Изрязване на платното (Crop tool)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Промяна във Photoshop CS6 :

Вече 'perspective crop' не е настройка на инструмента crop, а е изваден в отделен инструмент, който се нарича 'Perspective crop tool'. Може да го достъпите като задържите първия бутон на мишката върху нормалния crop, в панела с инструменти.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Имаме един прозорец в нашата снимка и той е в переспектива. Искаме да го извадим в нов файл като там да е без переспектива (правоъгълен). Кой е най-добрия начин?
Използваме Crop Tool с опцията 'Perspective'
Използваме Filter Liquify
Използваме Edit / Free Transform. Слагаме помощни линии. След като махнем переспективата го изрязваме с Crop tool
Използваме View / Remove perspective и Crop Tool
 
Как най-бързо изрязваме платното на нашия файл?
С инструмента Crop Tool
Edit / Copy Merged и след това създаваме нов файл и даваме Paste
 
Как мога да увелича платното в точно определен размер и само от една страна, без да увеличавам съдържащите се в него изображения и без да размазвам пикселите им. Като го правя с абсолютна точност а не на ръка ?
Image / Canvas Size
Image / Image Size
Crop Tool

Въпроси и отговори

 • Как става завъртането на отрязания прозорец?

  Румяна Русева:

  Здравейте, след като селектирам прозореца за изрязване, как става завъртането му? Благодаря предварително.

  Мария Балева:
  Здравей,
  може да пробваш точно когато си направила селекция да се приближиш към ъгъла и ще видиш как ще се заобли курсура. Така може да завърташ селекцията. По същия начин може да завърташ и обекти, като трябва да са ти активни контролните точки. Ако не ги виждаш може да ги включиш като натиснеш CTRL+T или от лентата с допълнителните настройки за инструментите докато си избрала move tool да сложиш отметка на show Transform Controls.

  Alex:

  a защо при мен няма perspective?


  Alex:

  всъщност го открих - в страничната колонка, в бутончето за crop

  Веселин Аула:

  Промениха го в последните версии на нов инструмент, преди беше просто опция.

  Елица Максимова:

  При мен се върти цялото изображение, а не селекцията (тя самата е неподвижна). Как да завъртя само селекцията?

  Ангел Арънски:

  Crop инструмента не се използва в този случай. Направи селекцията си с някой от инструментите за това и след това натисни CTRL+T (за edit/ free transform tool) и започни да въртиш като поставиш мишката извън селекцията и близо до някой от ъглите и

  Росица Хаджийска:

  Аз мисля, че ако селектираме областта, която искаме да изрежем, да речем с Rectangular Marquee Tool и после го завъртим, селекцията ще се завърти, но заедно с нея и това, което тя обхваща и то ще се изреже от цялата картинка. Ако целта ни е просто да завъртим правоъгълника, без да влияем на изображението отдолу, можем да го постигнем точно с Perspective Crop Tool-а.

  Svetla:

  "ако селектираме областта, която искаме да изрежем, да речем с Rectangular Marquee Tool и после го завъртим, селекцията ще се завърти, но заедно с нея и това, което тя обхваща и то ще се изреже от цялата картинка. Ако целта ни е просто да завъртим правоъгълника, без да влияем на изображението отдолу, можем да го постигнем", като кликнем с десен бутон на мишката вътре в селекцията и изберем Transform Selection, от падащото меню избираме каква трансформация искаме да направим на самата селекция и прилагаме с Enter

  Ицко:

  ke ie 


 • Yoanna Simeonova:

  Отговорих си, след като прочетох долните коментари :)

  Maria Blagoeva:

  Може ли да ми помогнете как да си активирам бутона Perspective, защото го има в лентата, но е в сиво (Версия CS5 - 12th version)

  Димитър Димитров:

  И при мен отметката на Perspective не е активна. Ако може някой да каже как се активира? С версия CS5.1 Extended

 • Каква роля играе центърът на грида при изрязване и иструментът с Ctrl + л.б.м. вътре в него?

  Росица Хаджийска:

  Когато начертаем правоъгълника макриращ областта, която искаме да изрежем, геометричният център на грида се вижда, обаче с мишката можем да си го местим. Не мога да схвана това как точно влияе, какво ще стане ако примерно изместя центъра някъде горе вляво?

  Другият ми въпрос е свързан с тези линии, кото чертаем вътре в грида, конкретно при нормалния Crop (при Perspective като гледам го няма това), щом натиснем Ctrl + л.б.м.? Виждам, че се завърта картинката и доколкото аз си го обяснявам, явно определеляме кое от картинката да ни бележи средата по хоризонтал? Дори и да съм права, тези трансформации малко ме объркват :) Pls explain

  Йоана Христова:

  Геометричният център се мести за да можете да определите ъгъл на въртене - ляв, десен ъгъл, дори извън обсега на самата картинка. Опитайте! ;)

  Йоана Христова:

  За линиите, аз лично ги използвам за да "хвана хоризонтала", примерно сканирам си документ, в скенера винаги е завъртян леко, с кроп хем го изрязвам до точния размер, хем изправям изображението. Понякога няма ясна външна граница и се налага да използвам ред от текста или картинка ... Може да има много приложения. В процеса на работа ще ги разберете. Това са малки хитрини, които ти доставят удоволствие да работиш с този софтуер! Изглежда сложно, но истината е, че всяко нещо си има предназначение и не сложено случайно.

  Росица Хаджийска:

  Благодаря :) Относно центъра, поиграх си и видях как се променят нещата, мисля, че разбрах какво се случва там, но все още имам съмнения за отговора на втория си въпрос. Единия път си избирам начална и крайна точка, правя линията, след което снимката се завърта така, че избраната линия съвпада с хоризонтала. Следващия път обаче съвпада с вертикала. Предполагам ако изобщо се използва по-честно този tool, с времето ще ми стане по-удобен.

 • Има ли начин да отрежа част от изображението само за 1 от слоевете?

  Илина Стефанова:

  Когато копирам изображението в нов слой и го кроп-на там, кроп се аплайва за всички слоеве. Има ли начин да не е така?
  Предполагам, че това става с маска, но все пак да попитам :)
  благодаря

  малина:

  И аз така предполагам,защото при използването на маската в новия слой ще се копира само селекцията а другите слоеве би трябвало да останат непроменени.

  Pzapza:

  Селектираш и изрязваш ненужното в дадения слой или маскираш.

 • Как да активирам неактивна отметка на Perspective на версия CS5-12th version?

  Maria Blagoeva:

  Как да активирам отметката на Perspective, понеже ми излиза в сиво?


  Дарина Иванова:

  На фоновия слой (Background) не може да се приложи трансформация. За всички други обекти и слоеве, ако ги изберем (например с Edit/Free Transform - така е на по ниските версии или с комбинация CTRL+T) всички трансформации са активни.

  Komputri:

  итерасуваме програмта After Effects дали от видиокамера с касета може да се прехвърле на компа

 • Защо не се завърта селектираната с Crop Tool част, а цялото изображение?

  Зорница Каракулева:

  Здравейте, Защо при опит за завъртане на селектраната с Crop Tool част не се завърта селекцията (както е показано във видеото), а цялото изображение? Както и при преместване - не се премества самата селекция, а изображението спрямо направената селекция? При използване на Perspective Crop Tool няма проблем. CS6

  Ивайло Искренов:

  Здравей, може да активираш Classic Mode и тогава ще се завърта рамката на командата Crop (виж прикаченото изображене).

 • Защо не се Crop-ва след натискане на ENTER

  Владо Колев:

  Защо при мен не се изрязва селектираната област и след като дам ENTER ми се активира FEATHER: 0px? Някаква настройка вероятно иска. Къдe да намеря команда perspective в CS6?

  Владо Колев:

  Намерих си грешката, сменил съм инструмента.

 •  В фотошоп, кои инструменти трябва да използвам за да мога определени обекти да ги направя в даден размер?

  Деница Димитрова:

  Направила съм фона прозрачен, но искам купичката да е 15см на 15см, а котето да е 23см на 18см

  Дарина Иванова:

  Както е известно във фотошоп се използват слоеве. За подобна задача бих започнала създаването на нов файл с подходящи размери, за да се поберат двете преоразмерени части. След което за всяка изрязана част поотделно бих направила слой и бих задала търсения размер. Така получените слоеве с точни размери ще преместя в новия файл.