Подравняване и разпределяне (Align and Distribute)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
С клавиш ... поставяме селектирания обект в центъра на страницата.
P
C
 R

Въпроси и отговори

 • Как да върна настройките на Recgtangle Tool

  Antonia:

  Здравейте, Нещо направих с настройките на Recgtangel Tool, опитвайки се да изчертая квадрат или правоъгълник ми изрязва ъглите които се намират вдясно. Прилагам и клип.

  https://drive.google.com/file/d/0B0pKpzUV8_YzalpONU9wcVRWeXM/view

  Венета Желева:

  Здравейте,

  Ако в лентата с характеристики на Rectangle tool е отключено катинарчето за редактиране на всички ъгли заедно и за някои от тях са въведени стойности, различни от 0, се получава заобляне (или скосяване, според избраната опция) при самото изчертаване.

  Corner roundness

  За да чертаете без заобляне, при активен Rectangle tool и без да е селектиран обект, горе в лентата с характеристики заключете катинарчето, въведете 0 и натиснете Enter, за да се уеднаквят стойностите за четирите ъгъла.

  Antonia:

  Здравейте,

  При мен се вижда само лявата страна с катинарчето, пробва да оключа катинарчето, но нищо не се промени. Прилагам и принтскрийн http://prntscr.com/cfh2l5 , на изгледа който имам.

  Венета Желева:

  Здравейте, Антония,

  Лявата и дясната двойки полета за задаване радиус на закръгление (както и самото катинарче, а и всеки друг елемент от лентата с характеристики) могат да бъдат скривани. Ако щракнем с десен бутон върху иконките с квадратите и изберем Customize → Toolbar Item → Delete, изтриваме полетата от лентата.

  Можем да ги покажем отново, като възстановим първоначалния вид на лентата (някъде към 0:17 от видеото) - десен бутон върху лентата → Customize → Property Bar Toolbar → Reset to Default и потвърждаваме с Yes. Така ще се покажат скритите полета за въвеждане на радиус и ще можете да коригирате стойностите в тях.

  Show/hide corner radius

  Antonia:

  Здравейте Венета,

  Страхотно, много Благодаря за поясненията и видео клипа.

 • Как да разположа текст в рамка?

  Petar:

  Как да разположа текст в квадрат на определено разстояние от рамката? Как да центрирам всеки ред от текста с една опция, ако той е едно цяло?БЛАГОДАРЯ!

  Венета Желева:

  Здравейте, Петър,

  Ако имате квадрат с размери примерно 10х10 см и искате текстът да е на 1 см навътре от ръбовете, най-лесно ще стане, като с инструмента за писане очертаете текстова рамка 8х8см над квадрата. Центрирайте двата обекта и въведете текста в текстовата рамка. За да форматирате, маркирайте избран ред или целия текст и в лентата горе Text property bar щракнете и задръжте върху иконата Horizontal alignment, за да се покажат всички опции, и изберете предпочитаната, например Center за центриране.

  Ако това не отговаря на въпроса Ви, може с повече подробности или снимка на екрана да обясните идеята си.

  Красимир Мичев:

  Как при вече създаден текст след подобно подравняване можем да се върнем и да редактираме текста. Благодаря

  Венета Желева:

  С активен Text tool щракнете в текстовото поле, за да въведете/изтриете текст или да приложите различно форматиране чрез маркиране и избор от опциите в лентата. Подравняването се променя от същата икона Horizontal alignment.

  Красимир Мичев:

  Благодаря отново за бързия отговор.

 • Как да селектирам и изтрия скрити обекти?

  Валентин:

  Как да селектирам и изтрия скрити обекти

  Венета Желева:

  В Object Manager са означени така: Hidden-objects Посочвате и директно изтривате.

  А за да покажете обект – десен бутон върху името > Show Object или показвате всички от Object > Hide > Show All Objects.