Как да настроя поле, в което се изписва само година?

Тайните на Access
Бази данни с Access
MS Access

В таблиците ми има поле, в което се попълва САМО година, без конкретна дата. При задаване на полето тип Date/Time, Access не приема само годината и иска изписването на точна дата. Как да настроя това поле: Date, Number или Short Text? Има ли опция при Date, да се изписва само годината и къде е тя?

Здравей, Катрина.

На снимка 1 е поакзан момент в който съм в Design view и съответно за дадената таблица е зададен определен формат, както се вижда обаче формата е направен така че да показва дата, месец и година.

Снимка_1

Снимка_2

За да промениш това отиди на съответната таблица в която играе роля на базата данни за всякакъв вид справки и т.н. , след което селектирай полето Date (снимка 3 позиция 1) и в менщто долу изтрии форматирането и запиши yyyy (снимка 3 позиция 2), след това натисни Enter.

Снинка_3

След като въведеш yyyy , следва в дясно от полето да се появи една иконка (снимка 4 позциия 1), кликни на нея и от избери Update Format Everywhere ... is used (снимка 4 позиция 2), така ще приложиш навсякъде тази промяна във формата на таблицата за която правиш промяната.

Снимка_4

Следва прозорец, който показва къде още ще афектира направената от теб промяна (снимка 5 позиция 1), съответно избираш Yes за да я приложиш.

Снимка_5

Следва да запазиш и самите промени, когато излизаш от таблицата или преминаваш в друг режим на работа - снимка 6.

Снимка_6

Резултатът е на снимка 7.

Снимка_7

Благодаря за помощта, Краси! Наистина много ми помогна :), защото имам доста такива полета, в които се попълва само годината.

Моля!

Супер е че всичко е наред! :)

Здравей отново,

Имам проблем с командата "yyyy". Единственият начин, по който успях да приложа посочената от теб хватка, беше като промених Regional Settings на компютъра:

Всички останали опити ми даваха грешка или ми генерираха "служебната година на MS Office" 1905:

Не знам дали това е правилният начин - надявам се да има и друг, по-лесен вариант.

Ето и скрийншот на Design View и настройките:

В момента, в който променя моделът на датата в Regional Settings на компютъра, Access не ми позволява да въведа данните по избрания от мен начин "yyyy" :(

Здравей, да напълно нормално е да е така когато въвеждаш базата данни т.к. датите се възпримат не само като година, ами на генерално ниво от регионалните настройки. Може да ги въвеждаш 01.01.1963 и съответно да ги форматираш като 1963 след това, щом за теб е важна основно годината!

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2020 Учебен център "Аула". Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.