Прозрачност и оптически ефекти с Transparency и Lens (лупа)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
При приложена прозрачност с градиент черният маркер върху обекта обозначава..., а белият маркер - ...
прозрачност,... непрозрачност
непрозрачност,... прозрачност
завъртане,... деформация
 
За да се вижда ефекта на приложена лупа само там, където покрива други обекти, трябва да е включена опцията...
Remove face
Frozen
Viewpoint

Въпроси и отговори

 • Венета Желева:

  Защото го прилагате към кривите на заден план. Трябва да селектирате кръговете (обектите Ellipse), които са по-нагоре в структурата на слоя, и към тях да прилагате Lens ефекти.

 • Как да получим негатив на дадено изображение с помощта на команда  Invert Colors  от меню Effects (подменю Transforms)?

  Светослава Величкова:

  Не зная дали тук е мястото на този въпрос, с който се сблъсках в практиката: по-точно при изработката на проекти за печати на фирми, които разпечатвах върху полароидна плака. Въпросът ми е относно рамката (при придвижване с ляв бутон се оцветява в синьо), без която ефектът не се получаваше. Когато се случеше да "се изгуби" по някаква причина, командата не можеше да бъде приложена директно върху маркирания обект, а и никой от колегите не успя да ми даде отговор на въпроса как мога да я изчертая отново. Как мога да получа такава селектираща рамка, защото очевидно не е обикновен правоъгълник, изчертан с инструмента Rectangle Tool? Благодаря!

  Венета Желева:

  Не успях съвсем да рабера за тази рамка (кога и как се генерира, размерите и формата ѝ фиксирани ли са), но правоъгълникът ми изглежда съвсем редовен (в статус лентата - Rectangle on Layer 1). Ако служи само като помощен обект, за да се изпълни операцията, вероятно и друг правоъгълник би свършил работа или вместо очертаване на избрания обект може да се направи рамка по силуета с Create Boundary. При възможност направете снимка на примерен обект, върху който не може да се приложи ефекта, с отворен Object Manager, за да се види от какво е съставен и дали няма други скрити обекти.

  Светослава Величкова:

  Въпросната рамка /даже бяха няколко, но аз ги изчистих, за да е по-прегледен документът/ беше "унаследена" от предишния колега. И аз самата не разбрах как ги е изчертал. Печатът с елхата е направен точно с такава рамка, докато този отдолу е с правоъгълник, изчертан от мен с Rectangle Tool. В Object Manager-a се вижда, че трите рамки /двете горни са тези, които позволяват чрез съответната команда да превърна изображението в негатив/ се различават по цвят / предполагам, че е някакъв бъг на софтуера/. И трите рамки "се държат" като обикновени правоъгълници и позволяват да бъдат деформирани, ротирани и т.н...Да не би проблемът да е свързан с това, че ефектът може да се прилага само върху растерни изображения и тази рамка да прави точно това?

  Венета Желева:

  Не би трябвало да има проблем с векторни обекти, ефектът работи и върху двата типа. Това, което ми хрумва, е че заради цветовете може да не се получава желания резултат. Селектираният правоъгълник, показан на снимката, изглежда е с очертания, но без запълване (иконите на рамките в Object Manager показват цветовете на реалните обекти). При обръщане на цветовете ще се получат бели очертания, но за запълването няма информация, която да бъде преобразувана. Ето няколко примера с обръщане на различни цветови варианти (сивите обекти служат само за по-лесно разграничаване на незапълнените "рамки" от фона): Invert-colors

  Светослава Величкова:

  Благодаря за разяснението! Имах проблем и със самия софтуер, който вече е отстранен.