата с менюта. Избира се Image -- Mode -- RGB Color или CMYK Color.

  Петър:

  Благодаря Светла, аз имах същия проблем. Само да добавя, че при мен Color Mode си беше RGB, смо че беше избрано 8 Bit/Channel, трябва да се избере 16 Bit/Channel и нещата се оправят.

  Rumen Gotsev:

  Доколкото съм наясно в по старите версии на Photoshop всички работеха с осем бита на канал изображения. Намерих нещо много полезно за осембитовите изображения с RGB режим..... https://www.youtube.com/watch?v=EP_8BzyJYY4

  Ще копирам и оригиналното английско обяснение в писмена форма, и използвах Google преводач за превод на български.

  оригинален текст на английски:

  Once you have watched the tutorial, I am sure you will be convinced. Then what should you do to properly make an 8-bit to 16-bit conversion? Well, thats easy. just go up to the pull down menu and select Image -- Mode -- 16-Bits/channel. Suddenly, you are whisked away to the wonders of color perfection. But, wait, you ask... what about that part, just below, that says 32-Bits/channel? Why talk about 16-bit when we can clearly select 32-bit and bask in all its glory? Well, settle down there, sparky. One thing at a time. I mean, if 16-bit is already trillions of colors, and can save the example in the video tutorial, isnt 32-bit just complete overkill? I sure think it is. But then again, who am I?

  This Adobe Photoshop Tutorial answers the question: What is the difference between 8-bit and 16-bit bit depth? This tutorial is also valid for older versions of the Creative Suite series, including CS, CS2, CS3, CS4, CS5, CS6 and CC. If you would like to learn more about Photo Enhancement from a Professional Retoucher, I offer consulting one-on-one classes. Please contact me today, and I will be able to add you to the schedule too. If you would just like to watch online videos, The Art of Retouching Studio offers many Photoshop Tutorials for Beginners and Advanced users.

  преведен текст на български с Google преводач:

  След като сте гледали урока, аз съм сигурен, че ще бъдете убедени. Тогава какво трябва да направите, за да направите правилно 8-битово до 16-битово преобразуване? Е, това е лесно. просто отидете до падащото меню и изберете Image - Mode - 16-bit / channel. Изведнъж, вие сте отвлечени към чудесата на цветовото съвършенство. Но, чакай, питаш ... какво ще кажеш за тази част, точно под тази, която казва 32-бита / канал? Защо да говорим за 16-битови, когато можем ясно да изберем 32-битова и да се наслаждаваме на цялата му слава? Е, успокой се там, готин. Едно нещо в даден момент. Искам да кажа, ако 16-битовите вече са трилиони цветове и може да спаси примера във видеоурокът, не са ли 32-битовите просто пълен излишък? Наистина мисля, че е така. Но пак, кой съм аз?

  *retoucher - от френски - 2. прен. поправям, ретуширам, усъвършенствам, оглаждам, изглаждам (фотография, картина, писмен текст и др.);

  *retouch - от английски - I. v ретуширам (и прен.); прен. поправям, смекчавам;

  II. n 1. ретуширане; 2. ретуширана фотография.

  Retoucher - специалист по ретуширане на снимки.

 • Защо не ми се отваря галерията с филтрите?

  Ангел Ангелов:

  Когато се опитах да избера галерията с филтрите, ми излезе това съобщение: "No more vitual tiles can be allocated". Ако някой има такъв проблем, може да опита следното: отивате в менюто EDIT -> Preferences -> General или директно клавишната комбинация 'Ctrl+K'. След това избирате 'Performance' и в карето 'Scratch Discks', слагате отметка на хард диска, на който ви се намират снимките или въобще материалите, с които работите. След това потвърждавате с 'OK' и вече ще можете да отваряте галерията с филтрите.

  Ивайло Искренов:

  Полезно :)

 • Има ли принципна разлика между смесването на слоевете с което завърши упражнението и това след обработката с вилтъра да намалим Opacity на единият слой и да го наложим върху другият и каква е ако има?

  инж. Юлиан Ангелов:

  принципна разлика между смесването на слоевете с което завърши упражнението и това след обработката с вилтъра да намалим Opacity на единият слой и да го наложим върху другият и каква е ако има?

  Ивайло Искренов:

  Има разлика в това дали ще се избере определен Blending Mode или ще се намалява Opacity на слоя. Може да има случаи в които крайният резултат да е еднакъв, но принципа на работа е коренно различен - с опасити слоя став апрозрачен и контролираш колко, а с всеки отделен блендинга, резултата е различен и се получава от "формула" спрямо долният слой с който си взаймодейства.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Благодаря! :)

  Мирослав:

  Ще използвам тук да питам нещо незначително.Има ли причина поради която смесването на слоевете да не работи (4:59 от клипа)? Значи от 3ти опит стана, но с други 2 снимки и първия път с тази от клипа не стана нищо, т.е. когато о промених от Normal на Linear Light нищо не се случи.

  Ивайло Искренов:

  Провери прозрачността на слоя ^

  Мирослав:


  пускам бързо видео, защото някои видове смесвания на слоевете не работят (като например Linear Light), други не изглеждат както при вас. Забележете че Darken, Multiply, Color Burn, Linear Burn... всички от тоя тип които са ограничени между двете линии изглеждат еднакво, както и Lighteen, Screen, ..... до линията изглеждат еднакво. Просто ми е чудно, според мен е от програмата ми, след като правя стъпките идентично с вашия клип...

  Ивайло Искренов:

  странно е, че получаваш различен резултат найстина, въпреки че следваш стъпките ... нямам представа на какво може да се дължи, до сега не съм виждал чак толкова голямо разминаване

  Rumen Gotsev:

  неправилно използва филтъра и неправилно използва режимите за смесване, би трябвало да качи слоя с градиента над снимката с приложения филтър и тогава да използва режимите за смесване.

 • Как да оправя настройките на Graphic pen?

  Зеница Георгиева:

  Здравейте, при използване на филтъра Graphic pen изображението стана червено-бяло, а не черно-бяло. Как да оправя това?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, приложи ако обичаш един скрийншот да видим какво става в твоя работен файл.

  Зеница Георгиева:

  Здравейте, наложи се да преинсталирам програмата и с новата версия нямам този проблем :)

  Мариана:

  Здравейте, при мен също при използване на филтъра Graphic pen изображението стана червено-бяло, а не черно-бяло. Как да го оправя?

  Мариана:

  ето прилагам и снимка за по ясно

  Ивайло Искренов:

  Смени foreground цвета на черен и филтъра ще стане черно-бял ->

  Мариана:

  Благодаря много!

 • Как градиента да се ограничи върху част от полето?

  Александър Терзов:

  Здравейте. При всичките ми упражнения градиентите се прилагаха върху цялата площ на снимката. Възможно ли е градиента да се ограничи върху част от полето? Напр. в пейзажна снимка с градиента radial да се внедри слънце?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, градиента може да се ограничи в определена активна селекция - например имаш селектирано небето и с тази слеккция активираш и използваш градиента (препоръчително върху нов слой), или ако е върху нов слой с маска.

  Александър Терзов:

  Със селекция не се получи точно това, което искам, но съвета ти работи. Може би не мога да си настроя добре прехода на цветовете. Благодаря.

 • Може ли?

  Красимир Мичев:

  Здравейте! След като вече съм използвал даден филтър мога ли по късно след определен брой операции да премахна само въпросния филтър? Благодаря!

  Ивайло Искренов:

  Здравей, ако искаш даден филтър да бъде активен или не, може да стане само ако е приложен върху слой, който е Smart Object и така филтъра става Smart Filter. Обикновен слой може да станен такъв слой с кликване с десен бутон върху него и избор на Concert to Smart Object.

  Красимир Мичев:

  Благодаря за точния пример.

  Nadya Gelina:

  моят резултат , не съм използвала филтър ,но ми харесва и за това го споделям

 • Защо не се изпълнява функцията градиент.

  Кристина:

  Здравейте, следвам стъпките от видеото, но при изтеглянето на линията на градиента фона си остава бял. На какво може да се дължи? Ползвам версия на PS 21.2.

  Ивo:

  Здравей, мога ли да те помоля да направиш един скрииншот, който да го добавиш тук, когато проблема се появи, за да видим какво точно се случа и да се опитаме да помогнем след това.

  Кристина:

  При стандартно отваряне на нов файл, след избиране на gradient tool- вид и цвят при пускане на бутона на мишката не се получава нищо.

  Ако пък разместя "картината", става, но излиза като рамка, ето така:

  Ивo:

  Изглежда градиента се създава, но и аз не разбирам как се получава белият слой отгоре. Скрииншота не е на целият екран и не се вижда дали има маска на самият слой. Ако е приложена маска- направи я бяла и трябва да се види целият градиент.

  Кристина:

  Благодаря! Няма маска. Не съм обърнала внимание, че скрийншота не е обхванал целия екран. Ще поразцъкам пък може и да открия къде му е птоблема :) (надявам се)

 • При някои филтри Gradient-a се показва, а при други не?

  Victoria Vi:

  Здравейте, когато се опитах да направя снимката с филтъра Graphic Pen, снимката си остава черно-бяла, макар че бях сложила слоя на Linear Light. При други филтри, които използвах, снимката се оцвети точно както на клипчето. Защо така? Слоя на снимката е над този на Gradient-a, зададен е на Linear Light, пропускам ли нещо?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, с другите методи на смесване ефекта работи ли, например с Darken ... ? За жалост и аз не виждам логиката ако с другите работи и само с този да не става както е във видеото. Пробва ли за всеки случай и с друго изображение?

  Victoria Vi:

  Здравейте, сега като се опитах да го направя стана и с Linear Light и с всички останали смесвания, пробвах и с други филтри и всичко е ок. Наистина не знам какво стана първия път. Пробвах и с друго изображение и при него всичко си е нормално. Променях и филтри и смесвания и всичко си е ок

  Ивайло Искренов:

  Добре Виктория, радвам се, че са се получили нещата - ако има други спънки пиши във форума и ще се опитаме да помагаме :)