Форматиране на данните в таблица на Access

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Можем ли данните в даден ред на таблицата, да изглеждат различно от данните в останалите редове?
Не
Да, могат да изглеждат напълно различно
Да, но могат да се различават само по подравняването на данните

Въпроси и отговори

 • Как да настроя поле, в което се изписва само година?

  Катрина Колева:

  В таблиците ми има поле, в което се попълва САМО година, без конкретна дата. При задаване на полето тип Date/Time, Access не приема само годината и иска изписването на точна дата. Как да настроя това поле: Date, Number или Short Text? Има ли опция при Date, да се изписва само годината и къде е тя?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Катрина.

  На снимка 1 е поакзан момент в който съм в Design view и съответно за дадената таблица е зададен определен формат, както се вижда обаче формата е направен така че да показва дата, месец и година.

  Снимка_1

  Снимка_2

  За да промениш това отиди на съответната таблица в която играе роля на базата данни за всякакъв вид справки и т.н. , след което селектирай полето Date (снимка 3 позиция 1) и в менщто долу изтрии форматирането и запиши yyyy (снимка 3 позиция 2), след това натисни Enter.

  Снинка_3

  След като въведеш yyyy , следва в дясно от полето да се появи една иконка (снимка 4 позциия 1), кликни на нея и от избери Update Format Everywhere ... is used (снимка 4 позиция 2), така ще приложиш навсякъде тази промяна във формата на таблицата за която правиш промяната.

  Снимка_4

  Следва прозорец, който показва къде още ще афектира направената от теб промяна (снимка 5 позиция 1), съответно избираш Yes за да я приложиш.

  Снимка_5

  Следва да запазиш и самите промени, когато излизаш от таблицата или преминаваш в друг режим на работа - снимка 6.

  Снимка_6

  Резултатът е на снимка 7.

  Снимка_7

  Катрина Колева:

  Благодаря за помощта, Краси! Наистина много ми помогна :), защото имам доста такива полета, в които се попълва само годината.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че всичко е наред! :)

  Катрина Колева:

  Здравей отново,

  Имам проблем с командата "yyyy". Единственият начин, по който успях да приложа посочената от теб хватка, беше като промених Regional Settings на компютъра:

  Всички останали опити ми даваха грешка или ми генерираха "служебната година на MS Office" 1905:

  Не знам дали това е правилният начин - надявам се да има и друг, по-лесен вариант.

  Катрина Колева:

  Ето и скрийншот на Design View и настройките:

  Катрина Колева:

  В момента, в който променя моделът на датата в Regional Settings на компютъра, Access не ми позволява да въведа данните по избрания от мен начин "yyyy" :(

  Краси Кръстев:

  Здравей, да напълно нормално е да е така когато въвеждаш базата данни т.к. датите се възпримат не само като година, ами на генерално ниво от регионалните настройки. Може да ги въвеждаш 01.01.1963 и съответно да ги форматираш като 1963 след това, щом за теб е важна основно годината!