Инструменти за изрязване и изтриване

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
С кой бърз клавиш извикваме инструмента Eraser (гума)?
X
F10
H

Въпроси и отговори

 • Венета Желева:

  Преди изрязването изключете бутона Keep as one object, който се намира най-отляво в лентата с характеристики на инструмента Knife.

  Понеже при Вас е бил включен, изрязаните части не са се отделили като самостоятелни обекти, а са останали като подпътечки на изходния обект.

 • Как да разделя двата изрязани обекта с права и крива линия?

  Никол Чуранова:

  Здравейте! Използвам най-новата версия на CorelDraw и не мога да намеря бутона бутона Keep as one object, за да го изключа и да мога да разделям обектите при Line и Freehand Mode.

  Никол Чуранова:

  Когато натисна бутона Shift не се появяват двете ръкохватки?

  Никол Чуранова:

  това с ръкохватките го открих единствено на Bezier Mode.

  Никол Чуранова:

  И не мога да създам нови възли

  Венета Желева:

  Здравейте, има някои промени в тази версия. Вместо да се задържа Shift, се активира режим Bezier. Бутонът Keep as one object е премахнат и при разрязване се получават отделни обекти, но по двойки - за очертанията и за запълванията. При Вас Auto close е бил изключен и затова двете половини на очертанията са незатворени контури. В Object Manager ако разгрупирате, ще видите какво се е получило. А за добавяне на нови възли, вместо да се щраква върху очертанията, пробвайте щракване отстрани и преминаване през тях.

 • Защо не ми се оцветяват отделните елементи отделно?

  Филиз Велиева:
  1. Когато използвам инструмента Smart Fill и избера първия квадрат, ми се оцветяват и другите ?

  2. Когато избера цвят и след това отида да избера дебелината на външните граници, не ми се оцветява външната рамка , а си е винаги в черно. А когато избера тук (1) и там ми дава вече повече възможности и смяна на цвят. Но искам да е както при вас е .

  Венета Желева:

  Ако цветът, който искате да приложите към очертанията, вместо с десен по погрешка бъде посочен с ляв бутон, ще бъде назначен за цвят на запълването. Това не се визуализира върху обектите в листа заради незатворените им криви, но е обозначено в статус лентата. Вероятно това е причината очертанията да остават в черно и да се променя само дебелината им. Пробвайте с двата бутона и наблюдавайте статус лентата.

  Запълването обърква работата на Smart Fill. Ако бъде премахнато, отделните зони ще се оцветяват както в урока. Ето видео за сравнение как работи Smart Fill при липса/наличие на запълване.