Маски (Masks)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред
В този урок ще говорим за маски.
Във файла имам тази картинка, върху другата.
Това което искам да направя е, да заменя фона с този отзад.
Това може да стане с четката за изтриване.
Съвсем грубо го изрязвам.
Искам да върна части от картинката, за да подобря изрязването.
Но понеже я изтрих, няма да мога да го направя.
Това което ще направя е да сменя прозрачността на четката за изтриване и да изтрия малко от крайщата.
След като съм завърших изтриването, искам да покажа дървото, а не да се показва главата на момичето.
Но пак не мога.
Маските са измислени точно за това.
Pри тях може да изтривате части от изображението и да правите други части прозрачни, като по всяко време имате контрол и може да върнете промените назад.
Да се върнем назад.
Изберам този слой Избирам layer, след това layer mask и накрая избирам Review all.
Ще взема четка, която ми харесва.
Ще изберем маската.
С черно ще почна да рисувам в нея.
Отново съвсем грубо правя това, започвам да изтривам части от изображението.
Докато задържа Alt и десен бутон на мишката, мога да променям големината на четката.
Сега, когато искам да върна някой елементи обратно, ще сменя цвета на бяло и ще почна по-бавно да вкарам детайлите.
С X сменям тези два цвята тук.
Kакто виждате във всеки един момент мога да добавя или да изтрия от снимка.
Както и да пусна прозрачност в нея.
Когато намаля opacity на четката, тоест прозрачността на четката Чертая със сиво и по този начин полупрозира.
Когато е пълно Opacity, няма прозрачност.
Ако искам да селектирам снимката, натискам контрол върху маската и получавам селекция.
Ако искам да видя какво има в моята маска, избирам маската избирам Ctrl +A, след това Ctrl + C и Ctrl +V за поставяне.
и Копи и давам контрол в за песни Това има в моята маска.
Нека да рисуваме с малко по сиво.
Да видим какво ще се получи.
Искам да върна този свой в маската.
Копирам го обратно.
Изключвам го от тук.
Идвам на следващия слой.
Избирам Quick Mask Tool.
Ctrl + V за поставяне.
Връщам се обратно като натисна пак на Quick Mask.
В Refine Edge, мога да влезна за дa избера Layer Mask, тоест тази нова селекция, която направих ще замени старата маска с нова.
Виждате сивото прозира.
Това беше за този урок опитайте се да го направите и вие.

Възможно е и да се влезне в маската с натискането на ALT+ляв бутон на мишката върху малкото квадратче на маската в панела със слоеве.

Там тя може да бъде редактирана като черно бяло изображение. За да излезнете от нея натиснете отново ALT + ляв бутон на мишката на същото място.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кой е най-добрия от изброените начини за изрязване на обекти и използването им?
Изтриваме фона с гумата (Eraser tool) и ако не ни харесва се връщаме назад с History Back (CTRL+ALT+Z)
Селектираме с Quick Selection Tool, подобряваме селекцията със Select / Refine Edge, даваме Cut и Paste в нов слой. Така ще получим слой с маска. Можем да подобрим изрязването по всяко време.
Селектираме с Quick Selection Tool, подобряваме селекцията със Select / Refine Edge, като там избираме Output to: Layer mask и даваме OK. Можем да подобрим изрязването по всяко време.
Селектираме бавно и прецизно с Lasso Tool, като се приближаваме с лупата, добавяме и премахваме пиксели. Накрая даваме Cut и Paste в нов слой като пазим предишния. Ако искаме да подобрим селекцията изрязваме отново.
 
Кое от изброените най-точно определя маска ?
Невидимо черно бяло изображение прикачено към какъвто и да е слой. То контролира прозрачността на слоя. Там където маската е черна - слоя ще бъде напълно прозрачен. Колкото по-бяла става маската в определен пиксел, толкова по-малко ще прозира той. При абсолютно бяло - слоя няма да прозира въобще.
Цветен канал който контролира прозрачността на слоя. Не може да бъде изваден, а само променян с определени инструменти за маска
Маската е специален елемент във Photoshop работещ единствено върху слоеве с изображения и можем да работим само с четка върху нея или инструменти за Маска. Така изрязваме обекти и ги подобряваме по всяко време. Там където маската е черна - слоя ще бъде напълно прозрачен. Колкото по-бяла става маската в определен пиксел, толкова по-малко ще прозира той. При абсолютно бяло - слоят няма да прозира въобще.

Въпроси и отговори

 • Има ли разлика при създаване на маска със задържан ALT?

  Daniela:

  Има ли разлика в маската когато натискам само Add layer mask или натискаме Add layer mask със задържан ALT ? Мисля,че функцията е една и съща и при двата случая нали ?

  Angel Aranski:

  Има малка разлика. Ако не натиснеш ALT, то маската ти ще започне пълна с черно, тоест напълно прозираща. Ако натиснеш ALT, то тя започва бяла и съдържанието на слоя ще стане невидимо. Това е същото, като да си направиш нормална маска и да и дадеш Invert. Просто е сложено за улеснение. Нещо подобно се наблюдава и при бутона 'Quickmask' под лентата с инструменти.

  Acid Burn:

  Без Alt ти изтрива фона, с Alt ти изтрива маркирания обект :)

 • Не е ли по-добре да работим в няколко файла?

  Александра Димитрова:

  Защо е нужно да copy/paste маската и да правим полупрозрачност след като това може да се направи и без тази допълнителна операция?
  Не е ли по-бързо и по-лесно вместо на работим layer върху layer, да работим в два файла. Съответно да си селектираме даденото изображение, да му направим необходимото почистване от фон и просто да го paste там където искаме да бъде?

  Мария Балева:

  Здравейте,

  и по двата начина може да се постигне желания ефект. В урока е показано конкретно как може да се използва маската за изтриване на фона от изображение и се разглежда конкретно точно този начин. Вече всеки преценява как му е най-удобно да работи. Все пак едно нещо може да се постигне по най-различни начини. Това е един от най-удобните начини да отделям изображения от цветен фон с помоща на маска.

  Ангел Арънски:

  Ако си почистваме изображението в друг файл и го пренесем след това в новия, ще загубим способността да можем да коригираме това почистване допълнително. Единствено има смисъл, ако файла става прекалено голям и компютъра ни се затормозява.

 • Създаване на маска 

  Петя Георгиева                             :

  Има ли разлика между създаването на маска от менюто Layer Mack > Reveal all и бутона ("add vector mask"), който е най-отдолу в прозорецасъс слоевете?  

  Ангел Арънски:

  Няма разлика.

  Layer Mask -> Reveal all   - това ще създаде растерна маска

  Бутона под слоевете. Когато бъде натиснат на слой без маска, първо ще създаде растерна маска (тоест същата като през менюто). Ако го натиснем пак, ще добави и векторна.

  Васил Тодоров:

  А каква е разликата между двете?

  жеко:

  каквато е разликата между вектор и растер :)


  Ангел Арънски:

  Векторите са математически изрази репрезентиращи графични елементи. Векторите имат контролни точки и линии или криви между тях, които пък могат да затварят и обособяват форми. През цялото време можем да променяме параметрите им, тоест местоположението на точките и закривяването между тях.

  Векторните маски пък, са просто маски които прозират през вектори. Добри са за изрязването на перфектни форми, например кръгъл часовник, прозорец, врата, но в никакъв случай няма да свършат работа за разчорлена коса, козина и тнт. При тях няма средно прозрачно или преливане, пиксела преминаващ през маската или е вътре във формата на вектора и е напълно видим или е извън и не се вижда.
  Растерните графики са просто пиксели (точки) с цвят. Растерните маски пък, прозират през тези точки (които в маска, са единствено черно-бели) в зависимост от нивото на черно. При стойност 125 на пиксела (сиво), ще получите 50% прозрачност.
 • Защо не мога да направя така че ...

  Asenski1:

  Защо не мога да направя така че всички Layer-и да ми бъдат един под друг начинаещ съм :/


  Ангел Арънски:

  Здравей, те са един под друг. Можеш да ги разместваш с drag&drop. Само 'background' слоя не можеш да го местиш, но пък можеш да го изтриеш :)

  Радка:

  няма никаква разлика

  Екатерина:

  Малка поправка към отговора на Веселин - първият слой - т.нар. Background можеш да го редактираш, ако промениш името на самия слой. Два пъти кликваш върху него и се появява прозореца за нов слой - промяна на името и други и ако го промениш, вече можеш да редактираш и първия слой. Успех!

  Nikolai:

  Може да ги местиш навякъде ... Но ако искаш да местиш всеки слой може да опиташ с Adobe iliustrator ! но пък той е за по различни неща !

 • Къде да намеря Output to...?

  Валя Янчовска:

  В Refine Edge на CS 3 няма Output to. Къде да го намеря на тази версия?

  Сузане Караманова:

  Output to като опция се появява в Photoshop CS5. В тази версия бих те посъветвала просто да си копираш селекцията и по твой избор да я paste-неш в нов layer, нов файл, да създадеш Clipping mask или както би искала ти да я използваш. =)

  Валя Янчовска:

  Благодаря!


  Stefan Borisov:

  Здравей Валя, започнах курса с Photoshop CS2, но в процес на работа установих, че е по-добре да си закупя последната версия СС. Има много леки изменения в интерфейса спрямо по-ранните версии. А именно бутона Refine Edge от лекцията. В СС версията е преименуван на Select and Mask... (Create or Refine a Selection). Надявам се, че не греша и не подвеждам някой. Все още съм Rookie

 • Как да направя това?!

  Kiki Saridova:

  Може ли да ви попитам....Аз съм малка и правя видеа за Фотошоп ЦЦ и не мога да събера двете снимки в два отделни Layer-и ,защото ми казва че са две отделни файла ?

  Ангел Арънски:

  Използвай File / Place, за да вкараш втория файл в първия

 • Ангел Арънски:

  Трябва цвета на четката ти да е черен или бял в зависимост от това дали искаш да скриваш или показваш

 • Защо слоевете ми нямат картинки?

  Деница Александрова:

  Как да направя така че срещу всеки слой да се вижда съответната картинка (като във видеото), а не квадратчета?

  Milen:

  Горе от менютата предпоследното преди Help.
  Избирате Window / Workspace / Essentials и след това го връщате с базовите настройки - Window / Workspace / Essentials / Reset Essentials

  Milen:

  https://prikachi.com/images.php?images/595/7909595K.jpg

  мери Лулчева:

  а има ли обратния вариант, след като сме върнали базовите настройки и решим, че харесваме предния вариант , да го върнем

  мери Лулчева:

  изчезнаха ми екшъните и не знам как да си ги изкарам отново

 • Защо маската не работи, а изображението се изтрива?

  Люба Ликова:

  Когато работя с маската и избера черно за да се покаже изображението от долния слой, се получава, но когато сменя на бяло и искам да възвърна от изтритото нищо не става. Спазвам всичко точно от видео урока, цветовете ми са черно и бяло, маркирала съм маската на слоя, но не работи, получава се ефекта от примера с изтриването.

  Ангел Арънски:

  Сигурна ли си, че натискаш на правилното място, за да избереш маската?

  Не се сещам друг възможен проблем.. Поне при мен никога не се е получавал.
 • Как да се ориентират Мак потребителите за правилните Shortcuts!

  Matilda J-W:

  Понякога е много объркващо, особено, когато попълваш тестове с неизползвани от теб команди за PC. Би трябвало да ги има към всеки курс, дори всеки урок, може да са поне някъде в началото, сравнени в таблица! Ето примерен линк: https://www.shortcutworld.com/en/mac/Photoshop_CC.html

  арх. Яни Бъчваров:

  Много правилно, но все пак не може да се отделя време за това , защото се проточват много нещата така.

  Matilda J-W:

  Какво значи много се проточват, записваш курс и ориентацията е грешна още в началото! Трябват да се предложат решения, какъв е смисъла да учиш така?

  Денница:

  Аз също работя с Мак. Основната разлика е, че вместо Ctrl се използва command. Останалите клавишни комбинации за аналогични на тези, които са използвани по време на курса.

  Simeon:

  И аз съм с мак и още от началото на уроците имах трудности и все още не мога да продължа заради тях!

 • Как се връщат инструментите по подразбиране?

  Владо Колев:

  По време на упражнение нещо съм разменил четката за изтриване и сега когато се опитвам да повторя упражнението не се получава, а ми дава предупреждение за някаква четка свързана с историята. Не разбирам как да си върна инструментите по подразбиране, защото явно съм направил някакви промени в панела.

  Емилиан Беляшки:

  Просто смени бутона. Кликни върху Brush tool (2).

  Владо Колев:

  Да и това ми бе грешка, но намерих някъде как се RESET-ва инструмента. Бедата е, че не успях да запомня от къде?

 • Веселин:

  Когато рисуваш с черно на бяла маска, прозира там където е черно. Тоест, тук под четката ти всичко става прозрачно. Когато рисуваш с бяло на черна маска, прозира там където е черно пак. Тоест, тук под четката ти става видимо. За да обърнеш цвета на маската (бяло или черно) имаш много варианти. Можеш да натиснеш на слоя с маска (в дясно от картинката - второто квадратче) и CTRL+I за invert (ако това е шорткъта на твоята версия). Можеш да запълниш с ALT+BACKSPACE с цвят, бяло или черно. Можеш и при създаването на маската да избереш "Reveal all"