Допълнителни файлове за сваляне към Photoshop

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

 

В този урок ще повторим упражнението на основните инструменти, което беше в началото на модула и има полезен файл за сваляне с най-често използваните инструменти.

1. Повторение на упраженението към модул 1

Повторете още веднъж упражнението, за да затвърдите основните команди във Photoshop.

 

2. Най-често използваните инструменти във Photoshop

Свалете прикачения файл, прегледайте най-често използваните команди и упражнете всяка команда по 3 пъти във файл по ваш избор. За предпочитане е нов ваш личен файл, но ако нямате идея за такъв, използвайте някой от файловете в този модул.

 

Въпроси и отговори

 • инж. Юлия Петрова Савова:

  Ползвам Photoshop Cs6.

  Йоана Христова:

  Така няма как да кажем, защо не работи. Може да провериш в менюто Edit>keyboard shortcuts . След това избери менюто Image>Ajustments  и там виж дали отговаря командата, ако не, рестартирай настройките да са по default и би трябвало да се оправи. Ако пак не е, просто въведи ръчно шорткъта ;)

  Веселин Аула:

  Възможно е и да си активирала кирилица :) Ако например CTRL ти сменя между english/български. Аз за това си настройвам Windows да сменя езика с CTRL+ALT

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Защо Hue/Saturation не е активно? Как да го въведа?

  Ангел Арънски:

  Най-вероятно си отворила черно-бяла снимка. Отиди в Image/Mode и избери RGB Color

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Благодаря. Получи се!


  Maria:

  Аз имам подобрен проблем, когато съм селектирала слоевете от 1 до 6 Ajustments менюто не ми е активно, а когато е избран само един леър си е активно. Къде греша ? ( пробвах предложенията от по горните коментари и нищо не става)

  Ангел Арънски:

  Инструмента работи единствено върху един леър. Ако искаш да модифицираш няколко, то трябва да ги събереш с "merge layers"

  Iliyan Stoychev:

  Най често не ми е работело Hue/Satoriation защото настойките на самия проект не са били с RGB Color настройки. Или за тези, които стартират нов проект File>New>Color Mode.

  Vicko Dimov:

   Hue/Satoriation работи със следните цветни модели - RGB / CMYK / Index / Lab. НЕ РАБОТИ с Grayscale / Duotone / Multichanal.


 • Защо не мога да избера слоевете от един ред с Ctrl и влачене на мишката?

  Диляна Кънева:

  Защо ,когато се опитвам да избера слоеве от един ред със задържан Ctrl и влачене на мишката, не успявам? Нищо не се избира и се налага да си ги избирам по бавната процедура - пак задържан ctrl и избиране на всеки слой от полето със слоевете, което е доста хамалско :) Чудя се къде бъркам...

  Ангел Арънски:

  Сигурно имаш фон и когато натиснеш върху него и опиташ да влачиш с CTRL, то почва да го мести него, вместо да селектира

  Диляна Кънева:

  В интерес на истината нямам фон, който да пречи, нямам представа от къде се беше получил този бъг. Сега всичко е наред и се избират, пробвах на два различни компютъра и се получава. Благодаря!

  Георги:

  По някога и при мен се получава бъг,затова почвам действието от начало и се получава...

  Виолета Чалъкова:

  За да изберете няколко последователни слоя, маркирайте първо или най-горния или най-долния. Натиснете Shift и маркирайте слоя, който е в "другия край" на избраните. 

  Например - слой 1 > Shift > слой 5 
             или - слой 5 > Shift > слой 1
  Милена Станимирова:

  За да можеш да селектираш няколко слоя в един ред на платното, трябва да си на активна команда Marquee tool/M/ - 1 , да натиснеш CTRL, след това да цъкнеш с мишката под или над началото на първия елемент от редицата и да ги "заградиш" със селекцията - 2. При мен работи така.

 • Как точно работят 2 инструмента, които не бяха разгледани в този модул?

  Росица Хаджийска:

  Не успях да разбера само от допълнителния файл как работят Magic Wand и Patch tool, а в уроците точно тези инструменти не бяха разгледани. 

  И още нещо, което ми направи впечатление сега - има ли разлика между Healing Brush tool и Clone stamp tool?

  Ангел Арънски:

  Healing brush сам си измисля какво да сложи. При clone stamp ние задаваме от къде да взима пиксели. Има и healing brush на който му се задава от къде да вземе пиксели и след това той се опитва да сложи новите пиксели и едновременно да ги слее със съседните и направи реалистични.

  Росица Хаджийска:

  Благодаря. А може ли да разясните накратко и принципа на работа на Magic Wand и на Patch tool?

  Славена:

  Здравейте ! Мога ли да Ви помоля да ми пратите този урок под формата на word документ ,понеже имам проблем с отварянето му

  Живко Казаков:

  Magic wand селектира областите от един цвят - този върху който кликнете с левият бутон на мишката, с въведеният толеранс. (от опциите от хоризонталната лента, точно под менюто). Като при толаранс 1 ще се селектират пикселите само с точно избраният цвят, а с толеранс 255 (максималният) ще се селектират практичасйи всияки пиксели. Когато е маркирано Sample All Layers, командата работи във всички слоеве, а когато не е маркирано - само в текущият. Маркирано Contiguous означава, че ще се селектират само точките от определеният диапазон, които са съседни една на друга. Иначе се сектита всичко точки от диапазонът по цялото изображение.

  Pathch tool-a в най-общият случай служи, като се селектира дадена област, с левият бутон на мишката да се "закара" селекцията, до областта която да послужи за запълване на първоначалната селекция. Но това би трябвало да е тема за цял урок, защото пък кликането с десният бутон на мишката върху селекцията извежда още няколко опции, които могат да бъдат избрани.

 • Как работят Magic Wand и Patch tool?

  Росица Хаджийска:

  Тези инструменти не ми стана ясно в този модул как работят, затова се надявам да обясните какъв им е принципът на работа и кога влизат в употреба.

  Ангел Арънски:

  Magic Wand - прави селекция на цвета върху който си натиснала и близките до него цветове. Зависи от настройката tolerance. С нея ще оказваш колко близки цветове да селектира


  Patch Tool - Направи селекция и след това задръж мишката върху нея и премести. Всъщност ще вземеш пикселите от друга позиция и ще ги сложиш върху селекцията
  Росица Хаджийска:

  Благодаря :)

 • По какъв начин може да се премахне watermark?

  Зорница Каракулева:

  Здравейте, по какъв начин може да се премахне watermark от изображение, напр.:

  Опитах с Magic Wand Tool, но текстът не е едноцветен (на бялия фон е един, а на черните елементи - друг) и не се получава оптимално... Освен това е много трудно да се селектират линиите, които минават през елемените.

  Ивайло Искренов:

  Здравей Зорница, в твоя случай е сравнително лесно да премахнеш водният знак, защото под него имаш само черен цвят. Ще се опитам да обясня в няколко стъпки, как бих го направил. Първо правим едно копие на слоя който съдържа основното/оригиналното изображение с водният знак (виж прикаченото изображение). Сменямe blending mode-a от Normal на Multiply. Този слой го копирам отгоре няколко пъти - в случая 4 копия общо, докато светлата част от водният знак върху черното не изчезне. След това правим един слой с бял цвят (White_Background). Маркирамe всички слоеве под него, правим копие на тях и обединяваме копията. Този нов слой го местим най-отгоре и отиваме в Select-Color Range. Кликваме с пипетката на фона, задържаме Shift и кликваме на оставащата част (сивата) от водният знак, която да бъде присъединена към селекцията. Понеже разликата между тези цветове, които селектираме и черното което трябва да запазим е голяма, Fuzziness, може да бъде максимален. Потвърждаваме селекцията с OK и изтриваме съдържанието с Del. Това в случая е достатъчно, но в повечето случай, може да се наложи и да се използват други похвати - четка с цвят, Clone Stamp, Fill content aware и т.н.

  Ангел Ангелов:

  Ивайло Искренов, много благодаря! Какви ли не импровизации съм правил, които отнемат доста повече време. :)