Размножаване на градивни елементи по крива (Curve Driven Pattern)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Чрез инструмента Curve Driven Pattern могат да се размножават градивни елементи:
по крива
в дадена посока
произволно

Въпроси и отговори

 • Как направихте скичата, ако може малко помощ ?

  Вера Мирчева:

  Пробвах доста неща, по принцип аз не свалям файловете към упражненията. Стремя се да ги правя сама, но този ме затрудни доста.

  Младен Георгиев:

  В този урок за размножението се използва скицата (Sketch 1), с която е построен Boss-Extrude 1. Така с една и съща скица управляваме формата на детайла и формата на размножението. Ако желаете може да си построите друга скица, за размножението. Всичко зависи от това какво искате да постигнете, като начина на поведение на модела. Ако не ползвате файловете от упражнението може просто да си построите подобен детайл. В началото на урока е обяснено какви построения включва

 • Как да продължа с Екструд частта

  Найден Георгиев:

  Стигам до тук с "Екструд" и не мога да обърна страните на изрязване и се получава:

  което със сигурност не е желания резултат, моля за помощ.

  Славчо Желязков:

  Здравей, Аз също пробвах няколко пъти докато се получи. Ето моето решение 1. Начертавам Скица1 - само вънщния контур с тангенциални дъги. 2. Потвърждавам промените в скица 1. 3. Селектирам скица 1, -->Клик Extruded Boss/Base , височина 20мм. Потвърждавам. 4. Клик в граф. област за да не е селектирано нищо. 5.. Клик в/у бутона Sketch за да изчертая скица2 без съм селектирал нищо. Трябва да избера равнина в/у която да създам скица2. Клик в/у горната повърхнина на тримерния геом. обект, получен от Екструд1. 6. Стартирам инструмента Оффсет, избирам отново същата повърхнина, задавам отстояние 20мм, потвърждавам скица2. 7 Селектирам Скица2, --> Extrude Cut с дълбочина 10мм, --> потвърждавам Cut -Extrude2.

  Дано съм помогнал

  Найден Георгиев:

  Благодаря за прояснението, наистина се получи така, но исках да повторя същото като от урока. Скица -> Екструд Бос -> Екструд кът и готово. Интересно ми беше как със кът може да се прореже тялото по показания начин.

  Славчо Желязков:

  Здравей, отворих и разгледах файла прикачен към урока. Там се ползват три скици, скица 1за външния контур, скица 2 за големият изрез, позиционирана на горната повърхнина на геометричния обект, и скица 3 за малкия изрез които се размножава. Доколкото виждам от твоите снимки , се опитваш да ползващ една скица за да стигнеш до положението с големият изрез. Пробвах и се получи по следният начин. 1. Създававам скица 1 с външия контур. -->Ектруд с височина 20мм , включена опция за тънкостенно тяло Thin Feature, параметър Т1 - 20мм, CAP ends - не е маркирано. 2. Във фючър менажера, клик в/у + пред Екструд Thin 1, за да мога да маркирам скица 1. Маркирам я и натискам бутона Екструд Босс --> D1=10mm, потвърждавам. Дотук сме на положение с големият изрез, но не ползвам Кът Екструд, де. Ако намериш друга последователност- сподели, ще ми е интересно.

  Младен Георгиев:

  Колегата Славчо Желязков е отговорил съвсем правилно. Г-н Георгиев, по този начин който, сте показали, създавате тънкостенен разрез - т.е. задали сте на какво отстояние (25мм) от скицата да бъде разреза. Използвайте файловете от уроците и ги изследвайте как са постороени. Разбира се най-важно е да се фокусирате в темата на урока.

 • Защо не се размножата по цялата крива

  Александър Стефанов:

  Здравейте,аз изпробвах иструмента върху друг детайл и проблема, с който се сблъсках е че градивният елемент се размножи само върху правите участъци от кривата ,а преди да го потвърдя инструмента го визуализира върху цялата крива.Благодаря предварително.

  Младен Георгиев:

  Виждам, че в CrvPattern4 ви свети в жълто с удевитлна. Това е сигнал че има нещо нередно там. Кликнете с десен бутон върху него и изберете What's wrong? Ще ви се появи прозорец в който ще е описан проблема.