Файлови формати

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Да поговорим за различните файлови формати, които поддържа "Photoshop" и каква е основната разлика между тях.
Да направим едно копие на това изображение - "file", "save as", Файловите формати, които поддържа "Photoshop" се намират в ето този списък.
Първият файлов формат в този списък е "psd".
Това е файловият формат, в който по подразбиране Фотошоп запазва своите документи, съкращението е от "Photoshop document".
Характерното за този формат е, че запазва всякаква информация, която е запазена в самото изображение и съхранява в слоеве.
Ако имате текстове, маски, корекции - независимо какво сте правили в отделни слоеве, в този тип документ ще се запазят всички поотделно.
Изображението ще бъде запазено без компресия.
Което значи, че този файл формат на изображението може да бъде прехвърлянето от друг софтуер, който също поддържа слоеве, където също може да продължите редактирането на отделен слой.
Най-често използваният файлов формат при съхранение на изображения е "jpeg".
Основният му недостатък е това, че не съхранява слоеве.
Всичко, което виждате в изображението е в един слой в този файлов формат.
Но основното преимущество е, че запазва изображението в много малък размер.
Ако същото изображение, запазено със слоеве е да кажем 10 мегабайта, в "jpeg" формат може да бъде само няколко килобайта.
Също така характерно за този файлов формат е, че не запазва прозрачност и прилага компресия на цветовете.
Следващият широко използван файл формат е "tiff".
"Tiff" e файлово разширение, което също може да запазва прозрачност.
Също така може да съхранява и слоеве.
Запазва изображението без компресия и без загуба на качеството.
Следващия широко използван файл формат е "png".
Понякога може да го чувате като "ping".
Това отново е формат за запазване на растерно изображение.
Използва компресия, но без загуба на данни.
Съкращението е от "portable network graphics".
Това е най-масово използваният файлов формат при обмен на графични файлове, между различни софтуери.
В нашият случай, когато започнем работа по композицията върху дадено изображение и искаме да имаме достъп до работа, която сме извършили.
За предпочитане е да имаме "psd" формат на изображението, така че да можем да се връщаме във всеки слой и да коригираме конкретна част от изображението.
Тук отново искам само да спомена, че това са файлови формати за запазване на растерни изображения, а не на векторни.
Тук може би е добре да дадем малко разяснения за това, каква е разликата между растерни и векторни изображения.
Растерните изображения се състоят от определен брой точки, които се наричат пиксели.
Вече видяхме в големината на изображението, броя на тези пиксели.
При при приближаване към изображението, тези пиксели започват да се уголемяват, докато не достигнат един момент, в който изображението става неясно и започва да се виждат всички отделни квадратчета.
Това нещо се нарича пикселизиране и е ефект, който можете да забележите само при растерни изображения.
При векторните, положението на всяка точка се определя с математическа зависимост спрямо другите точки.
При приближаване, това положение се преизчислява.
Там една крива линия, колкото и да приближавате, "Zoom in" или "Zoom out", тази крива линия винаги ще запазва изгледа си.
Защото тя ще се преизчислява, нейното положение ще се преизчислява и във векторните изображения не можете да видите този модел на пикселизиране.
Пак обръщам внимание на това, че Фотошоп е програма, която работи с растерни изображения, а не с векторни.
С това ще приключим този урок за файлови формати и ще се видим в следващият.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Формата .jpg :
Запазва прозрачност в изображението
Е един от двата файлови формата, с които работи PS
Не използва никаква компресия
Не запазва прозрачност, прави малка компресия, но запазва сравнително малки по размер файлове

Въпроси и отговори

 • Как работи "прозрачност" при различните файлови формати?

  Пламен Кузманов:

  Здравейте, дали може с няколко думи да обясните какво точно представлява прозрачността?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  прозрачността (на слоя например) определя каква част от текущият слой е видима и каква не. С намаляването на плътността, т.е. с увеличаването на прозрачността, слоя избледнява и започва да се вижда все повече от долният слой. В PS този параметър е Opacity - когато е на 100%, слоя е "плътен" и не се вижда нищо от долния слой. Ако започнеш да го намаляваш, например на 80%, тогава, слоя ще започне да избледнява и ще виждаш 20% от долния слой. С прозрачността на другите елементи (например в свойствата на четките) аналогията е същата.
  Пламен Кузманов:

  Благодаря за изчерпателният отговор, но на мен ми беше по скоро въпроса за форматите. Понеже в урока се споменава за различните формати, че някои поддържат прозрачност на цветовете, а други не. 

  Ивайло Искренов:

  :) аха ... аз просто съм разбрал въпроса по друг начин ... това което се има предвид за прозрачността във файловете е следното - някой формати, например .jpg  не поддържат прозрачност, а други, като .png - поддържат прозрачност и за да стане ясно ще дадем следният пример :
  имаме снимка на една ябълка върху маса и изрязваме в PS (изтриваме) масата - трябва ни по някаква причина само ябълката. До тук добре - останала е само ябълката на "прозрачен фон". Да кажем че искам да използвам ябълката в някакъв колаж - да я добавя в друга снимка.

    Сега ако сейвам така изображението в .jpg, автоматично ще се добави бял фон и след като добавя ябълката в снимката за колажа, белият фон ще се вижда и пак трябва да отделям ябълката от фона ... Ако сейвам обаче изображението като .png или .tiff - формати който запазват прозрачност, след като съм изтрил фона и е останала само ябълката, само това ще се запази като информация - ябълка на прозрачен фон. След като я добавя в снимката за колажа, ще се добави само тя - без фон. 
     Това е разликата ... горният пример е приложим и за круши ... :)))
  Пламен Кузманов:

  Благодаря още веднъж за подбробното обяснение и добрият пример! Сега вече се изясниха нещата:)

  Rumyana Naicheva:

  Здравейте! Бих добавила, че формата .png не поддържа CMYK цветово пространство. Ако документър ви е настроен в CMYK, Photoshop няма да ви даде опция за сейф в .png ;)

  Ana:

  Здравейте! Какво е CMYK цветово пространство?

  Rumyana Naicheva:

  Цветовият модел CMYK се използва при печат. Използват се 4 цвята - циан (Cyan), маджента (Magenta), жълт (Yellow) и черен (blacK) и от смесването им се образуват всички останали цветове освен бялото, което е липса на цвят.
  Цветовете, които се излъчват от монитора се образуват от три светлинни лъча, а именно червен (Red), зелен (Green) и син (Blue) - или цветови модел RGB - тук цветовете се образуват по различен начин и бяло ще получим от наслагването на тези цветове, а черно от липсата им.
  Това е на кратко :) Важно е, когато подготвяте документ, който ще бъде отпечатан, да работите в CMYK, защото в противен случай може да получите неочакван резултат - не всички цветове, които виждате на монитора, могат да бъдат пресъздадени на белия лист. Работейки в CMYK, ще виждате най-близкия резултат до това, което ще бъде отпечатано в действителност.

  Ana:

  Благодаря!

  Mims:

  А от къде се настройва това документа да е в CMYK?

  Ивайло Искренов:

  Може да смениш от RGB към CMYK (и обратно) от м. Image -> Mode

  Mims:

  Благодаря за изчерпателния отговор!

  Галина:

  А как се процедира, когато правим изображение за уеб (в RGB), но в последствие се наложи да се подготви и за печат?

  Ивайло Искренов:

  Здравей Галина, тогава може просто да се смени Color Mode, от меню Image->Mode от RGB на CMYK, ако това е достатъчно като изискване за печата.

  Христина Кирова:

  Здравейте. Кой формат трябва да изберем, ако искаме да поддържа прозрачност и цветови модел CMYK?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, файловият формат, който можеш да използваш е tif По време на запазването има опция за избор за запазване на прозрачността ->

 • Ще има ли проблем ако файл записан на по-нова версия се отвори на по-стара версия на Фотошоп?

  Иван Цукев:

  Това го има при повечето програми. Винаги има проблеми, ако дадеш файла на друг човек с по-ниска версия. Как седи този въпрос при Фотошоп?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  най-точният отговор е "зависи" ... :) ако файла е запазен като .psd документ на по-нова версия на PS (CS6) и след това се отваря на по-стара версия на програмата (CS3) и съдържа само "стандартни неща" - слоеве, маски, корекционни слоеве  и т.н (неща който не са нови за старата версия), няма да има никакъв проблем с отварянето на документа. Така че, в повечето случай няма проблем. За да повишиш шанса за безпроблемна работа може да направиш две неща : 
  - когато при затварянето и сейването на документа те попита за "maximize psd and psb file compatibility"  (м. Еdit -> Preferences > File handling ), сложи отметката и дай OK, това гарантира до някаъде желаният резултат
  - ако все пак не може да се отвори файла с по-стартата версия изхода е да запазиш файла в .tif, като всеи PS го поддържа и да го отвориш в старата веесия, като тук също ще са запазени слоевете на документа в който си работил.
 • Какво точно значи "компресия" ?

  Натали:

  Здравейте ! Разбрах, че във формат JPG се поддържа ниска компресия, но не ми стана ясно какво значи самото понятие и значението му в различните формати.

  Mariana:

  Компресирането се използва обикновено за намаляване размера на файла. JPEG е често използван метод за компресия със загуби за цифрови изображения, особено за тези изображения, получени чрез цифрова фотография. Степента на компресия може да се регулира, което позволява избираем компромис между размера на съхранение и качеството на изображението. JPEG обикновено постига 10: 1 компресия с малко забележима загуба в качеството на изображението.

  Петър:

  Може ли да обясните и RAW формата и защо програмата не ми отваря CR2 направени с Канон ?

  Ивайло Искренов:

  RAW формат, най-общо означава "суровото" изображение - преди да се приложат каквито и да било корекции, компресии, обработки и т.н. Всеки производител на дигитални камери има свое файлово разширение за своите RAW файлове - например за Nikon е .nef .Доста от производителите предлагат и свой софтуери за обработка на Raw файловете си, обаче като най-универсален софтуер се е наложил Camera RAW на Photoshop. Проблема който имаш с отварянето на файла може да идва от това, че определените версии на Camera RAW поддържат определени видове от съответните марки камери - колкото по-нова е версията толкова по-вероятно е камерата ти да се поддържа. За това, може би е най-удачно да обновиш Camera Raw или още по добре е да видиш предварително списъка на поддържаните камери в съответната версия.

  Петър:

  Благодаря много

  Иван Цукев:

  Ляво - висока компресия, ниско качество, малък размер.

  Дясно - ниска компресия или без компресия за оригинала, качество от оригинала, първоначален размер

 • Как да променя цвета, но да запазя "лъскавия" ефект?

  Kazakova:

  Здравейте , от няколко дни се мъча да направя снимка на която да сменя цветовете - като цветовете ги копирам от друга снимка . искам да остане лъскавия ефект и на новата снимка , но нещо не се получавал Моля за помо!

  Като цветовете които искам да сложа са от тази палитра ,но искам да са с блясък като първата

  Николай:

  Опита ли с Color replacement tool?

  Rumen Gotsev:

  аз имам идея как да стане това: избираш marquee selection инструмента и цъкаш с десен бутон на мишката Layer copy, след това скриваш оригиналния файл и работиш а този, който е над оригиналния. избираш инструмента magic wand (вълшебна пръчица), обърни селекцията с CTRL+I и изтриваш белия фон. така повтаряш за всеки бутон. просто повтаряш едно и също действие. а другото става чрез създаване на actions.

  Rumen Gotsev:

  пропуснах да спомена че това се прави чрез маркиране на белия фон за всяко едно обектче, на което искаш да му запазиш отблясъка, като ги поставяш едно по едно в нов документ от 300 точки на инч за печат.

 • Как да разбираме това може да се съхранява в TIFF формата?

  Jullian Angelov:

  да разбираме това "може да съхранява слеве" а TIFF формата? Твърдо ги съхранява или форматът всъщност е фамилия от формати? Задавам въпроса, понеже подобен въпрос стои и пред видеоформатите, които не са обект на тоя курс, но проблемът е подобен. Зад някой видеоформати като MP4, AVI се крие фамилия от формати и някой от тия формати не се отварят с някой програми. Така един и същи клип с еднакво времетраене в секунди има и различна големина. В крайна сметка някой версии на формата ( който е компресиран) се отварят с някои приложения, а същите - с други - не. По подобен начин стоеше и въпросът с кодеците на филмите с разширение AVI - фамилия от кодеци и за видеото и за аудито. Като се върнем на графичните формати - има ли подобно разлики в спецификациите видеоформатите с едно и също разширение и от там и вероятност PhotoShop да не ни отвори файл, който сме взели от другаде? И дали ще можем пълноценно да го обработваме?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, ако файла не е повреден и е от поддържаните формати за PS, няма да има проблем с отварянето. TIFF формат може да бъде отворен и използван пълноценно в Photoshop със запазени слоеве в него.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Благодаря! :)

 • Коя програма може да конвертира растерни изображения във векторни и обратно?

  Jullian Angelov:

  И ако има - коя програма може да конвертира растерни изображения във векторни и обратно? Понякога намерено от нас изображение е много подходящо за целите за които ни е нужно, но е с малка резолюция. Чрез такава програма очаквам да успея да го конвертирам във векторен формат, да повиша резолюцията и да я конвертирам отново в растерен за доработка с PS. Има сайтове за безплатни иначе качествени изображения, но често резолюцията им е малка. За логота, фонове на банери и др. такива с ясно отсечени ръбове е ясно че ще се получи. Но доколко успешен би било такъв подход за снимки?

  Краси Кръстев:

  Здравей, предполагам че търсиш нещо на Adobe.

  За мен за нещо по-сложно може да ползваш Raster Design на Autodesk Raster_Design

  Иначе Illustrator на Adobe, може да ти свърши работа, предполагам.

  Виж тук: Raster_to_Vector

  и пробвай със снимката за която искаш да провериш дали метода ще е успешен.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Благодаря! :) Аз също се порових и намерих няколко много интересни неща:

  http://hronofag.ru/2011/02/rastr-to-vector-ps-2-2/

  https://www.youtube.com/watch?v=YSps97amgvo (В дясната лента на Ю-тубската страничка естествено има други интересни клипове. И тази е интересна, макар че за момента не ми стигат знанията да се справя със скрипта но е ценна като репер.)

  Естествено супер чудеса не можем да очакваме, просто защото PS не е създаден да работи с векторна графика, но доколкото е възможно - при нужда може да се възползваме след добро опознаване. Намерих скрипта ( мисля че е този) :
  https://habrahabr.ru/company/ua-hosting/blog/277673/
  Засега не съм опитал да го инсталирам, но нямам притеснения дали ще ми увреди инсталацията на PS, защото съм решил въпроса със софтуерната поддръжка на машините си на друга база ( архивирана инсталация с Ghost ) и това, което би трябвало да е преинсталиране на целият WIN, на мен ми отнема 20-тина минути.

  инж. Тодор Тодоров:

  Да, но с илюстратора не става всеки път добро качество.

  Rumen Gotsev:

  Трябва да има някаква причина, за да не става по-добро качество с Adobe Illustrator. Нищо не става без причина.

 • Какъв е .BMP форматът?

  Виолета Христова:

  Може ли да помоля, също така накратко, за характеристиките на .bmp файловете? Мисля, че не пазят слоеве и знам, че запазват прозрачност. Как стои въпросът с компресията и има ли нещо друго за този тип файлове?

  инж. Тодор Тодоров:

  BMP файловете съдържат винаги RGB данни, като дълбочината на цвета може да варира:

  1-бит: за изображение с 2 цвята - монохромен;
  2-бита: за изображение с 4 цвята - рядко се използва;
  4-бита: за изображение с 16 цвята;
  8-бита: за изображение с 256 цвята;
  16-бита: за изображение с 65 536 цвята, това е режима Hi Color;
  24-бита: за изображение 16 777 216 цвята, които са смесица от 256 нюанса на червеното с 256 нюанса на зеленото и 256 нюанса на синьото; това е така наречения режим True Color
  32-бита: 4 294 967 296 цвята;
  48-бита: това е много рядко използван режим, който има много добро представяне на цветовете.
  

  BMP не използва компресия на данните, поради което размерите на файловете са по-големи, отколкото при други формати за растерна графика, като PNG или GIF..

 • Какво е компресия на цветовете?

  Marti:

  Здравейте, не съм сигурен, че разбрах, какво точно се има предвид под компресия на цветовете.

  Ивайло Искренов:

  Здравей, под същият урок има доста коментари точно по тази тема - прегледай ги и ако имаш други въпроси ще се опитаме да помагаме