Clone Stamp Tool

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Следващият инструмент, който ще разгледаме е "clone stamp tool".
Това е инструмента, с който можем лесно и бързо да клонираме някаква част от изображението.
Той се намира точно под четката.
С еднократно кликване го активирам.
И при опит да кликна някъде в изображението излиза това съобщение.
То гласи, че в момента нямам източник, който да започне да се клонира.
Давам "ок".
Да кажем, че ето този цвят, искам да го клонирам, ето тук.
С натискане на бутона "ALT".
Курсора се променя и отново чака да посоча, коя част да започне да се клонира.
Ще избера центъра на цветето.
И ще сменя типа на четката да бъде с малко по-голям диаметър.
Там където започна да кликвам, ще получавам изображението, което ще се клонира на базата на това, което съм избрал.
От курсора на четката в момента се вижда частта, която се клонира, а в другата част около цвета, от който използвам като източник, виждам точно коя част се клонира.
Това може да го направите и с твърда четка, аз го направих с мека, за да имам по-плавен преход между границата на обекта, който клонираме и задното изображение.
да направим още веднъж Този път искам да смен Да го направим още веднъж, този път искам да сменя източника.
Искам да клонирам ето тази част, това цвете.
Натискам "ALT" и променям източника с еднократно кликване.
И започвам да го клонирам ето тук.
И така това беше инструмента "clone stamp tool".

Тест за преминаване към следващия урок

 
С Clone Stamp Tool, можем да : 
Получим ефект, подобен на Oil Paint
Селектираме части от изображението
Променим големината на изображението
Клонираме определена част от снимката

Въпроси и отговори

 • Как да направя clone от урока?

  Анна:

  Здравейте! Срещам проблем при извършването на самия clone. Правя всичко описано в урока, но не се получава. с версия PS CS6 съм, но въпреки това не се получава. дали можете да ми помогнете?

  Анна:

  п.п. сега пробвах на друго, свое изображение и стана. но на слоя, на който беше показано в урока, не се получава. дали можете да предположите причина, поради която не се получава???

  Таня:

  Как успявате да не клонирате и фона около цветето?

  Мирослав:

  Хах, точно и аз това гледах Таня, но ако се вгледаш хубаво ще видиш че се клонира и фона, просто самата снимка е такава че не можеш да усетиш защото не се вглеждаш в детайла и разположението/ориентацията на тревичките. Може би тоя инструмент е добър точно при такива изображения. При второто цвете можеш да забележиш, по-ясно се вижда че се клонира и малка част фона, и накрая тревичките и ориентацията им е точно като на клонираното цвете.

 • Само да сподиля какво открих

  Виолета Христова:

  Копирах изображение от един файл на друг. Проблемът е, че ако не са еднакво големи снимките, има разминаване между това, което се вижда в единия файл и това, което излиза в другия.

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  така се получава заради различната големина в пиксели или заради различната им гъстота - различен dpi. Ако искаш да са еднаква или трябва да унифицираш тези цифри и за двете изображения или когато paste-неш второто изображение над първото да го скалираш с Ctrl+T.

  инж. Юлиан Ангелов:

  A има ли начин за автоматично прескалиране на привнесени изображения ?(Естествено ако съотношението ширина/височина е еднакво, иначе преоразмереният слой би се разтеглил или свил в едното си измерение)

 • Как мога да коригирам яркостта на дадена област от обект след клониране?

  Jullian Angelov:

  мога да коригирам яркостта на дадена област от обект след клониране? След като отработих упражнението с Liqify Filter от следващите модули, реших чрез Clone Stamp да понаситя с малко семенца по горното хлебче там, където няма. С цел достоверност избрах такива, които евентуално няма да "застъпят" други и да личи, и долу-горе се получи, но много често клонираните области са по- тъмни или по- светли и личи от там. Тук съм означил със синьо и зелено по- тъмна и по- светла област. Всъщност предполагам, че проблемът е типичен.

  Jullian Angelov:

  С предното изображение нещо не се получи и го направих пак:

  Ивайло Искренов:

  Здравей, може би е най-практично да избираш като източник за клонирането еднакво осветени области за да минимизираш този проблем, ако е възможно разбира се. Иначе след като се получи вече този резултат, може да използваш примерно слой Hue & Saturation с маска за съответната област и да корегираш Lightness параметъра а слоя. Може да пробваш същият метод и със друг корекционен слой - Brightness/Contrast и да променяш Brightness параметъра.

 • Как да промяна фона на едно изображение?

  Иванина Василева:

  Опитвам се да направя добри снимки за моя онлайн магазин. Снимам ги на бял фон, с чаршаф. Въпросът ми е как мога да променя backgroundа/бялата част на изображението, за да стане наистина както трябва?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, в твоя случай много зависи от това как са снимани продуктите. Колкото по-добре ги снимаш, толкова по-малко работа ще имаш в PS. За самото премахване на фона като техника, няма нищо ново - използвай маска за да го премахнеш и като подложка си сложи един слоя бяло. За да улесниш малко работата може да пробваш и селектиране на фона с Quick Selection Tool. Иначе като предложение за техниката на снимане и за да може да селектираш фона с едно клинване трябва така да осветиш нещата, че продукта да е нормално осветен, а фона - преосветен. Обикновено се прави с плексигласова предметна маса и импулсно осветление, с което се осветява фона (задната част на предметната маса) и допълнително статично осветление за продукта. Това е в най-общият смисъл, като в зависимост от продуктите, който се снимат, може да се наложат и различни промени. Това което се постига в получената снимка е много светъл и равен фон, който лесно се селектита и премахва/заменя.

  Иванина Калинова:

  Благодаря за изчерпателния отговор :)

 • Възможно ли е клониране на част от изображение в друго?

  Таня:

  Работя с PS CC, и се опитах да направя това, което питам. Резчултат - клонирах цялото изображение върху другото. Случайно то беше по малко и се получи, хммм странен колаж. Исках само едно цвете да клонирам (част от изобр.)

  Ивайло Искренов:

  Здравей, може да клонираш част от изображението, като направиш селекция на частта която ти трябва и след това може да използваш комбинацията - Ctrl+C и Ctrl+V.