Състояния на скицата

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Задължително ли е скиците да се определят напълно ?
Не, но в повечето случаи е препоръчително
Да, задължително е
 
Когато всички елементи в скицата са черни на цвят, тогава:
скицата е напълно определена (Fully defined)
скицата е неопределена (Under defined)
скицата е преоразмерена (Over defined)

Въпроси и отговори

 • Защо, никъде не се споменава или аз съм изпуснал някъде ?

  Людмил Ранев:

  Важно допълнение (поне важно за мен) е, че още в началото преди да сме започнали работа е нужно да си дефинираме, с какви размери ще работим. Моята програма винаги стартира с инчове или IPS (inch,pound,second) , но на мен лично ми е по-удобно за нещата, които правя да работя с MMGS (milimiters,grams,seconds) !

  Младен Георгиев:

  Здравейте, Във 6-ти урок "Запознаване с интерфейса" е поакзано как се сменята мерните единици, но при вас проблема е друг: Най-вероятно, когато стартирате нов файл, вие използвате шаблон, при който мерните единици са в инчове, а не в милиметри. Също така при първото (след инсталиране) стартиране на SolidWorks излиза прозорец, в който се задават предпочитаните мерни единици. Вероятно в него не е избрана ISO системата. Има много начини да се оправи проблема, но аз ще ви опиша най-простия за сега: Отваряте си нов Part файл. Настройвате мерните единици, които желаете да изпозлвате. Давате Save As и го засписвате като Part Template. Забележете че, когато избертете Part Template, SolidWorks автоматично ви праща в папката по подразбиране за шаблоните. Запишете файлата там с име, което ще го различавате. След това като стратирате нов Part файл, избирайте този шаблон от прозореца New SolidWorks Document. Ако не го виждате натиснете бутона Advanced.

  Петър С. Петраков:

  Здравейте колеги! От този урок става ясно, че при двумерното пространство, в началният етап от производството на един чертеж на някакъв детайл, се започва със скица, която софтуерният продукт SW автоматично проверява дали е преоразмерена, и ни препоръчва как да отстраним проблема, в случай, че сме поставили повече от необходимите за определяне-дефиниране елементи (линии, дъги,...) или размери (линейни, ъглови,...), което е голямо удобство при конструиране, и ни гарантита, че се движим безаварийно в "верен, правилен път". Аз искам да попитам сега предварително за следващите уроци, при оразмеряването на модел в режим 3D, размерите с какъв цвят са, както тук ли са сини, черни жълти и червени? Има ли опция с която отново SW проверява модела за преоразмеряване? При сглобените единици с какъв цвят са размерите? Има и там опция с която SW проверява монтажния чертеж за преоразмеряване? Благодаря за вниманието!

  Петър С. Петраков:

  Предполагам, че при моделното пространство геометричните връзки отсъстват и размерите са само сини и черни?

  Младен Георгиев:

  В тримерното пространство програмата ви води, така че няма как да преорзмерите. В сглобените еидиници си има други начини, които да описани по-натам в курса.

  Петър С. Петраков:

  Значи правилно съм Ви разбрал лектор Георгиев.

 • Защо не успявам да направя скицата fully defined въпреки ще има всички неоходими размери, при добавяне на още размери скицата директно се променя в over defined ? 

  Борислав Парасков:

  Защо не успявам да направя скицата fully defined въпреки ще има всички неоходими размери, при добавяне на още размери скицата директно се променя в over defined ?

  Йордан:

  Варианта не един, но най-вераятно според мен липсва геометрична зависимост