Сортиране и групиране в отчетите

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Групирането в отчетите се използва за:
Показване на резултати по групи
Попълване на групите с нови елементи
Промяна на сортирането

Въпроси и отговори

 • Има ли начин да премахнем сивия цвят в изглед Report View?

  Atanaska:

  Има ли начин да премахнем сивия цвят в изглед Report View?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Имаш оцветяване през ред, в сив цвят, когато си в изглед Report View (снимка 1 позиция 1).

  Снимка_1

  Кликни с десен бутон на Report - a (отчета), за който искаш да премахнеш сивия цвят (в твоя случай е SalesByClients - снимка 2 позиция 1) и от показалото се меню избери Design View (снимка 2 позиция 2)

  Снимка_2

  След като си в изглед Design View, избери полето което се отнася за продуктите (снимка 3 позиция 1), след което от раздела Design (снимка 3 позиция 2) в панела Tools избери Property sheet (снимка 3 позиция 3).

  Снимка_3

  В новоотворилия ти се прозорец Property sheet (снимка 4 позиция 1) отиди на Format (снимка 4 позиция 2), след това отиди на реда Alternative Back color (снимка 4 позиция 3), кликни на реда, следва да ти се появят ... (снимка 4 позиция 4) на които три точки кликни.

  Снимка_4

  В отворилото се меню (снимка 5 позиция 1), избери No Color (снимка 5 позиция 2).

  Снимка_5

  След което запази промените Ctrl + S.

  Кликни два пъти на съшия отчет SalesByClients, за да се отвори в изглед Report View. И резултатът е че вече нямаш сиво оцветяване през ред на продуктите предлагани от дадена фирма - снимка 6.

  Снимка_6

  Принципът е валиден за кое да е поле от отчета, може да си оцветиш или да махнеш цвета на редовете на които са изписани имената на фирмите.

 • Защо опцията за сортиране е по букви, и кога е по стойност?

  Валентин Велев Стефанов:

  Не ми се появява опцията сортиране по стойност. Защо?

  Valentin Vesselinov:

  Сортира се по букви когато данните са текстови и по стойност когато данните са числови.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Валентин.

  Това означава че най-вероятно в отчета който си отворил, в някое поле което има формула има допусната някаква най-вероятно малка неточност. Симулирах подобен проблем при мен - на снимка 1 се показва подобно на твеото съобщение.

  Снимка_1

  Отиди на "проблемния отчет" (снимка 2 позиция 1), кликни с десен бутон и отиди на Design View (снимка 2 позиция 2), там съответно включете Property sheet палетата (снимка 2 позиция 3) / може посредством клавишна комбинация F4 / там кликни на таба за всички свойства - All (снимка 2 позиция 4).

  Снимка_2

  Започни да избираш последователно създадените от теб полета (снимка 3 позиция 1) и обърни внимание на Control Source полето (снимка 3 позиция 2). Като преглеждай полетата в който присъства естествено израза изписан в прозореца който ти е изкочил При мен е Quаntity (снимка 3 позиция 1). Т.е. проблема ще е някъде където има този запис.

  Снимка_3

  Проблема при мен се явява именно полето показнао на снимка 4 позиция 1 и съответно в Contrl Source съм забелязал че =Sum([ Quantity]) (снимка 4 позиция 2) не е изписано правилно, има един излишен интервал, трябва да махна тоази интервал.

  Снимка_4

  Съответно стана показнао на снимка 5.

  Снимка_5

  Запазвам промените направени в Property Sheet, десен бутон на таба в който е отворен отчета (снимка 6 позиция 1) и избирам Save.

  Снимка_6

  При двоен ляв клик върху отчета директно се отваря - снимка 7.

  Снимка_7

  Само трябва да намерите вашият израз в който е допусната грешката.

  Валентин Велев Стефанов:

  Благодаря. Точно такива даже 2 или 3 интервалчета и кирилски имена промених и се оправи. Интересно, програмата си смята сметката дори и да не си прецизен съвсем с изписването на формулите! Само ти пише съобщения. Много интересен курс. Успех Ви желая!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е, че сте отранил тези малки препъни камъчета.

 • Защо всички контроли са ми групирани и как мога да премахна тази опция?

  Катрина Колева:

  При изпълняване на упражнението, след добавяне на контролата "Категории" видях, че всички категории са групирани (с пунктираната линия). Как мога да го премахна това, за да мога да редактирам ширината на всяко поле?

  IDelchevHeineken:

  От бутона "Group & Sort" ще ги дегрупирам и ще променя размера на желаното поле!