Трикове при векторизиране с Bezier и Pen

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
При рисуване с Bezier или Pen с кои бързи клавиши променяме типа на възел, от който сме издърпали ръкохватките за управляване на кривата?
C и S
C и Е
Ctrl + C

Въпроси и отговори

 • Как се векторизира картинка!

  арх. инж. Краси Петрова:

  Здравейте, в курса Photoshop имаше такъв въпрос "Как се векторизира картинка?". Отговора на Ангел Арънски беше че в програмите Аdobe Illustrator и Corel DRAW има такава команда VECTORIZE, която автоматично го прави. Въпроса ми е - къде е и как става?

  Венета Желева:

  Здравейте, автоматичното векторизиране с командата Trace Bitmap става от едноименния бутон в лентата с характеристики (появява се само при селектирано растерно изображение). В следващите модули е предвиден урок за подробно разглеждане на нейните опции.

  арх. инж. Краси Петрова:

  Много, много благодаря!!!

 • Венета Желева:

  Чудесно, в някои части от пътечката е много добре (по желание с инструмент Shape може да редактирате неравностите, които се получават на места). Радвам се, че се упражнявате и Ви насърчавам да пробвате и с други снимки, които Ви харесват.

  Цвета Попова:

  По някой път дъгите се получават в обратна посока и тогава ми е трудно да ги управлявам.Може би зависи от смяната на C и S?Тогава се получават нежелани вълнообразни чертички, а не прави линии,връщам с Ctrl +Z ,но не мога да ги изчистя добре ,което личи и от снимката.

  Венета Желева:

  Чрез поставяне на възлите през по-големи разстояния или управляване с по-малко изтегляне на ръкохватките може да се избегне вълнообразната форма.

  Пробвайте и трика със задържане на Alt.

  Редуването на C и S понякога може също да окаже влияние. Пример: Bezier shortcuts 1. При изтегляне от възела двете разнопосочни ръкохватки първоначално са симетрични. 2. Натискаме C и вече контролираме само външната ръкохватка (другата остава неподвижна). 3. Със S правим възела отново загладен, само че несиметричен (при издърпване на външната ръкохватка вътрешната остава със същата дължина, което затруднява коригирането на управлявания от нея сегмент). 4. С повторно натискане на S възела става Smooth и можем да променим дължината на вътрешната чрез издърпване на външната ръкохватка, с което променяме и дълбочината на извивката.

  Венета Желева:

  (Извинете за огромния надпис от предходния пост, нещо обърках с markdown символите.)

  Тодор Тодоров:

  Страхотна работа :) Браво :) Давай само в този дух :)

 • Венета Желева:

  Чудесно, Даниела, продължавайте все така!

 • Боряна Велева:

  Хубаво е! Браво! :)

  Венета Желева:

  Отлична работа, Мина! Пробвайте смело и с други изображения.

 • Може ли да споделя какво получих аз!?

  Nikoletad:

  Как се е получила моята работа

  Венета Желева:

  Много добре, доста чисто очертание. Поздравления, Николета!

  Диaнa Кирова:

  Ето го моят резултат!