Запазване на изображението

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
В този урок ще видим различните методи за запазване на промени в нашето изображение.
Да направим едно ново изображение.
Тук мога да задам големината на канавата, която ще използвам.
Резолюцията по подразбиране с тази, с която се започва е 72 пиксела за инч.
Ако не възнамерявате да го принтирате може да го оставите така, ако го принтирате може да завишите тази стойност.
Ще го оставя така.
Това е канавата, която имам.
Ако имам някакво изображение тук, което искам да запазя, да кажем ето това.
Стандартно мога да го извърша от менюто "file", "save".
Избирам дестинация на изображението, записвам името на файла.
От тук мога да изберат типа на файла, който записвам.
В следващият урок ще говорим по-подробно за някои от тези най-използвани файлови формати.
За момента ще използвам най-разпространения, "jpeg".
С бутона "save" излиза диалоговия прозореца с опциите за съответният файлов формат.
Специално за "jpeg" ви препоръчвам да използвате максимално високо качество - 12.
С кликване на бутона ОК, това изображение вече е запазено, виждам в името на табулатора се появяват името на изображението и файловия формат.
Когато имам нови промени в изображението, с кликване на бутона "Save" тези промени ще се запазят в съответния файл.
В момента не съм създал нов файл, запазил съм промените в същия файл.
Когато имам нови промени, които искам да запазя в нов файл, но искам да остана и предишния файл, в който съм работил, тогава използвам командата "Save as".
Отново избирам, къде да бъда запазено изображението, името на изображението и файловия формат.
Отново ще го оставя "jpeg", запазвам и натискам ОК.
И така, продължавам да работя в новия файл този, в който вече имам промените.
Ако направя други промени и искам на това ниво да запазя тези промени в нов файл, но да продължа да работя в същия файл, файл 2, мога да използвам отново командата "save as".
Но мога да сложа отметка на "save as a copy".
Ще именувам този файл - 3.
Отново ще бъде в "jpeg" формат и ще дам "save", OK.
Сега съм запазил тези промени, които направих, но продължавам да работя във файл 2.
Друго нещо, на което искам да обърна внимание докато говорим за запазване на файлове са автоматичните запазвания, които прави фотошоп.
Да отворим меню "edit", "preferences", "file handling".
По подразбиране, на тази възможност за автоматично запазване на възстановителни файлове е сложена.
и това нещо се случва на всеки 10 минути.
Тук ви препоръчвам да намалите това време на 5 минути, така ще отнема малко повече от рам паметта ви, но запазването ще е на по-кратки интервали.
Така на всеки 5 минути "Photoshop" автоматично ще запазва копие от вашата работа и ако се случи нещо с програмата и тя се изключи по време на работа, със стартиране на програмата, автоматично програмата ще ви върне в последното автоматично запазено копие, което е направила.
Затова е по-добре това автоматично запазване да бъде по-скоро.
Това са основните неща около запазването на файлове във Photoshop, а в следващият урок ще поговорим за най-често използваните файлови формати.

Тест за преминаване към следващия урок

 
С използване на командата Save :
Запазваме промените в работният файл
Запазваме промените в допълнителен файл
Запазваме само променената част в нов файл
Запазваме винаги файла в .psd

Въпроси и отговори

 • Георги:

  При мен също я няма ,което ме кара да мисля че е добавена във версия 6,както много други ефекти и опций.


  Мария Балева:

  Здравей, да това е опция, която е добавена във версиите от CS6 нагоре. Ето тук има сравнителна таблица на основните функции в различните версии на photoshop https://www.adobe.com/bg/products/photoshop/versions.html

   инж.  Милка Нешева:

  Милка Нешева - На моя компютър е инсталирана програмата Fhotoshop

  Tea:

  Здравейте , при бен четката неможе да стане на голяма точка а стои просто като молив ? Опитах всякакви варианти да я направя на голяма точка ,но не става :)

  Tania:

  В  CS5 НЕ НАМИРАМ ОПЦИЯ ЗА АВТОМАТИЧНО ЗАПАЗВАНЕ НА ИЗОБРАЖЕНИЕТО

  Таня:

  Здравейте, когато дам на четката излизат само точки и фотошоп забива и изобщо няма как да се запази.

  Гроздан Костадинов:

  Здравейте, като изберете четката, кликвате на канваса с десен бутон на мишката и от там може да регулирате размера на черната точка.

  Jan:

  kak taka ги подредихте кръговете геометрично правилно?

  Ивайло Искренов:

  Във видеото просто съм избрал кръгла четка и с кликвания ги правя тези кръгове, но за самата подредба не съм гледал да е тояно - подредени са "на око" .. просто кликвам в страни.

 • Къде се намират auto save настройките на MAC ?

  Мая Пауновска:

  Как мога да променя настройките за автоматично запазване на изображенито на Маc ?

  Ивайло Искренов:

  Здравей Мая,

  аз лично не ползвам PS за МАС и не мога да помогна много по въпроса, но доколкото виждам в интернет е възможно тази опция да липсва изцяло за МАС.
  Viktoria Tmcheva:

  за голяма радост в сс и като цяло при мас може всичко. А графичен дизайнер да не знае и не използва мас не е сериозно, нищо лично!

 • Каква е разликата при запазване в различните Format Options?

  Даниела Найденова:

  Когато запазваме като jpg, във Format Options има 3 опции, каква е разликата между тях? Ако изберем третата - Progressive, се активира опция Scans с падащо меню за избор на стойност от 3 до 5 - това каква функция има? Благодаря! :)

  Ивайло Искренов:

  Здравей, в тази част се определя типа на формата на файла. Baseline (“Standard”) типа, създава файл, който се разпознава от повечето браузъри (препоръчителният избор в много случай) ; Baseline Optimized създава файл, който е с оптимизирани цветове и малко по-малък размер на файла (леко се занижава качеството за сметка на големината на файла). Progressive създава файл, с прогресивно увеличаване на детайлите, като ти избираш колко пъти (на колко нива) да се запазят детайлите, но не всички браузъри поддържат файловете, сейвани по този начин.

  Даниела Найденова:

  Много полезна информация, благодаря! :)

 • Ивайло Искренов:

  Здравей Габи,
  стойностите които виждаш в пиксели при стартиране на нов файл ще бъдат равни на големината на селекцията която си направила и си изпратила в буфера. Ако си селектирала нещо от изображение по което си работила с големина 10х10 пиксела и го копираш (или натиснеш Ctrl+C), следващият ти нов документ ще започне с "предложената от PS" големина 10х10 пиксела. По тази причина твойте стойности са различни от посочените в урока.

 • Как мога да добавя разширение  .jpg?

  Десислава Златева:

  При запазване, не ми дава опция да запазя файла като .jpg, защо? Дава ми единствено разширенията .tiff, .raw, . psb. Трябва ли да правя нещо допълнително за добавя .jpg, към списъка с възможните разширения?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, пробвай да използваш опцията Save as... , като така може да презапишеш и текущият файл върху вече съществуващ. В този случай трябва да имаш възможност да избереш .jpg като файлово разширение.

  Десислава Златева:

  Благодаря. По този начин ми излизат всички формати :)

  Danela:

  Здравейте на мен не ми излиза изобщо jpg нито е save save as

 • Защо трябва да повишим стойността на резолюцията, която по подразбиране е 72 пиксела на инч ако предвиждаме печат и на какво друго влияе, при положение че изображението ни е фиксирано колко на колко пиксела е?

  Jullian Angelov:

  трябва да повишим стойността на резолюцията, която по подразбиране е 72 пиксела на инч ако предвиждаме печат и на какво друго влияе, при положение че изображението ни е фиксирано колко на колко пиксела е? Разделителнаа способност на различните видове принтери е различна. Има ли смисъл да завишаваме пикселите на инч над тия, които може да изпечата принтера? Разглежда ли се въпросът за печата по- нататък в курса?

  Peter:

  Може би става въпрос за печат в печатница, не на принтер.

  Rumen Gotsev:

  Ако ще даваме нашите изображения за печат е задължително следното действие: Създайте нов документ с 600 пиксела на см (пиксела/см) и: 1. цветови модел от rgb да стане на cmyk-menu Edit>Convert to Profile. Появява се диалогов прозорец Source Space Profile: sRGB IEC31966-2.1 Destination Space Profile: Working CMYK - U.S. Web Coated (SWOP) v2 и най-накрая натискате ок. 2. Съхранете файла като TIFF - TIFF e много голям файл о ,пжете да го съхраните като PDF. Photoshop-Save As-Изберете PDF. 3. Настройте вашия pdf файл на High quality print - съхраняваме вашия файл и го изпращаме в печатницата за печат.

 • Как да направим GIF формат?

  Боряна:

  Здравейте, има и опция Save To Web (Ctrl + Shift + Alt + S). На този линк има повече информация за нея : http://itschool.dev.bg/tutorials/article/3939/

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  да, освен със Save for web можеш да съхраниш изображението в gif формат, като просто го пресейваш с командата Save as ... там също я има тази опция, ако това е което ти трябва.

 • Защо не ми се получава голямата плътна черна точка?

  Ivan:

  Здравейте, опитвам се да направя картинката както е в урока. Създавам си Canvas-a. Избирам функцията Brush tool (четката) и с десен бутон на мишката увеличавам точката до желания размер, както е на приложената снимка. Но нито мога да я направя да е плътна черна, нито мога да я запиша в Canvas-a. Единствено голяма бяла точка и при мърдане на мишката и тя се мърда и нищо не може да се прави с нея. Помагайте!

  Ивайло Искренов:

  Здравей, какви са ти цветовете за background и foreground? Както на отбелязаното изображение ли са?

  Ivan:

  Здравейте, коригирах ги както са при Вас. Но сега ми става една черна размазана точка.

  Ивайло Искренов:

  Във втори модул има урок, който разяснява всички тези неща около четките, урока се казва Brush и там ще видиш решение на тези проблеми. Въпреки, че в момента може да искаш да откриеш решението точно на този въпрос те съветвам да гледаш последователно уроците и нещата постепенно ще се изясняват. Конкретно за четката - в момента е "размазана точка" заради твърдостта която е избрана - с други думи колко да е плавен прехода към външният контур на четката. Това може да серпомени с шорткът - Alt+кликване и влачене с десен бутон на мишката (докато е активна команада Brush Tool). Ако влачиш на ляво или надясно ще променяш големината, а ако влачиш на горе или надолу ще променяш твърдостта й.

  Ivan:

  Благодаря Ивайло. Урок 8 в модул 2 ми даде отговор на въпроса. Вече се получава желания ефект.

 • Защо не мога да направя Save в JPEG формат?

  Деси:

  Изписва ми грешка при записване в JPEG, същото изписва и при опит за запазване във формат PING. И в още няколко формата. Къде бъркам?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, кога се получава това - когато файла е отворен и избереш Save As ли?

  Деси:

  Здравейте, Да избирам Save as. Използвала съм филтър и съм създала още един Layer. Благодаря!

  Ивайло Искренов:

  Бутона Save на предишният скрийншот е активен, какво става като го избереш? Направи един скрийншот ак ообичаш на съобщението за грешка, ако излиза такова да видим защо не се получава.

  Деси:

  Но този път успях да го запиша. А предните пъти след натискане на бутона ОК, ми излизаше диалогов прозорец с надпис, че нямам достатъчно свободна RAM.

  Ивайло Искренов:

  Ok, радвам се че се е оправило ... а иначе ако пак излезне този проблем може да увеличиш количеството използвана RAM от Edit->Preferences->Performance

  Деси:

  Благодаря много!

 • Как да наглася сътвореното от мен принтиране?

  Габриела:

  Здравейте, как да запазя изображението, за да изглежда добре като се принтира да не седи като размазано?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, с какви размери е изображението и на каква големина се опитваш да го принтираш и също така с какъв dpi?

  Ивайло Искренов:

  Не знам как се е получило при теб, но при мен когато създам документа с тези размери получавам доста по-голям брой пиксели. Пробвай да дублираш слоевете (десен бутон - Duplicate Layers) с направеното в нов документ да видим дали ще има промяна.

  Габриела:

  Получава се наслояване, но как да си оправя настройките. Пробвах различни нови документи и не ми излизат толкова пиксели като при вас на снимката. И как е по добре да се принтира в какви цветове и през jpeg или направо през photoshop? Трябва ли да се сложат някакви маски, защото Drop shadow ми се принтира на точици само и .. не е много красиво? Благодаря предварително.

  Ивайло Искренов:

  Мисля че видях от къде идва разминаването - при теб резолюцията е останала пиксели за инч, за това имаш различне брой точки в документа, промени го на пиксели за сантиметър и трябва да се получи

  Иначе това че изглежда "на точки" мисля че идва точно от там - не достига резолюция. За принтирането, зависи - ако го пращаш на печатница, те си имат изисквания как да бъде, а ако си го принтираш на домашният принтер, аз бих запазил изображението в CMYK (м.Image-> Mode) в .png формат и така трябва да получиш при принтирането доста близък резултат, до това което виждаш на екрана.

 • Защо нямам разширение .jpg?

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Защо нямам разширение .jpg ? Използвам опцията Save as. С PS CC 2018 съм.

  Ивайло Искренов:

  Здравей, в какъв формат е изображението, което е отворено и обработено и след това искаш да го запазиш?

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Изображението може да се запаси само като .PSB.

  инж. Юлия Петрова Савова:

  или форматите, които по- горе се виждат.

  Ивайло Искренов:

  Да, но втпроса ми беше за изображението което отваряш и след това искаш да запазиш в PS или това става и с нов файл? Предлагам да провериш първо проблема с видеокартата от другият пост и след това ще видим дали ще се оправи.

 • Защо при създаване на нов файл се появява съобщението "Could not complete the command because the scratch disks are full?

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Създавам нов файл. Дава ми следното съобщение: Кой диск ми е пълен? На хард диска имам 436 GB празно място. Увеличих и RAM паметта от Edit/Preferences/Performance на 3079MB. Когато отварям файл ми дава съобщение: Как става актуализирането на драйвера на графичната карта? Може би поради всичко това не мога да запиша файла с разширение JPG

  Ивайло Искренов:

  Здравей, с каква видео карта си и успя ли да актуализираш драйверите?

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Здравейте. Намерих .JPG формата без да актуализирвам драйверите. Просто при PS CC 2018 имало в началото една настройка при отварянето на файла и трябва да се избере Art&Illustration.

 • Snezhana Asenova Kostova:

  Няма достатъчно памет , трябва ти външна памет или да компресираш в по-малък размер

  Калина Стоянова:

  Пробвай да увеличиш RAM, която Photoshop използва от Edit->Preferences->Performance

  Анна-Мария:

  Аз имам абсолютно същия проблем и пробвах съвета на Калина, но когато натисна Performance ми излиза съобщението An integer between 96 and 8 is required. Closest value insterted.Единствената опция ми е да натисна Ок, но този прозорец със съобщението не се затваря и ми се налага да затворя цялата програма. Как бих могла да реша проблема? Работя на Photoshop CC 2017.

  Анна-Мария:

  Успях да реша проблема ми благодарение на това видео. https://www.youtube.com/watch?v=hdiPPOu46cI