Рисуване с инструментите от група Curve

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
С кои инструменти рисуваме кривите сегмент по сегмент, като поставяме отделни възли и контролираме извивките на кривата?
Bezier и Pen
Polyline и Freehand
B-Spline и Smart Drawing

Въпроси и отговори

 • Защо нямам функцията за изтриване?

  Десислава Златева:

  При мен това с изтриването чрез задържане на Shift не работи. Също така не ми се получават арките с натиснат Alt.

  Венета Желева:

  Здравейте, Деси,

  При задържане на Shift при Вас получава ли се оцветяването на линията в червено? Или линията се оцветява, но нищо не се изтрива? При други операции с използване на Shift има ли проблем?

  Относно трика с Alt – въведен е с Update 3 на версия Х6. Ако сте с по-ранна версия или при Вас тази актуализация липсва, възможно е затова арките да не се получават. Погледнете в меню Help > About CorelDRAW.

 • Може ли  променям размерите на шаблон така че да не нарушавам дистанцията между векторите?

  Георги Тодоров:

  Здравейте, Имам следното питане: Направих опит да начертая рамка за икона , която трябва да послужи за работа с плоскопечатаща машина или други машини с ЦПУ (без значение). Същата рамка бих искал да използвам шаблон за генериране на още рамки с различни размери. Условието което трябва да се спази е дистанцията между различните вектори да се запази една и съща след промяна на размера. На фиг 1 се вижда първоначалния обект на който дистанциите между векторите са следните: 25мм, 5мм, 5мм, 5мм. Какво се получава при промяна на размерите чрез „скалиране“: Фиг 2 :След пропорционално „скалиране“ на обекта дистанцията между векторите се увеличава, при скалиране по X или Y в едната посока дистанцията се спазва , в другата се увеличава и като цяло фигурата се разваля. Отделно установявам при първоначалната фигура че след пропорционално скалиране , дистанцията в горната и долната част на обекта , вместо 5мм е 6,09мм (но това не е толкова важно). Може ли и има ли бърз и кратък начин при който мога да променям размерите на този шаблон така че да не нарушавам дистанцията между векторите? Тъй като операцията ще се повтаря многократно може би използването на макрос е решение , но аз все още не съм стигнал до там , а и до клкото знам той се генерира от първичните и по-прости неща….Дано да съм се изразил правилно….. сега е 02:10 след полунощ :)

  Венета Желева:

  Здравейте,

  Шаблонът трябва да е оформен по различен начин, за да няма промени при скалиране. Предлагам Ви лесен вариант с 2 обекта. В случай, че външното очертание на рамката е фиксирания размер и тръгнем от него, се прилага Inside Contour с 1 стъпка от 25 мм. По получения вътрешен правоъгълник се оразмерява силуета на прореза, към който също се прилага Contour, но с 3 стъпки х 5 мм. (Ако се тръгне от прореза към периферията, се разменя последователността на обектите и се обръща посоката на ефекта.)

  При използване на шаблона двата обекта се оразмеряват последователно, а не заедно. Накрая всяка крива и нейния ефект се разделят с Break Apart и се изтрива излишния по-малък правоъгълник.

  Макрос също е вариант, но за комплексни операции не е достатъчно единствено записване на последователността от действия, нужни са познания за редактиране на кода.

  Георги Тодоров:

  Здравейте , Благодаря за вариантите които ми предложихте. Те са работещи , но ми се иска по-съкратен вариант(естествено :)). Информацията която спестих е че всеки отделен вектор е различен слой. Обектите които трябва да се модифицират за ден са окло 300, опасявам се че допускането на грешка ще е много вероятно. Бихте ли споделили с Краси Кръстев този въпрос? Решение в Аутокад също работи, просто да се въвеждат само координати по X и Y. Иначе с обичайните инструменти става , но е доста дълго :( Курсовете са суперрр Желая ви спорна нова година :)