Създаване на скица. Влизане и излизане от режим за скициране

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
В кой режим се скицира ?
В Editing Sketch
В Editing Part
 
Къде се създава първата скица ?
В една от трите основни равнини
Някъде в пространството

Въпроси и отговори

 • Каква е командата, чертежите да се отварят в една програма?

  Антоанета Ангелова:

  При AutoCAD има команда която прави това. Има ли я и тук?

  Младен Георгиев:

  Не ви разбирам добре въпроса. Може ли да уточните или да качите снимка.

  Лалка Грънчарова:
   Здравейте, аз съм потребител на програмни продукти. При мен програмите AutoCad 2013, CorelDRAW x6, SoldWorks2012, Excel2003. като отворя по няколко файла в лентата на задачките имам по една отворена програма. Компютърната ми система е Windows XP. Затова мисля че проблема на г-жа Ангелова е в системните настройки или при инсталиране на програмите. Това сигурно може да се оправи, но не с някаква команда, а с генерални промени в системните настройки на програмата. Не ми се вярва да е грешка в по високата версия на компютърната система или програмата.
  Г-н Георгиев, УЧИТЕЛЮ, от Вас очакваме да ни научите как да използваме инструментите на SoldWorks, как да бъдем по- ефективни в работата си и това да ни носи удовлетворение. Не сте длъжен да разбирате такива не спечифични въпроси, това е работа за систем- програмистите. 
   Г-жо инж. Vicka Dimov, Програмата SoldWorks е за ПРОЕКТАНТИ, за създатели на нови продукти, няма нищо общо с програмите за реклами и офис секретарки ( не отричам че и там не се твори, не искам да обидя някой), но това че няма команди "копирай" и "постави" не значи че не можеш да иозползваш нещо създадено преди и то на точното място. И това изобщо няма нищо общо с поставения въпрос.
  
  Никола Стефанов:

  След подробния анализ на Краси искам само да ви обърна внимание на заетата памет в двата варианта. Независимо дали документите се отварят в отделни прозорци на SolidWorks или в един и същ, заетата памет е горе-долу еднаква. Това ме навява на мисълта, че вероятно системата има малко памет или някакъв друг проблем.

  И, не няма такава команда!

  Йордан:

  Благодаря на инж. Кръстев. Реших си проблема.

 • Каква е настройката, чертежите да се отварят в една програма?

  Антоанета Ангелова:

  Когато отварям чертеж, за всеки се зарежда нова програма. Отворя ли три чертежа излиза съобщение че оперативната памет е почти пълна и трябва да затворя някого.

  Антоанета Ангелова:

  От командната лента се вижда, че в момента имам заредени три SolidWorcs.

  Vicka Dimov:

  Има програми, в чиято среда може да се отворят паралелно няколко работни файла. Такива са примерто CorelDRAW, Illustrator, Photoshop.... Но има програми, които не могат да отварят едновремено няколко работни файла в една работна среда. Това е свързано с използването на настройките и базата данни. При тези програми не можа просто да серектираш един обект и с Copy и Paste да го пренесеш в друг файл. SolidWorks е точно такава програма.

  Краси Кръстев:

  Здравейте и от мен.

  На снимка 1 има една отверена сесия на програмата Solidworks ( снимка 1 позиция 1 ), съответно в нея са се отворили два файла ( снимка 1 позиция 2 и 3 ). Тези файлове са М02 и M02_V02- gotovo.

  Снимка_1

  Съответно с Ctrl + Alt + Delete си отворя Task Manager - а като работни сесии виждам само една сесия на Solidworks.Като двойката в скобите отговаря на броя отворени файлове в сесията.

  Снимка_2

  На снимка 2 има две сесии на програмата ( снимка 3 позиция 1 и 2 ) като в една съм отворил М02, а в другата M02_V02- gotovo ( снимка 3 позиция 3 и 4 ).

  Снимка_3

  Съответно с Ctrl + Alt + Delete си отворя Task Manager - a като работни сесии виждам две за Solidworks - снимка 4 позиция 1 и 2.

  Снимка_4

  Може би това отваряне има предвид Антоанета Ангелова ...

  Препоръката ми е обаче преди това когато си отворила 3 файла например да видиш какво точно се показва в Task Manager - a, като процеси, за да си сигурна кой от два показани случая по - горе имаш.

  Относно команда чесно казано не съм толкова опитен с Solid и не мога да кажа.

  Мога ти ти препоръчам чисто на системно ниво да кажеш на файловете с разширение .sldprt .sldasm да се отварят посредством Solidworks Laucher , а не през Slidworks 2015. Това става като отидеш на даден файл с дадено разшиерение клинеш с десен бутон и избереш Open with и там с ляв бутон избереш Choose another app ( Снимка 5 )

  Снимка_5

  Ще ти се отвори прозорец ( снимка 6 позиция 1 ) в който трябва да избереш Solidworks Laucher ( снимка 6 позиция 2 ) да сложиш отметка на Always use to open .sldprt files ( снимка 6 позиция 3 ) и да избереш ОК ( снимка 6 позиция 4 ).

  Снимка_6

  Надявам се така да се получи, НО преди това наистина провери как точно се отварят чертежите... колко са сесии наистина.

  Антоанета Ангелова:

  Не е това решението.

  На снимката е екрана на компютъра от работното ми място. Както се вижда, отворила съм три чертежа. А прозорчето е само едно. При вас има отворени два чертежа. И съответно имате две прозорчета, едно над друго. Както са при мен три. За съжаление колегата който е настроил програмата е напуснал и няма как да го попитам.

  Краси Кръстев:

  Да напълно съм съгласен съм с описаното по - горе.

  НО на снимката в първи коментар използвате версия на Windows -a - 10, а на снимката в последния коментар е Windows 7.В моя комантар използвам Windows 10 и в снимка 3 се вижда как съм отворил два прозореца през един Application, но долу прозорчетата са две. Затова и посъветвах да проверите процесите, за да сте убедена в това как точно са отверени файловете ( през различни или еднакви Application са отворени ).

  Антоанета Ангелова:

  Първият случай съм. Но забелязах, че при вас и в двата случая е заета над 80% от паметта. Което би трябвало да означава, че са стартирани две програми и в двата случая.

 • Как да отворя файловете за упражнение със solidworks версия 2013

  Mari22:

  При опит за отваряне програмата дава информация за грешка.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Mari22.

  Да така е, проблема идва от това че файловете са записани на 2015 версия, на която версия се води и самият курс.

  Още в това видео Изтегляне на файловете с упражнения и инструкции за правилна работа с тях лекторът напомня именно това че ще е необходима минимум 2015 версия на Solidworks за да ползвате готовите файлове, в противен случай няма да може да ги отваряте, а ще можете само да повтаряте упражненията.

  Като само да добавя т.к. курса е на версия 2015, то ако използваш 2013, някой от инструментите може да ги няма или да са видиизменени.

  Съвета ми е , ако имаш възможност да инсталираш 2015 или по-нова версия на Solid.

  Никола Стефанов:

  Здравейте, Невъзможността за запис към по ниска версия е фирмена политика на Dessault Systemes от много време, някои ги обвиняват в силов маркетинг. В определени преходни моменти при излизане на нова версия, например, се е случвало по-ниска версия да отваря файлове на по-високата до следващия сървис пак. И все пак се поразрових из мрежата и открих добавка (add-in), която вероятно с някакви компромиси успява да записва в по-ниска версия. Не съм я пробвал, който има желание може да разгледа тук: http://backworks.info/ Иначе остава класическия вариант: запис в неутрален формат - STEP, IGES или Parasolid и след отваряне в по-ниската версия използване на функцията Feature recognition.