Заявка за най-добрите (Top n) записи

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво действие трябва да извършим за да получим действителните Top n записи?
Сортиране
Филтриране
Групиране

Въпроси и отговори

 • Защо не е показано как е направена тази заявка?

  Tatiana Petkova:

  Би било добре, ако беше споменато, как точно е създадена заявката TotalSalesByProducts - а именно, че е направено групиране и е приложено сумиране по колоната Продажби по продукти. Аз лично не искам да ползвам готовите примери и се опитвам да прилагам това, което се преподава в урока - е, малко се позачудих, но все пак открих, как е направена заявката. Имам и друг въпрос: къде точно се попълват данните в създадената структура на базата с данни? Потребителите не работят с таблици, както е известно. Откъде тогава се взимат записите? Тоест, след като сме създали структурата на базата с данни и все още няма записи в таблиците, откъде ще се появяват тези записи - къде се вкарват те? Да предположим, че нямаме записи и базата е съвсем нова...

  Diana Siteva:

  Здравейте, Започва се от попълване на основните таблици, т.н. номенклатури или кодови таблици. това са категории, продукти, клиенти и пр.; за да попълниш заявка, трябва да имаш вече клиента, а за да попълниш клиента, трябва да имаш града; за да попълниш продукта, трябва вече да го има в таблицата му, а за да го има вече в таблицата, трябва да има въведена категорията му. Горе-долу се върви по посока на релациите за въвеждане на данни. Да,и при тези релации в примерите, ако има продукт, който не участва в никаква заявка за продажба, в аксеската заявка за продажба ще има "празен ред".

  Катрина Колева:

  Според мен, "триковете" в Access е най-удачно да се прилагат на вече готови таблици, създадени и попълнени в Excel, които да се импортират в Access и да се работи с готова информация, като своевременно се попълват новопостъпващите данни. Естествено, преди това, трябва да бъде създадена някаква структура на бъдещата база данни.

  Зарко Минчев:

  Може ли да обясниш как точно се създава заявката TotalSalesByProducts? Благодаря!

  Зарко Минчев:

  Създаване на заявка Обороти по продукти или клиенти. В раздел Създаване натискаме Проектиране на заявка. В прозореца Показване на таблица избираме раздела Заявки и добавяме Продажби по продукти или Продажби по клиенти. Затваряме прозореца Показване на таблица. В първото поле добавяме Име на продукт или съответно Име на клиент. Във второто поле добавяме Сума на реда. След това натискане на бутона Σ Суми в дясната част на меню Проектиране, в резултат на това в решетката на заявката се появява нов ред Общо под втория ред Таблица. Щракаме в реда Общо на полето Сума и от падащото меню избираме Sum. Натискаме бутона изпълни или Нормален изглед и виждаме резултата с ляво поле с името на продукта или клиента и дясно поле със сумите за продажбите на всеки продукт или клиент. Нагласяме си широчината на полетата и затваряме заявката като и даваме име Общо суми по продукти или клиенти.

 • Валентин Велев Стефанов:

  Вижте формата на клетките в колоната. Сигурно е някаква екзотична валута или нещо подобно.

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Само предполагам, но в момента валутата е:

  TT$ = Trinidad and Tobago dollar

  Промененете формата на валутата, и препоръката ми е да хвърлите един поглед на регионалните настройки на Windows-a, да не би да са English (Trinidad and Tobago dollar) тогава валутата по подразбиране ще е именно тази TT$.