Проект: Часовник

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Коя опция трябва да е включена, за да можем да преместим точката на завъртане на стрелките точно в центъра на циферблата?
Snap to objects
Snap to grid
Treat all objects as filled
 
Задържането на кой клавиш ни позволява да завъртаме и копираме с ротация през равни ъгли кръговете за означаване на часовете?
Ctrl
Shift
Tab 

Въпроси и отговори

 • Цвета Попова:

  ето го резултатът

  Венета Желева:

  Това се получава при щракване с ляв бутон - премахва се запълването. За премахване на очертанията щракнете върху задрасканото квадратче в палитрата с десен бутон.

  Същото важи и при оцветяване - с ляв бутон избираме цвят на запълването, а с десен - на очертанията (по-нататък в урока може да видите как се променят цветовете на секундарната стрелка и цифрите).

  Цвета Попова:

  Благодаря за отговорът.

  Мартин Кабаджов:

  Единствено срещнах проблем с промяната на цвета на секундарната стрелка.Цвета в Object Manager-a се промени, а на изображението си остава черна.

  Венета Желева:

  Здравейте, Мартин. По възможност направете снимка на екрана (при отворен Object Manager и селектиран проблемния обект) и я публикувайте тук, за да видим какво точно се е получило.

  инж. Мейлин Неджиб:

  и при мен се получава същото

  инж. Мейлин Неджиб:

  но успях да го редактирам от Object properties

  Венета Желева:

  На първата снимка, която сте показали, според мен линията е с червено запълване и черни очертания, както в пример 2 тук: Curve_objCurve_obj_icons В Object manager се вижда разликата между иконките на Curve обектите. При секундарната стрелка трябва да се получи като в пример 3 и при това положение в Object Properties във втория раздел за Fill да няма зададен цвят. Ако е червен, може да е заради грешка при щракването в палитрата - с ляв вместо с десен бутон.

 • Как да

  Tsvetelina Despotova:

  Мисля че не успях да направя рамката добре

  Венета Желева:

  Смятам, че сте се справили чудесно, Цвети :) Нека преливката не Ви притеснява. Ако искате да е по-рязка смяната от светъл към тъмен цвят, раздалечете средните маркери един от друг, така че всеки светъл да е много близо до съседния му тъмен. Може да пробвате и друга последователност или различни цветови комбинации.

 • Как да запазя лого от CorelDRAW като png или jpg картина?

  Petar:

  Как може да се преобразува и запази лого, изработено в CorelDRAW, като изображение png илиjpg, но изчистено, без фона на работната страница, както се получава при експортиране?

  Vicka Dimov:

  Ако използвате изображение *.jpg, то няма как фона да не се включи - специфика на този файлов формат. При разширение *.png вижте https://www.youtube.com/watch?v=Hf05SoJPE9U

  Тодор Тодоров:

  File > Export от File Type избираш формата

 • Къде е растерното изображение?

  Mina:

  Не успях да намеря растерното изображение като отделен файл, само към задачата го има вмъкнат. Така ли трябва да бъде?

  Венета Желева:

  Здравейте, Мина. Снимката не присъства като отделен файл, а само като вмъкнато изображение в работния документ. Ще проверя дали е възможно да бъде добавена в архивите. Иначе може да ползвате Bitmap обекта в работния файл или по желание да свалите друга подобна снимка от Интернет.

  Vili Georgieva:

  Здравейте! Можете ли да ми кажете,защо ми изчезна целия часовник,когато се опитах да преместя стрелките и рамката в друг слой,остана ми само фон...

  Венета Желева:

  Здравейте, Вили. Ако слоят, в който поставяте обектите, не е видим, съответно при преместване в него ще изчезнат. Може и да се дължи на друго. По възможност направете снимка или кратко видео при разгънат Object Manager, за да се установи къде точно е проблема.

 • Венета Желева:

  В докера Alignment and Dynamic Guides включете Margins, за отстоянията по хоризонтала и вертикала изберете опция Inset и посочете стойност при заключено съотношение.