Заявка за най-добрите (Top n) записи

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво действие трябва да извършим за да получим действителните Top n записи?
Сортиране
Филтриране
Групиране

Въпроси и отговори

 • Защо не е показано как е направена тази заявка?

  Tatiana Petkova:

  Би било добре, ако беше споменато, как точно е създадена заявката TotalSalesByProducts - а именно, че е направено групиране и е приложено сумиране по колоната Продажби по продукти. Аз лично не искам да ползвам готовите примери и се опитвам да прилагам това, което се преподава в урока - е, малко се позачудих, но все пак открих, как е направена заявката. Имам и друг въпрос: къде точно се попълват данните в създадената структура на базата с данни? Потребителите не работят с таблици, както е известно. Откъде тогава се взимат записите? Тоест, след като сме създали структурата на базата с данни и все още няма записи в таблиците, откъде ще се появяват тези записи - къде се вкарват те? Да предположим, че нямаме записи и базата е съвсем нова...

  Diana Siteva:

  Здравейте, Започва се от попълване на основните таблици, т.н. номенклатури или кодови таблици. това са категории, продукти, клиенти и пр.; за да попълниш заявка, трябва да имаш вече клиента, а за да попълниш клиента, трябва да имаш града; за да попълниш продукта, трябва вече да го има в таблицата му, а за да го има вече в таблицата, трябва да има въведена категорията му. Горе-долу се върви по посока на релациите за въвеждане на данни. Да,и при тези релации в примерите, ако има продукт, който не участва в никаква заявка за продажба, в аксеската заявка за продажба ще има "празен ред".

  Катрина Колева:

  Според мен, "триковете" в Access е най-удачно да се прилагат на вече готови таблици, създадени и попълнени в Excel, които да се импортират в Access и да се работи с готова информация, като своевременно се попълват новопостъпващите данни. Естествено, преди това, трябва да бъде създадена някаква структура на бъдещата база данни.

 • Валентин Велев Стефанов:

  Вижте формата на клетките в колоната. Сигурно е някаква екзотична валута или нещо подобно.

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Само предполагам, но в момента валутата е:

  TT$ = Trinidad and Tobago dollar

  Промененете формата на валутата, и препоръката ми е да хвърлите един поглед на регионалните настройки на Windows-a, да не би да са English (Trinidad and Tobago dollar) тогава валутата по подразбиране ще е именно тази TT$.