Създаване на страница 5 (Допълнение)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Може ли ....Актуален ли е урока?

  Галина Караджова:

  Влизам на линка който е поставен в архива на урока и такъв слайд липсва! По-точно има слайд, но не е точно това което показвате! Реших да пробвам с това което е налично там, но не се справих. Вижда ми се доста по-сложно. Има и файл за шрифтовете и още доата неща по различни от това което показвате! Бихте ли ме посаветвали какво да правя!?

  Ангел Арънски:

  Сега разгледах архива. Използвал съм снимки от друг сайт и тях вече ги няма. Изтрих "https://slidesjs.com/examples/standard/" от всички адреси и сега се ползват локални снимки. Можеш да ги изтриеш и ти или да свалиш архива отново където са поправени. 

  Файл за шрифтове не виждам към този урок.
  Галина Караджова:

  Сгрешила съм местоположението на въпроса! Този също се отнасяше за предния урок!

  Там съм си задала въпроса относно заменянето на снимките :)
   Благодаря за отговора!
  Галина Караджова:

  Погледнах архива, който сте качил и от него си замених снимките както сте го направил вие! Иска ми се да знам какво съдиржа този таг за да мога да се справям сама в последствие. 

  Пример:
  <a href="https://www.flickr.com/photos/aftab/3152515428/" title="Save my love for loneliness | Flickr - Photo Sharing!" target="_blank"><img src="https://slidesjs.com/examples/standard/img/slide-7.jpg" width="570" height="270" alt="Slide 7"></a>

  Защо ни е това с Flicker.com?Задължително ли е?
  И въобще кое какво е и защо го използваме? 
  Съжелявам, ако съм досадна с тъпи въпроси, но по природа не обичам да зубря и повтарям на изуст без да разбирам нещата. :)

  Огромно благодаря, че успях да подкарам слайдера :)
  Галина Караджова:

  Сама си отговарям на въпроса! След дълго мислене и гледане го разконпирирах: 

  <а ЛИНК /ИМЕ /ОТВАРЯНЕ НА НОВА БЛАНКА><СНИМКАТА/ височина /ширина/ ......></а> 
   Само не разбрах за какво е alt="Slide"?
  Ангел Арънски:

  :) Правилно си си отговорила. alt="Slide 7" това е незадължителен атрибут на тага 'IMG' (Картинка). Използва се от търсачките индексиращи сайта ни, така те разбират за какво става въпрос в картинката. Наскоро вече търсачките пускат алгоритми за разпознаване на лица, образи и предмети в изображенията, но преди не беше така. С ALT атрибут е по-възможно изображението да се появи в някое търсене, както и самите ключови думи да подобрят леко индексирането на цялата страница. Също така се използва и от гледна точка на достъпност (accesibility). Хора с визуална дисфункция, като далтонизъм или слепота, ще могат да разберат за какво става въпрос в изображението. Техният броузър ще им го изчете на глас или ще го покаже с текст, когато преминат с мишка върху него.


  Повечето неща в HTML произлизат от чист английски език.
  IMG - IMaGe - Изображение
  ALT - ALTernative - алтернативен
  A - Anchor - КОТВА - ВРЪЗКА
  DIV - DIVision - Раздел
  SRC - SouRCe - Източник
  HREF - Hypertext REFerence - хипер текст връзка/референция
  HTML - Hyper Text  Markup Language - дословно: хипер текст маркировъчен език
  title - заглавие
  width - ширина
  height - височина

  HEAD - глава (част от страницата която не се показва, а се използва за инициализиране на скриптове, стилове и мета тагове
  BODY - визуалната част. Тя се 'рендерира' спрямо :
  първо от CSS стиловете които сме заредили в HEAD
  второ от скриптовете (ако въобще има такива) и те променят стила ни (рядко се среща вече)
  Галина Караджова:

  Супер добре описано! Благодаря много! :)


 • Защо номера с линка към пощата не работи? 

  Venko Stoev:

  Имам gmail и съм въвел кода точно както пише но не прави връзка да изпрати имел. Пробвах даже с линка на примерния сайт който намерих 3 урока по-на долу от архива но и той не ми даде да пращам към angel@photokie.com? Oultlook нямам но сигурно и повечето посетители на моя сайт няма да имат, къде ли е грешката?

  Антон Иванов:

  Венко, няма да ти дам точно отговор, по-скоро ще си позволя да поразсъждавам по въпроса ти ;-), но като прочетеш разсъжденията ми, предполагам ще се сетиш защо.


  Коректен хиперлинк за изпращане на email (освен ако не е част от някакъв скрипт) според мен би трябвало да бъде mailto:venko@photokie.com (адресът е примерен). Такъв линк ще стартира локалната програма, която е зададена по подразбиране за електронна поща. Не е задължително на бъде  Microsoft Outlookможе да бъде примерно Windows Live MailIBM Lotus NotesPegasus MailMozilla'sThunderbirdThe Bat!EudoraKMail in the Kontact suiteEvolution или Apple Inc.'s Mail - това са най-разпространените т.нар. мейл-агенти, но може да бъде и друг, по-екзотичен. Трудно може да прецениш дали посетителите на сайта ти ще ползват някоя от тези програми.

  От друга страна не те съветвам да оставяш на сайта си подобни линкове, защото има много повече или по-малко зловредни програмки, които "бродят" из Интернет и събират такива мейли, а след това ги засипват със SPAM. Виждам на разни сайтове хем са оставени, хем не са - т.е. използват разни хитрости, които да позволят хиперлинкът да се ползва само от човек, не от програма - например вместо коректния адрес е записано да речем venko AT photokie.com или нещо подобно, от който човек ще се сети визуално какъв е истинския адрес, но програмата няма да го отчете като e-mail адрес, съответно няма да го засипе с нежелана поща, но също така и локалния мейл-агент няма да го различи като хиперлинк за поща, т.е. става на практика неизползваем.

  От трета страна някои сайтове или CMS (системи за управление на съдържанието) сами предотвратяват използването на подобни хиперлинкове - или с някакви собствени скриптове ги скриват, или ги "обезсилват", или изобщо не позволяват използването им - точно с цел да не се използват за разпространение на SPAM.

  И последно - според мен такъв хиперлинк, дори и да е правилно създаден, няма как да стартира уеб-базирана поща, каквито са G-MAIL.COM, ABV.BG, YAHOO.COM и т.н. Не изключвам възможността всяка такава уеб-базирана поща да има някакви локални резидентни програмки, които допълнително се инсталират на компютъра и могат проверяват периодично за нови съобщения и имат разни други екстри, защо не и да се стартират при откриване на такъв хиперлинк от вида mailto:. Но както казва Рачков, "ни ие сигурно..." ;-)

  С две думи, въпреки че има такава възможност, лично аз не бих използвал такъв хиперлинк в стандартния му вид в мой сайт - ставам все по и по-чувствителен към SPAM напоследък ;-). Всеки преценява за себе си.

  Надявам се да съм бил полезен. А може би и сам да си си отговорил на въпроса. Успех!

  Мартина:

  Ако все пак бихме искали линка с ел. адрес да работи какво е необходимо?

 • Как да създам CSS правила за #sidebar ?

  Християна:

  Мога ли да попитам, тъй като не използвам stylizer, ами си пиша кода в notepad++ файл, как да запиша за sidebar - а стиловете на <р> и ? 

  Веселин:

  В Stylizer се виждат CSS правилата. Те са същите с които и редактор да ги пишем.

  Християна:

  Да, знам .. друга ми беше мисълта, но и сама стигнах до отговора на въпроса си. 

  #sidebar img {
  width:200px;
  }
  #sidebar p {
  ....  }
  затова записване говорих.. : ) да конкретизирам, че са за siderbar <img> и <p> :)

 • Защо?

  Elena Kocheva:

  При мен не се получават copyrights!

  Веселин:

  Използвай знака & а не @

 • Как да фиксираме положението на HTML елемент?

  Emi Todorova:

   ФИКСИРАМЕ менюто, за да не се скрива при скролване, както е в този сайт например dama.bg/?

  Emi Todorova:

  Всъщност се досетих как и успях да го направя сама :) Не знам дали е правилният начин, но работи.
  Дублирах менюто, позиционирах второто най-отгоре на страницата и дадох position:fixed . Сложих му z-index, достатъчно голямо число, за да е над всички други слоеве, но да е скрито под  header.
  Така, когато се скролне страницата и header се скрие, менюто се показва и е фиксирано най-отгоре.

  Ангел Арънски:

  Да, с position:fixed се прави.

  Ако искаш можеш да го направиш и с jquery plugin.
  Той ще ти даде възможност да контролираш елемента по-добре.
  Като тези: https://www.sitepoint.com/10-jquery-sticky-scroll-plugins/
  На много сайтове фиксирания елемент се показва чак когато scroll-неш надолу.