Поставяне на размерни и свързващи линии

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
 С инструмента Parallel Dimension...
поставяме хоризонтални, вертикални и наклонени размерни линии
поставяме само хоризонтални или вертикални линии
поставяме ъглови размерни линии
 
С инструмента Segment Dimension можем да измерим разстоянието между най-отдалечените точки на два сегмента...
като задържим ляв бутон и оградим сегментите с маркираща селекция
като щракнем веднъж в началото на първия и след това щракнем в края на втория сегмент

Въпроси и отговори

 • Как да решим проблем с промяната на мерните единици за оразмерителните линии

  Венета Желева:

  В отговор на въпроса, зададен тук:

  Ако променяте мерните единици за оразмерителните линии и при следващо оразмеряване пак се връщат старите мерни единици, възможна причина за това е при промяната да е бил селектирана съществуваща размерна линия. Сн.1 В случай, че е селектирана размерна линия (поз.1), което можете да видите и в статус лентата (поз.2), при избор от падащия списък (поз.3) на нова мерна единица (поз.4), промяната ще се приложи само върху селектираната линия (поз.1).

  За промяна на настройките по подразбиране освен в панел Options (0:54 от видеото) можете да направите следното: Сн.2 При активен инструмент Dimension от лентата с характеристики отворете списъка Dimension units (поз.1) и изберете предпочитаните мерни единици, например mm или millimeters. Важно! Не трябва да са селектирани съществуващите в документа размерни линии (поз.2), ако има такива.

  Сн.3 Отваря се прозореца за промяна на настройките по подразбиране за документа (поз.1). Изберете Dimension (поз.2) и потвърдете с ОК. Това ще промени мерните единици за този документ.

  Сн.4 За промяна във всички нови документи, които ще създавате оттук нататък, в докера Object Styles (поз.1) изберете Dimension (поз.2) и посочената в раздел Dimension (поз.3) мерна единица (поз.4) приложете като мерна единица по подразбиране от Set as new document default (поз.5). Така във всички нови документи размерните линии ще бъдат с новозададените настройки.

  Надявам се приложената информация да ви бъде полезна!

  Ибрахим:

  Благодаря! проблема се разреши ,сега всичко е ок.

  Венета Желева:

  Чудесно! Радвам се, че сте се справили.

 • Защо когато щтракна  да направя оразмеряване на  2 ри ъгъл,не мога да го направя , а се мести първата оразмерителна за ъгъла линия? И се появява правоъгълниче?

  Цвета Попова:

  правоъгълничето е с номер 3 .Или по друг начин ,как да оразмерим 2 ри ъгъл без да повлияем на 1 ят?Всичко е размаркирано ,но продължава да се прави по първият ,не по искан втори ъгъл?

  Венета Желева:

  Квадратчето от позиция 3 показва, че Dimension обекта на дъговидната размерна линия е селектиран (вижте и в статус лентата). Това се е получило, защото активният инструмент на снимката е Pick tool и затова като щракнете и издърпате, се селектира и премества вече изчертаната размерна линия.

  Сменете инструмента с Angular dimension и би трябвало всичко да е наред. С всички инструменти от група Dimension при издърпване на нова размерна линия автоматично се размаркира предходно изчертаната.

 • Цвета Попова:

  когато щтракна ,трябва да се появи черна стрелка ,тогава я издърпваме

  Цвета Попова:

  ето я за друг сегмент

  след нейната поява се дърпа

  Венета Желева:

  На първите две снимки е активен Pick tool и може би на това се дължи преместването на обекта.

  По принцип оразмеряването със Segment Dimension е малко объркващо, тъй като за един и същ инструмент имаме два стила на поставяне на размери, различни от тези на останалите инструменти в група Dimension.

  Единичен сегмент със Segment Dimension можем да оразмерим както чрез селектиране с посочване, така и с ограждаща селекция. Оразмеряването чрез селектиране с посочване става без да задържаме ляв бутон - щракваме веднъж върху избрания сегмент от пътечката на обекта, придвижваме мишката встрани и щракваме втори път за поставяне на размерните линии.

  За да селектираме един или повече сегменти с ограждаща селекция, при активен инструмент Segment Dimension задържаме ляв бутон и преместваме мишката, временно се появяват черна стрелка и пунктирани очертания, и издърпваме селекцията така, че пунктираните очертания да оградят сегмента/сегментите. Пускаме бутона, преместваме мишката и щракваме за поставяне на размерните линии.

  Когато измерваме разстоянието между най-отдалечените точки от два различни сегмента, е важно бутон "Automatic successive dimensioning" да е изключен, както е при Вас в лентата с характеристики на третата снимка (ако бутонът е включен, ще се измерят и дължините на отделните сегменти).

 • Цвета Попова:

  явно при маркиране нещо не съм направила точно ,защото сега се получи само за нея

  Венета Желева:
  • За измерване на всеки отделен сегмент трябва да е включен бутон * Automatic successive dimensioning*;

  • Необходимо е селекцията да обхваща и трите сегмента.

  ASD

 • Как мога да

  Анета Михайлова:
  1. Направя едновременно няколкото размерни линии долу.
   1. Според мен имам излишни икони в ляво - как мога да ги изместя и те трябват ли ми непрекъснато да са видни. В същото време трябва с "+" да извиквам други менюта, за които няма място в момента.
  Венета Желева:
  1. Имаше сходен въпрос в тази тема. Виждам, че при Вас бутон "Automatic successive dimensioning" е включен и не би трябвало да има проблем. Рестартирайте програмата и опитайте отново.

  2. Тези икони не са необходими за целите на курса. Може да ги преместите или скриете, следвайки стъпките от този урок. Излишната в случая група инструменти е Transform - за да я скриете, в списъка махнете отметката пред нея.

  Анета Михайлова:

  Здравейте Венета, Много благодаря за отговора, помогна ми да реша проблема.

 • Може ли да променя текста в оразмерителната линия?

  Hrisslav:

  Ако например чертежа ми не е в точния мащаб, мога ли да променя само текста на оразмериталната линия и как?

  Венета Желева:

  Здравейте, обектът Dimension трябва да бъде разделен на части с Break Аpart, за да може да се изпише друг текст.

  Hrisslav:

  Благодаря!

 • Как да изключа автоматичното преоразмеряване

  Диана:

  Как да изключа автоматичното преоразмеряване. Здравейте, При мен не се получава изключването на автоматичното актуализиране на текста с размера при преоразмеряване. Вади този диалогов прозорец и дори да маркирам всички, пак не се получава.

  Искам и да споделя какво забелязах - ако съм маркирала дадена размерна линия и съм сменила характеристиките, при преоразмеряване на целия обект, останалите страни се сменят като стойности, но на тази с редактирани х-ки, не.