Създаване II

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Как се правят вдлъбнатите форми?

  Daniela:

  Здравейте ! Опитвам се да направя това вдлъбване (подобно на правоъгълниче), което правите (с което се разделя цялата страница на отделни пасажи...) и след това ползвате Inner Shadow и тъй като не се вижда много добре, се опитах самичка да го направя. То е елементарно,но не ми се получава.Когато го изтривам с гумата,за да остане само вдлъбването......потъва цялото в сянка.Ако може да ми обясните стъпките,за да видя къде бъркам. Опитвам се да направя подобна на тази страница в урока - на друга тема, но ми се получава доста бавно :D

  Мария Балева:

  Здравей, ще се опитам да напиша стъпките. След като се направят настройките на формата/слагат се сенки от Layer Style опцията Inner Shadow/ се копират двата слоя. Това са новата форма /правоъгълника за вдлъбването/ и правоъгълника за заглавието,както е показано в урока. С десен бутон се избира от падащато меню Select similar layers. След това се отива на менюто Layers и се избира merge layers и след като са обединени вече слоевете се избира гумата и се изтрива. Важно е да сте избрали правилния слой. Може да изтеглите от следващя урок /Модул 4 урок 1-Довършителни елементи/ вече готовия файл и да видите слоевете как са направени.

  Daniela:

  Не ми се получава този ефект и това е, пробвах как ли не...звучи елементарно в две стъпки както се го описали тук в отговора,но при мен не се получава-фигурата се пречерня,а не се изтрива с гумата както при вас.В мен е причината,явно не мога да си го обясня и пробвам заучени стъпки.....Свалих и урока и там не ми става ясно. Вероятно дори не използвате Rounded Rectangle Tool за направата на вдлъбващата форма,която изтривате после.Аз правя две заоблени правоъгълничета с различни размери,които се пресичат едно в друго,после ги сливам (да не говорим ,че през цялото време Select Similar Layers не е активна...не знам защо)с Merge Shapes (това ми позволява като опция, няма Merge Layers)давам му Inner Shadow и след това се обърквам...Пробвам да трия с гумата и всичко става сиво.Пробвах да слея фигурата с фона (бял фон със сянка),но тогава се трие всичко + сянката..........Вече се притеснявам,че курса ще изтече :D

  Angel Aranski:

  Разбирам те. Всъщност, проблема се получава от това че когато сложиш на някой слой InnerShadow или други ефекти и почнеш да триеш, няма да триеш от ефекта а от цялата форма и ефекта ще се променя с нея (както при теб става по-черен). За това всъщност това което правя във видеото е, да растеризирам ефектите. Така те се пренасят върху пикселите и вече не са динамични. Тоест, ще можеш да триеш с гума и няма да става черно. Това става с десен бутон върху слоя и Rasterize Layer Style. Като има и друг начин да се направи. Аз принципно си го ползвам него, понеже той растеризира всичко, Shapes, Маски, Ефекти, Adjustment Layers, Clipping masks, каквото се сетиш :) и не ти трябва да търсиш точния бутон за растеризиране. Това което правя, за да растеризирам всякакъв тип динамика е: 1. Създавам нов празен слой от бутончето долу в най-долната част на панела със слоеве. 2. Избирам слоя които искам да растеризирам плюс празния слой, като задържам CTRL. 3. Върху тях с десен бутон от менюто избирам Merge Layers. След като го направиш това, ще можеш да триеш от самия ефект с гумата и да получиш ефекта който искаш :)

  Angel Aranski:

  Всъщност искам да уточня, че когато стигаш прекалено много до момент в който трябва да растеризираш динамични ефекти, маски и настройки. Значи че нещо не е както трябва. Това което правя аз във видеото, си е жива кръпка :) Реално можеше да стане много по-добре, ако използвах shape, за правоъгълника съдържащ страницата и след това изрязвах от него с други малки shape-ове. С тази кръпка в момента например, ако се опиташ да смениш фона на страницата, всичко ще се счупи.

  Daniela:

  УСПЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯХХХХХХХХХХХ!!!!!!!!!!!!!!Много се радвам !!! Най-накрая!!!!!!!!Проблема беше наистина в това, че не бях дала Rasterize Layer Style !!!!!!!!!! :) Благодаряяяя !!!!!!!!!!! :)

  Kana:

  Много се извинявам, но и аз не мога да направя тези вдлъбнатите фигурки. Може ли клипчето да бъде на по-забавен кадър. Изобщо не мога да разбера как става това разделяне.

  Валентина Калоева:

  Аз също не мога да направя ефекта на разделителната линия, т.е. вдлъбнатата фигурка. Изчетох внимателно всички указания към зададения въпрос. Опитах се да следвам стъпките от тях и срещнах гореспоменатите проблеми: Select Similar Layers не е активна, с гумата или всичко става сиво или се изтрива. Пробвах и с растеризирането. Изгледах няколко пъти урока, но темпото е много бързо и някои неща ми изглеждаха хаотични. Например: поставянето на правоъгълника пред заглавието, следва стил на инфотекста, подреждане на графики и отново връщане на заглавния въпрос. Може ли да систематизирате и да обясните стъпка по стъпка / като на непрофесионалист / как се прави ефекта на разделителната линия? Надявам се с ваша помощ да успея.

  Ангел Арънски:

  Здравей, направих малка инструкционна страница, след като на много от вас им е много интересен точно този момент :) https://aula.bg/uroci-photoshop-krapka-s-cel-organizaciia-ili-barzina

 • Как се правят вдлъбнатите форми?

  Kana:

  Много се извинявам, но и аз не мога да направя тези вдлъбнатите фигурки. Може ли клипчето да бъде на по-забавен кадър. Изобщо не мога да разбера как става това разделяне.

  Ангел Арънски:

  Ако не успяваш да проследиш коментарите от горния въпрос в който пише как се прави 'кръпката'. Можеш да пробваш много по-лесен начин :)

  Направи си векторен Shape, както е показано в уроците за работа с вектори. Постигни същия ефект като сложиш ефекти на слоя (Drop shadow). Така сянката ще следва извивките на вектора и ще се получи същото
 • Векторни или растерни програми, Corel products или Adobe products, как да намерим къде сме ние и какви цели да си поставим занапред?

  Venko Stoev:

  Здравейте, много добре се справям с Corew Drow, a в Photoshop не мога дори да оцветя един квадрат нарисуван от pen tool. Може ли да импортвам графики от Corel и ако няма съвместимост към кой от Adobe products да се насоча като изучаване след Photoshop. Кои са трите графични програми, които web дизайнерите най-често използват? 
  Благодаря за отговора :) 

  Ангел Арънски:

  Интересен въпрос и с доста обширен отговор :)

  Аз също израснах с Corel Draw, изглежда беше доста по-популярен от Adobe Illustrator. Corel тогава имаха предимство, но в един момент нещо им се случи на фирмата и това можеше да се забележи навсякъде, от уеб страницата им, от това че Adobe пускаха нови версии и нови програми през няколко месеца, а Corel качваха с по една версия на 3 години.
  От wiki страницата на Corel разбирам, че 2003 са си продали компанията за по 1$ на акция и са излезли от борсовите индекси, а след това са се съдили с притежателите на акции. Не звучи много стабилно.
  Аз бих препоръчал на всички занимаващи се с работа изискваща такъв тип креативни програми, да започнат с Adobe продуктите, а когато стигнат до добро ниво с тях, да научат и продуктите на Corel. Винаги ще има нещо което ще се прави по-лесно и по-добре в алтернативната програма.

  >Може ли да импортвам графики от Corel?
  Доколкото до това как да прехвърляме нещо от векторна програма в растерна - можеш да записваш файловете си като PSD в някои. Ако ли не, то PNG или TIF. Идеята е да превърнеш векторите в растерно изображение с добра резолюция, да запазиш прозрачността и да ги сложиш в smart object, за да не се развалят докато ги трансформираш.

  >Кои са трите графични програми, които web дизайнерите най-често използват? 
  Официална статистика не намерих, но бих заложил на тези (подредени по използваемост)
  Adobe Photoshop
  Adobe Illustrator
  Adobe Fireworks

  Не е задължително да знаеш всички програми които се ползват, минималния вариант е да знаеш една растерна програма, оптималния вариант е да знаеш една растерна и една векторна програма. Ако искаш да си експерт, то можеш да добавиш още 10-тина по твой избор :)

  Аз бих препоръчал да направиш поне 10 уеб дизайна на Photoshop, преди да преминеш към учене на следващата програма
  Йоана Христова:

  Моето мнение е, че всяка програма има своя плюс. Аз не работя с Корел отдавна, има няколко причини за това:

  Първо, синхронна на адоб продуктите е много добър. Почти всички масови команди са с еднаква клавишна комбинация във всички програми. Отворя ли корел, започвам да се чудя, неестествено ми е. Постоянно ми изкачат разни прозорци, от комбинации които не отговарят, а съм свикнала да ползвам. Това може да се настрои ... но дали си струва :)? За мен лично не!

  Второ, всички адоб продукти работят много добре заедно. Ако използвате ИнДизайн ще разберете колко са важни линковете. Там не можеш да импортнеш Корелски файл. Трябва да презаписваш eps, pdf, да растеризираш и какво ли още не.

  Третото е свързано с полиграфията. Е там Корела може да натвори мнооого чудеса. Заради няколко невероятни проблема намразих и цялата програма. Градиенти, начупени вектори - такава каша може да настане, дори не ми се мисли.

  В защита на Корела мога да кажа, че е много по френдли софтуер. Ако сте начинаещ, Корела е вашата програма. Лесна е за опознаване и за работа. Бързо се свиква с нея и с вектора като цяло. В това отношение Илюстратора е плашещ - отваряш и те връхлитат менюта, функции, инструменти ... УЖАС! Илюстратор е много по-професионална програма и е доста трудна за овладяване. Корел има и няколко функции които Илюстратор ги няма (или се плащат допълнително) - баркодове в Корел се правят с 3 клика, също и календариум. Въпреки това си ползвам Илюстратора :)

  И накрая в отговор на въпроса ти кои са програмите за уеб. 100% ти трябват растерна и векторна програма + добър вкус :D. За мен истината е, че трябва да се усъвършенстваш постоянно и да учиш и нови и нови неща, няма да стане само с 3те най-добри :)

  Ангел Арънски:

  Да, Corel е много по-лесна, поне за мен. Особено когато искам да направя един бърз PDF от няколко страници.

  Преди седмица излезе Corel X7, сега му разучавам новите опции :)

  Йоана Христова:

  С Илюстратор също може да направиш pdf с няколко страници. Не знам от коя версия въведоха artboards, но това е начина - всеки artboard е отделна страница във файла. Може да добавиш beeds, страници с различни размери и др.

  Любомира Попова:

  Отговорът на Йоана Христова е изключително точен и изчерпателен. Относно това кои са графичните програми, които дизайнерите използват, минимумът е една растерна и една векторна програма, но отговорът зависи единствено от целите и интересите на конкретния дизайнер. Във въпроса се пита за уеб дизайнер - вместо изучаването на втора векторна програма, може да се наблегне на изучаването на нещо свързано с изграждането на сайтове, като софтуер от типа на Fireworks, HTML/ CSS или някоя CMS с отворен код.

 • Как да правя по точни Отстъпи ?

  Venko Stoev:

  Здравейте, в Corel Draw когато натиснеш на обект горе в ляво показва с точни цифри къде се намира и какви са му размерите. Тази информация доста помага когато искаш да направиш различни текстови параграфи или снимки съотносими едни към други. В Photoshop има ли такова нещо като Layers Sise или трябва да разчитаме на Rulers? 

  Ангел Арънски:

  Window/Info или F8. Този панел ще покаже позицията на курсора (десен бутон върху кръстчето, за да го настроиш в пиксели)

  Ако искаш да ти покаже границите на слоя, то го селектирай с CTRL+click върху слоя.
  За дизайн можеш да използваш някоя грид система. Тя ще постави помощни линии и ще можеш да ги пускаш и спираш с CTRL+H. Една такава система е 960.gs/
  Също така, когато преместваш обект, докато го влачиш, над мишката се показва с колко го преместваш от предната му позиция.
  Тук прикачвам 2 дизайна които сглобих набързо, единия е с грид система, а другия е без. Третия е с показани помощни линии.
  Когато избирах колко да е височината на каретата ми, настройвах инструмента за селектиране на правоъгълници да селектира в точно определено съотношение. Така едните височини които съм ползвал са 2 пъти по-големи от другите и същевременно в съотношение 1 към 5 или 1 към 2.5 спрямо дължината.
  В средното каре съм решил да направя изключение, за да разбия логиката, раздвижа и фокусирам вниманието върху него.
  Kaloyan:

  Също така може да си използват Rulers, Grids & Guides. Намират се във View. Хубавото на Rulers е, че можеш да си слагаш сам линии.Това става като задържиш на някой от хоризонталния или вертикалния линеал и го драгнеш на място, където искаш да има линия. 

 • Защо към урока няма допълнителен файл (PSD)?

  Валентина Калоева:

  Здравейте! Може ли към урока да приложите допълнителен файл (PSD), включващ ефектите, показани в клипa до 04:52 min.? Прочетох коментарите към въпроса: "Как се правят вдлъбнатите форми?" Изтеглих готовия вече файл от следващия урок и видях как са направени слоевете. Мисля, че към този урок също трябва да има допълнителен файл (PSD), включващ етап от създаването, за да се получи не само теоретично, но и практическо надграждане и тогава да се премине към довършителните елементи. 

  Валентина :

  Благодаря за инструкционната страница!

  Ангел Арънски:

  Прикачен е и файл към урока с изходните части, така ще можеш упражниш ефекта по-лесно :)

  Валентина :

  Много благодаря!!!

 • Какъв е email-ът, където трябва да изпратим домашните си работи?

  Kaloyan:

  На края на урока се препоръчва да изпратим нашите работни сайтове на email. На чий  email  да ги изпратим?

  Ангел Арънски:

  Изпратете screenshot във форума, например в тази тема или пък на angel@photokie.com

  Kaloyan:

  Изпратих го на вашия email.

 • Може ли да ми кажете какво мислите за моя дизайн?

  Tereza:

  Здравейте, Може ли мнения и съвети. Това е най- скорошният ми опит с направата на сайт. Изглежда така по желание на клиента :)

  Nese4ete:

  Фонът е много тежък - Снимката е хубава, но като фон тежи зад всички тези сиви елементи. Фонът не е най-важното в страницата. Трябва да имаш йерархия на елементите по важност. Фонът е... фон. Дизайнът не трябва да пречи на информацията.


  Ако искаш да запазиш тъмен фон (преобладава сиво) трябва да направиш частите със съдържанието светли или обратно. Иначе не се разбира кое е по важно. Иначе сиво, св. зелено и целено е 

  Подравни всички сиви секции и логото за да не нарушаваш ритъма.
  Иначе сиво, св. зелено и бяло е много хубава комбинация
  Успех / Надявам се съм от помощ.

  Галин Гинев:

  Специфичен хубав изчистен дизайн. Ако го направиш и "лек" за зареждане в браузърите  при слаби скорости на Интернет ще е супер.
  Вече новите тенденции са  "One page"  сайтовете.  Може да правиш справка с Themeforest . net  Доста неща съм научил от там.
  Пожелавам ти успех.

  Tereza:

  Мерси, за жалост за сега аз работя само по дизайна на сайта. Други хора ще се занимават с програмирането. 

  Но скоро мисля да си направя един за себе си и ще тествам всичко :)
  Ангел Арънски:

  Браво за дизайна.

  Не се вижда дали качеството на фоновата снимка е лошо или това е от компресията на screenshot-а.
  Използвай по-качествена снимка, ако ще е толкова голяма и премахни контраста, за да се чете текста върху нея.
  Този ефект 'beavel & embos' можеш да не го ползваш, в момента е модерен 'flat' (плосък) дизайна.
  Всичко друго изглежда добре подретено, изчистено и с хубави отстояния.
 • Как да наклоня водещите линии

  Антон Иванов:

  Водещите линии във Photoshop могат ли да бъдат наклонени под (някакъв) ъгъл? (търся решения на някои липсващи ми възможности от Corel...)

  Красимир Костов:

  Мисля, че няма как да бъдат наклонени, но все пак виж тук

  Красимир Костов:

  тук са сетингите за гайда

  Красимир Костов:

  те са само два вида хоризонтален и вертикален гайд

  Антон Иванов:

  Благодаря, Краси. И аз стигнах до същия извод, но да си попитам ;-).

  Антон Иванов:

  Открих как да го правя: водещите линии могат да се трансформират аналогично на останалите обекти. Т.е. за да се наклонят, примерно десен клавиш върху водещата линийка / Transform / Rotate и задавам съответния ъгъл.

  Антон Иванов:

  Става, разбира се, и от менюто: първо селектираме Guide с черната стрелка Selection Tool, после избираме последователно / Object / Transform / Rotate и от там съответния желан ъгъл на наклон за избраната водеща линийка.

  Антон Иванов:

  И понеже "чета" три курса едновременно и в същото време си работя, моля за извинение - въртенето на водещите линии, което съм описал по-горе, се отнася за Adobe Illustrator. За Photoshop намерих друго решение, не особено елегантно, но върши работа - завъртам временно листа под желания ъгъл и използвам вертикалната водеща линийка, после го възстановявам.

  Красимир Костов:

  Браво, Тони доста добро решение си намерил. Аз също видях , че има трансформация но си помислих че е за обекта а то се оказа, че става и за гайда.

 • Какво мислите за моите първи стъпки? 

  Стиляна Димитрова:

  Ето и от мен първият ми опит.Опитах се да го направя по свеж и можеби малко се поувлякох с лилавото,но като за начало съм доволна.Първи стъпки към бъдещият ми сайт. ::)

  Ангел Арънски:

  Здравей :) Рисунките ми харесват. След като можеш да рисуваш, ти предлагам да направиш сайта илюстриран. Не е нужно да прилича на нормален сайт (Те са скучни) На мен лично ми е писнало от рамки, ленти, повдигнати бутони, сенки. Те са за това да разделят съдържанието, но може и без тях, ако няма много съдържание или то не е текстово. В твоя случай, ще е по-хубаво без тях. В урока (по нататък) https://aula.bg/fotoshop-web-dizayn-na-stranica-2 ще покажа как да направиш такава страница.

  Предлагам ти да нарисуваш с молив (например) сайта си и след това да го раздвишиш както е в урока. Ще стане уникален и ще е приятен за разглеждане. Аз лично си представям да няма нито една права линия. Текста да е ръчно написан или със script фонт. Да няма никакви разделители с прави лини, никакви правоъгълници, ленти, рамки :)

  Стиляна Димитрова:

  ох,става ми все по-интересно! :) но ми е много трудно с езиците за моделиране.

  #ivana#:

  Здравейте ,това го правите във Paint

  Т.Иванова:

  Много свежо и привличащо вниманието! Успех с начинанието!

 • защо

  Теодора Симова:

  Здравейте имам проблем ! Не ми дава да подобрявам с четката в Refine edge

  Теодора Симова:

  проблемът е решен

 • Защо

  Теодора Симова:

  Здравейте искам да попитам ,когато направя 1024 х 5000 и после го погледна в уеб ми излиза на половината екран ? Това редно ли е и защо се получава ! Мога ли да използвам например 1920 х 5000 ?

  Ангел Арънски:

  Ако искаш да е на цял екран, сложи 1920x5000 картинката на фона, а самата ти страница остави да е 1024

 • Защо

  Теодора Симова:

  Здравейте вече 3 дни се мъча на вдлъбнататите форми , моля някой да помогне ! Първо имам бял бекграънд , след това моят фон за сайта, след това започнах с направата на един правоъгълник в отделен слой. В нов слой опитах да направя един квадрат и от тук нататък не разбирам какво трябва да се прави!!! Когато го направя и почна да трия се появява фона отдолу ... Моля някой да опише какво трябва да направя или да ми каже как се казва това действие на английски аз ще си намеря информация !

  Ангел Арънски:

  Не мога да си визуализирам това за което говориш. Изпрати ни screenshot на проблемите. Трябва да видя как си направила файла. Също така има няколко отговора на този въпрос вече. Виж под урока дали отговарят на твоя.

  Теодора Симова:

  искам да кажа ,че ако започна да трия от формата ,за да се получи като вдлъбнатина трябва да я мърджна със фона ми и със слоя на лентата ,която съм направила иначе немога да изтрия нищо

 • Ангел Арънски:
  1. Избери слоя на малкото квадратче
  2. Разтегли го встрани
  3. Десен бутон върху слоя и Rasterize Layer Style (Сега ти се размазва всичко в черно от Inner Shadow-а, понеже не е изпълнена тази стъпка)
  4. Трий по бавно и прецизно и не отивай върху страницата
  Ангел Арънски:

  Тук е описано подробно https://aula.bg/uroci-photoshop-krapka-s-cel-organizaciia-ili-barzina

  Теодора Симова:

  Благодаря много ,може да е много лесно ,но нещо не успях да се справя сама :/

 • Може ли да ми кажете какво мислите за моя дизайн?

  Кремена Коева:

  Това е продуктова страница за онлайн магазин за спортни стоки

  Иван Цукев:

  Здравей, това което на мен ми харесва е, че страницата е семпла и ясна. Фокусът е върху продукта, а не върху дизайна и това е целта на страницата.

  Това, което може да подобриш е изчистване на ефектите. Принципно преди се слагаха разни 3д ефекти на бутони, drop shadows, заобляния. Напоследък е по-модерно да ги няма тези ефеккти.

  Кремена Коева:

  Благодаря за мнението. Ще пробвам без сенки и заобляния също

  Nikoleta Valkova:

  Bravo mnogo dobre

  Nikoleta Valkova:

  Tvoqt dizain e straxoten napravo neveroqten,,,

  Лъчезар Николов:

  3D ефектите не стоят добре въобще...можеш да използваш анимирани ефекти, като flip, magnify, hover, ако разбира се разполагаш с необходимия софтуер или ако не - да използваш CSS...:)

  Ivan Pukov:

  Изглежда доста добре, но ми липсват някои елементи - търсачка и е леко прекалено еднотипен цвят и малко повече описание е ако има за да може даден клиент да се ориентира по-лесно. Почти съм убеден , че с един два часа може да го направиш по-добър :)

  Ели Христова:

  Много подредено и приятно. Информацията е ясна и добре структурирана

  Дарина Иванова:

  Двуизмерният вариант може да прави по-удобно зареждането на сайта, но 3D ефектът за основните действия подсказва, че са бутони. Сивият цвят на буквите в менюто, дори да е по-модерен, за хора с по-слабо зрение може да създаде проблем.

 • Ivan Pukov:

  Изглежда готино , като за template , но дай малко повече подробности за да може да се тества и да се каже по-точно дали си заслужава :)