Проект: Tапет за екран

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
В какъв цветови формат трябва да се експортира изображението, ако е предназначено за преглед на екран?
RGB
CMYK
Без значение
 
С коя команда запазваме съдържанието на документа в растерен формат?
Export
Save
Save As

Въпроси и отговори

 • Венета Желева:

  Здравейте, Петър,

  Paint е програма за рисуване, която борави с пиксели, а не с вектори. След въвеждане текстът повече не може да бъде редактиран. Програмата е опростена, не поддържа запазване на отделни слоеве и съответно в изходния файл всичко е обединено в един слой.

  Такова изображение, вмъкнато в CorelDRAW, представлява единен растерен обект. Той може да бъде автоматично векторизиран (преобразуван в очертания), но няма възможност за разпознаване на групата от пиксели, която ние виждаме като текст, и автоматичното ѝ конвертиране в текстов обект.

  Иво:

  Не съществува нито балон,нито зелена вълна,нито нищо.

  Венета Желева:

  Здравейте, Иво. Със свалянето на файловете към урока ли имате затруднения? Моля, пояснете какво имате предвид.

  Иво:

  Файловете към уроците се свалят като зипове,не се отварят,а накрая изчезват......

  Венета Желева:

  Файловете към уроците са компресирани в ZIP архиви за намаляване на обема и по-лесно сваляне с един клик. Форматът не е съвместим с CorelDRAW и е напълно нормално да не успявате да отворите архива по този начин.

  След свалянена архива на Вашия компютър е препоръчително първо да разархивирате (с програма от рода на 7-zip, WinRAR), за да отворите съдържащите се в него документи - Corel_wave.cdr и Corel_baloon.cdr са с разширение CDR и могат да се отворят индивидуално, както и да се импортират в друг CDR документ. JPG файловете може да се импортират, както е показано в урока.

  Относно изчезващите свалени файлове - повече информация за сваляне с Chrome и откриване на файловете в компютъра има тук и тук.

  Иво:

  Благодаря,Венета. Много ми помогнахте. Вече всичко е наред.

 • Как да се справя с разликите на CorelDraw v.6 и v.7?

  Стефка:

  За съдаване на персонализирана среда във v.6 в меню Window няма подменю Workspace, При запълване не ми излиза /или аз не намирам/ къде да определя текстура и градиент?

  Венета Желева:

  Здравейте, Стефка,

  Във версия Х6 опциите за създаване, запазване, експортиране и вмъкване на настройки за работната среда се намират в панел Options (Ctrl+J), в основната част на първия раздел Workspace.

  За избор на тип запълване има два варианта:

  1. След селектиране на обект с ляв бутон щракнете и задръжте върху инструмент Fill, за да се разгъне списъкът с всички опции. При избор на тип запълване се отваря прозорец с настройки за персонализиране.

   1. След селектиране на обект изберете инструмент Interactive Fill. От падащите списъци в лентата горе можете да промените текущите характеристики. При избор на тип запълване не се отваря отделен прозорец, а резултатът се визуализира върху обекта.
 • Как се изваждат допълнителни опции към Interactive Fill и  Transparency във версия Х6?

  Mina:

  Как се изваждат допълнителни опции към Interactive Fill и Transparency при версия Х6?

  Венета Желева:

  Здравейте, Мина,

  Във версия Х6 опциите могат да бъдат достигнати по малко по-различен начин.

  Относно запълването: *Чрез инструмент Fill – при щракване върху инструмента (1) се показва списъка с видовете запълване. След избор на вид (примерно Fountain fill) се отваря отделен прозорец (2) за настройване на конкретния тип запълване. *Чрез инструмент Interactive Fill – с еднократен клик се избира инструмента (3) и горе се зарежда лентата с настройки (4). Видът на запълването се задава от падащия списък, а не чрез отделни бутони, както е в Х7. Fill-verX6

  Относно прозрачността: *Върху иконата на инструмент Blend (5) се задържа ляв бутон, за да се разгърне цялата група и да се премине към инструмент Transparency (6). Горе се зарежда лентата с настройки (7), сходна на тази за Interactive Fill. Transparency-verX6

 • Може ли  след като съм дал "power clip inside" на даден обект и съм го вмъкнал в очертанията на листа да го извадя от там с дадена команда за да го редактирам отново?

  Красимир Мичев:

  Здравейте въпроса ми е можели след като съм дал "power clip inside" на даден обект и съм го вмъкнал в очертанията на листа да го извадя от там с дадена команда за да го редактирам отново. Благодаря предварително.

  Венета Желева:

  Да, може, но не е необходимо, за да редактирате. При селектиран PowerClip обект имате следните бутони: PowerClip-options Използвайте Edit contents (1), за да влезете вътре в контейнера и в изолиран режим да редактирате съдържанието му. Ако все пак искате да измъкнете съдържанието извън PowerClip рамката, използвайте Extract contents (2).

  Подробна информация за PowerClip контейнерите има в този урок.

  Красимир Мичев:

  Благодаря за точния отговор.

 • Защо определени опции от менюто са ми в тъмно сив фон и не мога да ги ползвам?

  инж. Мейлин Неджиб:

  Здравейте! Имам проблем при експортиране на файла. Пробвах и от менюто, и чрез клавишна комбинация. Опциите от падащото меню, които са в тъмно сив цвят не мога да ги ползвам. Има ли вероятност проблемът да е породен от факта, че програмата не е лицензирана?

  Венета Желева:

  Здравейте, точно това е причината. При нелицензирана или trial версия с изтекъл пробен период програмата преминава в т.нар. viewer режим, в който можете да отваряте и редактирате документи, за да се упражнявате, но опциите за запазване и изнасяне на съдържание са деактивирани.

 • Филиз Велиева:

  А следващото вмъкване по този начин се получава.

  Венета Желева:

  Това обикновено става при разлика в резолюцията на работния документ и вмъквания файл. Проверете каква е при Вас (десен бутон > Document Properties, раздел Document), според мен е 300dpi. Пробвайте в нов документ 1280х720px, 96dpi, би трябвало да се получи точно като в урока.