Синхронизиране на падащи списъци във формите

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
 Какво означава синхронизиране на падащи списъци?
Стойностите, които предлага даден контрол да зависят от селектираната стойност в друг контрол
Синхронно появяване и скриване на контроли
Показване на падащите списъци в определена последователност

Въпроси и отговори

 • Какво да правим, ако не излиза прозореца Combo Box Wizard ?

  Atanaska:

  Здравейте, Какво да правим, ако не излиза прозореца Combo Box Wizard ?

  Peter:

  Когато щракнете върху иконата на Комбо бокс и пренесете курсора на мишката в полето на формата, той трябва да се промени на кръстче с един закачен за него правоъгълник. Тогава, щраквайки някъде във формата излиза този Уизард. И при мен в началото нямаше Уизард, отворих и затворих Аксес и се получи. Още съм под влияние на вчерашния празник и затова всичко тук пиша на кирилица. :-)

  Людмил Русинов:

  В менюто с контролите в долния десен ъгъл има малък бутон със стрелка надолу, който отваря цялото меню с контролите. Там имаме опцията Use Control Wizards, която се променя с кликване върху нея. Ако тя е активна - ще излиза прозореца на помощника.

  Велко:

  Мога ли да обвържа тази опция с няколко менюта - т.е. - ако в Категории пише риба, меню риба да е активно, ако пише млечни - млечни да е активно, а риба да е празно и т.н.

 • Защо При мен не става актуализацията на списъка във второто поле ?

  Alexander Kostadinov:

  Само при натискане на Refresh тогава се зареждат новите стойности в Комбо бокса на второто поле. После, при всяка промяна трябва да се дава Refresh

  Аула Ментор:

  Здравейте, Alexander, това се случва, защо при промяна на стойността в първото комбо поле, Access не знае, че трябва да актуализира второто. За да се реши проблемът, трябва да настроите така, че при промяна на първото поле, второто поле автоматично да се актуализира.

  Синхронизирането на падащи списъци във формите на Access обикновено изисква използването на Visual Basic for Applications (VBA) код. Проблемът, който описвате, обикновено се дължи на факта, че Access не е инструктиран да актуализира второто комбо поле, когато първото комбо поле бъде променено.

  Ето как можете да го решите:

  1. В менюто Form Design Tools изберете Design View.
  2. Изберете първото комбо поле.
  3. Отивайте в Property Sheet и отворете раздела Event.
  4. При полето After Update, щракнете върху елипсиса (...) и след това изберете Code Builder.
  5. В отворения VBA редактор, ще ви бъде представен кодът за After Update събитието на първото поле. Напишете кода, който актуализира второто комбо поле. Например:
  Private Sub Combo1_AfterUpdate()
    ' Requery the second combo box when the first one changes.
    Me.Combo2.Requery
  End Sub
  

  В този код Combo1 е първото комбо поле и Combo2 е второто комбо поле. Кода Me.Combo2.Requery казва на Access да актуализира второто комбо поле когато стойността на първото поле се промени.

  Не забравяйте да замените Combo1 и Combo2 с имената на вашите комбо полета. Запазете и затворете VBA редактора и пробвайте дали синхронизацията между двете полета вече работи както трябва.

  Alexander Kostadinov:

  Благодаря, за отговора ! Ще го изпробвам...