Създаване I

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Как се променя цвят на слой?

  Никола Григоров:

  Много скришно се направи обработката върху зъба, а накрая се получи доста добър резултат, какви по-точно ефекти се приложиха, а зъба стана от картинка в сив чрез вектори предполагам ?

  Ангел Арънски:

  Да, векторен е. Първо намерих снимка от google и я векторизирах.

  След това следва игра с настройките на ефектите. Това е процес който трябва да се оттренира и зависи много от самия слой и формата му.
  Просто трябва да експериментирате известно време, за да може да получите желания ефект.
  Никола Григоров:

  Аз векторизирам зъба и венеца с Pen tool, след това не мога да го направя нищо, нито ми дава да го оцветя, нито нищо, а като дам Blending options ми прави ефектите със сив цвят какъвто съм избрал, но самият зъб е бял и това не може да се промени :/

  Никола Григоров:

  Успях, но сега не мога да оцветя зъба с бял цвят и да се запазят ефектите, същото е и с венеца.

  Dev:

  Трябва да прикачиш някакви снимки които показват как точно си го направил. Иначе няма как да се разбере. Лесно е, "printscreen" и paste във форума

  Ангел Арънски:

  За да промениш цвета (съдържанието) на растерен слой:

  1. CTRL+щракване върху слоя. Така ще селектираш само съдържанието
  2. Направи нов слой
  3. Избери цвят
  4. ALT+backspace (Fill) запълване с цвета
  5. Десен бутон на стария слой и copy layer style
  7. Десен бутон на новия слой и paste layer style
  8. Изтрий стария слой

  Ако не направиш нов слой а директно дадеш запълване върху стария, то цветове от стария ще останат там в краищата на слоя и ще стане грозно.

  По-лесен начин, но няма как да зададеш точно определен цвят: CTRL+U за Image -> Adjustments -> Hue/Saturation

  Още по-лесен начин: В layer style имаш ефект който се нарича Color Overlay, там можеш да зададеш цвят който да запълни динамично слоя. Проблема е че Photoshop ще държи стария цвят в пикселите ви и новия ще е динамично приложен отгоре. Така може да се натъкнете на странни проблеми.

  За да промениш цвета на векторен слой:
  В панела със слоевете векторния слой ще има едно квадратче пред името. Ако натиснеш на него и вектора не е само 'path', ще ти даде да смениш цвета.

  Имай в предвид че може да си избрал някоя опция в ефектите на слоя, която да запълва цвета ти - например Color Overlay
  Александър:

  Сещам се за друг метод, с който може да се промени цвета на векторния слой.След като векторизираш даденото изображение, търсиш в лентата с допълнителните настройки на pen tool  и кликваш бутона Make Shape.Слоя директно се превръща във векторен слой...след това избираш direct selection tool и ще видиш в лентата с допълнителни настройки прозорците fill и stroke...

  В прозореца fill можеш да променяш цвета на пълнежа на слоя, а от прозореца stroke, променяш настройките за контур, както и цвета и дебелината на контура..
  Също така можеш да променяш цвета на пълнежа с двойно кликване върху изображението на самия слой (който трябва задължително да е векторен слой, иначе няма да стане), след което директно ти излиза палитрата за избор на цвят...
 • Как да работя със слоевете в папка?

  Venko Stoev:

  Привет, имам проблем  при работата със слоеве вкарани в папка. Веднъж като е в папката не мога да го местя самостоятелно и понякога се налага да вадя файла от всички папки за да го обработвам и ако ме мързи да си спомня от къде точно съм го взел за да го върна и става безпорядък при папки и слоеве. Какво предлагате?

  Ангел Арънски:

  Най-вероятно си избрал опцията 'auto select' на 'move' инструмента и тя е конфигурирана да мести цели групи. Аз лично работя без autoselect, не мисля че ще може да се справи добре ако имаш няколко слоя един върху друг.

  С десен бутон си избирам правилния слой и след това го премествам.
  Ако държиш на autoselect, то си избери "Layers" а не "Group" от падащото меню при опцията. В един момент обаче, ще трябва да изключиш този вид избиране или да заключваш и връзваш всеки слой който не трябва да се движи. Най-лесно е без тази опция
 • Как се векторизира изображение ръчно?

  Elena Kocheva:

  Как се векторизира изображението в 07:48 минута?

  Milen Grigorov:

  Здравей.

  Най-лесно би било да го очертаеш с Pen Tool и след това да го направиш като слекция, да я подобриш с Refine Edge и после Layer mask, това е описано в по-преди уроци как става.
  Ако не можеш да се справиш, върни се и прегледай уроците отново, няма нищо срамно в това.
  Аз си ги преглеждам отново и отново редовно, практиката учи - така че повтарянето на уроците е добра практика.
  Поздрави,
  Милен
 • Как направихте платното по-голямо?

  Цвета Попова:

  Как направихте платното по -голямо?Видях ,че използвате Crop tool,а аз го промених от Image ,Canvas size само ширината.Така правилно ли е ?

  Ангел Арънски:

  И двата начина работят. Crop просто е визуално