Трикове при оформяне на криви с инструмента Shape

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да разделим дадена крива в произволно избрана точка или възел?
Селектираме възел или дадена точка от сегмента и натискаме бутон Break curve
Селектираме кривата и деактивираме бутон Close curve
Не можем да избираме в кой възел да разделим кривата 

Въпроси и отговори

 • Защо Docker Join Curves не сработва? 

  Павел:

  Здравейте. При мен има проблем със сработването на свързване на криви от докера. След кликване върху Apply не се свързват кривите, дори не показва как биха изглеждали връзките. Дали е някоя настройка която трябва да активирам?

  Венета Желева:

  Здравейте, Павел,

  Вероятно е зададена стойност за Gap tolerance, по-малка или равна на разстоянието между двата възела. Ето пример с 3 различни стойности за допустимото разстояние: Gap-tolerance Фиг.1 - зададеното Gap tolerance в докера е с по-ниска стойност от най-малкото разстояние между две точки от обекта и кривите не се съединяват; Фиг.2 - единствено горе няма удължаване, тъй като стойностите са равни; Фиг.3 – само 0,01 мм по-висока стойност на Gap tolerance и горните краища на кривите се затварят.

  При зададена твърде ниска стойност на Gap tolerance, дори и да не се получава свързване, би трябвало да се виждат тънките сини линии по протежение на кривите (както е в случая с Фиг.1). Ако не се виждат такива, може обектът да не е селектиран и затова да не се случва нищо.

  Павел:

  Вече сработва като си поиграх със стойностите. Много благодаря :)

 • Може ли да съединя начало и край на две отделни криви?

  Красимир Мичев:

  Здравейте. Мога ли да съединя начало и край на две отделни криви? Когато селектирам две отделни криви опциите за свързване стават не активни.Как да направя затворен контур от две отделни криви?

  Венета Желева:

  За да се свържат краищата, двете криви трябва да са част от един обект. Ако са два отделни обекта, трябва да ги обедините, за да са активни опциите за свързване. С Pick tool ги селектирайте и обединете с Combine или Weld. След като са в общ обект, с Shape tool на мястото на едното прекъсване селектирайте двете точки, които трябва да се свържат, и ги съединете или с Join two nodes (слива двата възела в един), или с Extend curve to close (изчертава удължение). За оставащите начало и край - или Join two nodes (в един възел), или Close curve (с прав сегмент).

  Вижте в тази част от урока.

  Сашо:

  Благодаря, много полезно!

 • Може ли в CorelDraw да се изчертава крива по зададена формула?

  Иво:

  Имам предвид стандартни криви, които се описват с математическа формула - синусоида, хипербола ...

  Иво:

  Успях да открия нещо по въпроса, макар и не много подробно. Изглежда, че опцията все пак е заложена в програмата - > Math Functions in the CorelDRAW Property Bar. Статията не е много детайлна, но все пак е ясно казано че "... add (+) or subtract (-). Multiplication () and division (/) are fully supported. Feel free to throw in some parenthesis for more complicated formulas. What about trigonometry? I haven’t tried them all, but it sure looks like they work. Go ahead and type something like “2sin(45)” into a box on the Property Bar ..."

  Някой знае ли повече по въпроса ?

  Иво:

  Вариант 2 (може би по-добрия) е този плъгин: Oberon Function Plotter for CorelDRAW. Поддържа почти всичко необходимо - степенуване, коренуване, тригонометрични функции ... Работи с CorelDraw X6 до X10. След инсталацията излиза като иконка Function Plotter в Property Bar. Не намерих опция да кача скрийншот тук, но ако представлява интерес за някого:

  Линк - https://www.oberonplace.com/products/plotter/index.htm

  Венета Желева:

  Здравейте, Иво. Изписването на символи (прости действия, тригонометрични функции) в полетата на лентата с характеристики е приложимо при преоразмеряване, ротация или промяна на координатите на вече изчертан обект. За изчертаване на крива по формула намирам макросите за по-удачен и прецизен вариант.

 • Как да разделянето на две пътечки?

  Никол Чуранова:

  Здравейте! Как да разделянето на две пътечки, защото не мога да преместя едната от другата, когато ги разделя?

  Никол Чуранова:

  Здравейте! Как става точно разделянето на две пътечки, защото не мога да преместя едната от другата, когато ги разделя?

  Венета Желева:

  Здравейте! След разделянето превключете към Pick tool и с Alt селектирайте отделената пътечка, която вече се явява самостоятелен обект. Ако забавите скоростта на видеото в тази част, обърнете внимание на използваните клавиши.